Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-4 έως και 11-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 5- 4 έως και 11-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 5 Απριλίου

Ξημερώματα Τρίτης, η ημισέληνος λάμπει κάτω από τον Κρόνο και στα δεξιά του Δία. Όλα αυτά τα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος βρίσκονται στον αστερισμό του Αιγόκερω.

Τρίτη, 6 Απριλίου

Η Σελήνη περνάει 6° κάτω από τον πλανήτη Δία, το πρωί της Τετάρτης.

Με το χειμώνα να περνάει στην ιστορία, ο Ωρίωνας βυθίζεται στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου και μετά. Αυτή την εποχή του έτους, η ζώνη του Ωρίωνα είναι λίγο πολύ οριζόντια (ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος). Η γραμμή της ζώνης σκοπεύει από τα αριστερά προς τον λαμπρό Σείριο  και από τα δεξιά προς τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν και πιο πέρα προς τις Πλειάδες.

Τετάρτη, 7 Απριλίου

Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης λάμπουν μαζί πάνω από το νότο νωρίς το βράδυ. Ο Πολυδεύκης είναι ελαφρώς πιο φωτεινός από τους δύο. Σχεδιάστε μια γραμμή από τον Κάστορα μέσω του Πολυδεύκη, ακολουθήστε την  για 26 ° και θα βρεθείτε στο  αμυδρό από αστέρια κεφάλι της Ύδρας, Σε έναν σκοτεινό ουρανό χωρίς φεγγάρι, είναι μια λεπτή αλλά διακριτή ομαδοποίηση αστεριών. Με κιάλια, θα εντοπίσετε την κεφαλή αρκετά πιο εύκολα.

Συνεχίστε τη γραμμή πιο μακριά και θα συναντήσετε το 2ου μεγέθους αστέρι Αλφάρντ, την πορτοκαλί καρδιά της Ύδρας. Ένας άλλος τρόπος για να βρείτε το κεφάλι της Ύδρας είναι να ψάξετε σχεδόν στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στον Προκύνα και τον Βασιλίσκο (Regulus).

 

Πέμπτη, 8 Απριλίου

Νωρίς το πρωί πριν από την ανατολή του Ήλιου, θα βρείτε τον κομήτη C / 2020 R4 (ATLAS) μέσα στον γαλαξία, στον Αετό. Ο κομήτης, με μέγεθος περίπου 10, είναι μικρότερος από 7 ‘ και βρίσκεται ανατολικά του μεγέθους 5,6 22 του Αετού. Σε κοντινή απόσταση, μόλις 2,1 ° δυτικά της θέσης του κομήτη, βρίσκεται το ανοιχτό σμήνος μεγέθους 13,5, NGC 6755, το οποίο εκτείνεται περίπου 6 ‘στον ουρανό. Δύο φορές την απόσταση, νότια του κομήτη, είναι το φωτεινότερο (μέγεθος 9) σφαιρωτό σμήνος NGC 6760, το οποίο είναι ελαφρώς πιο συμπαγές.

Ο ATLAS θα συνεχίσει την πορεία του μέσα σε μια περιοχή πλούσια με αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό όλο το μήνα. Ο κομήτης κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 23, όταν θα απέχει περίπου τη μισή από τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου από τον πλανήτη μας. Μετά, η φωτεινότητά του θα μειωθεί γρήγορα. Θα θέλατε να τον παρατηρήσετε τώρα, γιατί όταν θα φύγει μακριά από τη Γη, δεν θα επιστρέψει για άλλα 933 χρόνια!

 

Παρασκευή, 9 Απριλίου

Ο φωτεινός γαλαξίας NGC891 στην Ανδρομέδα ανακαλύφθηκε πρώτα από τον William Herschel στις 6 Οκτωβρίου 1784. Αν και η εποχή της άνοιξης δεν είναι η καλύτερη εποχή για την παρατήρησή του, η εικόνα του NGC891 μας προετοιμάζει για το πλήθος άλλων τέτοιων γαλαξιών που μπορούμε να δούμε ή να φωτογραφίσουμε.

Φωτογραφία: Κώστας Αποστολίδης (τηλεσκόπιο: Skywatcher 80ED).

 

Σάββατο, 10 Απριλίου

Οι περισσότεροι αστερισμοί ακολουθούν τον γενικό κανόνα ότι στα αστέρια δίνονται Ελληνικά γράμματα λίγο πολύ κατά σειρά φωτεινότητας, αν και οι εξαιρέσεις είναι πολλές. Για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, π.χ., ο «άλφα», δεν είναι ο πιο λαμπρός. Μεταξύ των πιο περίεργων περιπτώσεων είναι αυτή του Μικρού Λέοντα ( το μικρότερο λιοντάρι). Όχι μόνο δεν έχει κανένα άλφα αστέρι, αλλά μόνο ένα με Ελληνικό όνομα, τον βήτα, πιθανό λόγω της μικρής φωτεινότητας και της μετατόπισης των ορίων του αστερισμού. Αυτός ο βήτα LMi είναι ένα ωραίο διπλό αστέρι, αν και του οποίου τα δύο άστρα είναι τόσο κοντά (μερικά δέκατα του δευτερολέπτου του τόξου) που φαίνονται αδιαχώριστα μέσω ενός  μικρού τηλεσκοπίου και απαιτούν περίπλοκη συμβολομετρία  (interferometry) για να διαχωριστούν.

Κυριακή, 11 Απριλίου

Κοιτάξτε στην ανατολή, το βράδυ, για τα αστέρια της άνοιξης, τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθήστε μια καμπύλη γραμμή από την λαβή της κατσαρόλας προς τον Αρκτούρο. Συνεχίστε τη γραμμή προς το επόμενο φωτεινό αστέρι, τον Στάχυ. Ο Αρκτούρος είναι το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Βοώτη και ο Στάχυς είναι το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου

Ο φωτογράφος Αγάπιος Ηλία, από την Κύπρο, σημειώνει για την παραπάνω φωτογραφία: «Πρώτο φως για την πανοραμική κάμερα All-Sky που εγκαταστήσαμε στον Πρόδρομο! Ο έναστρος ουρανός σε όλο του το μεγαλείο! Διακρίνουμε το ζωδιακό φώς, πάνω δεξιά, τον γαλαξία μας αλλά και πληθώρα αστέρων!»

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,3,  στον Ταύρο, λάμπει ψηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Αυτή την εβδομάδα ο Άρης είναι αμυδρότερος από τον Αλντεμπαράν και βρίσκεται κάτω και στα αριστερά του. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 5  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

ο Δίας και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 60 με 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,8. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,1, 12 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον δυτικό Κριό) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά μετά το τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί