Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-8 έως και 11-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 5-8 έως και 11-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 5 Αυγούστου

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, βρίσκεται στα δυτικά-βορειοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει. Δείτε τον Στάχυ περίπου 10° στα αριστερά της. Αρκετά ψηλότερα από τη Σελήνη είναι ο λαμπρότερος Αρκτούρος.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:07 πμ της Τρίτης.  

Τρίτη, 6 Αυγούστου

Αυτή η εβδομάδα βρίσκει τους παρατηρητές ανάμεσα στην κορύφωση δύο βροχών διαττόντων. Οι Υδροχοΐδες έφθασαν στο μέγιστο τους τη νύχτα της 29/30 Ιουλίου, ενώ οι Περσείδες ολοένα και αυξάνονται, οδεύοντας προς την κορύφωσή τους, που θα συμβεί το πρωί της 13ης Αυγούστου. Η νέα Σελήνη της περασμένης εβδομάδας σημαίνει ότι οι πρωινές ώρες παραμένουν ακόμα ασέληνες. Μπορείτε να ξεχωρίσετε από ποια βροχή διαττόντων προέρχονται τα μετέωρα, αν προσδιορίσετε το σημείο εκπομπής τους. Οι διάττοντες από τις Υδροχοΐδες φαίνεται να ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, ενώ τα μετέωρα των Περσείδων προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:58 μμ.      

 

Τετάρτη, 7 Αυγούστου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 8:32 μμ. Αυτό το βράδυ, το φεγγάρι λάμπει στο Ζυγό, δυτικά του Δία και της κεφαλής του Σκορπιού.

Όταν τελειώσει το βραδινό λυκόφως, βρείτε το β του Ζυγού περίπου 6° πάνω από την Σελήνη και το άλφα  3,5° κάτω από την Σελήνη. Και τα δύο αστέρια έχουν μέγεθος 2,5.

Σήμερα, στις 2:53 μμ, είναι το μέσο του «αστρονομικού καλοκαιριού», δηλαδή του διαστήματος ανάμεσα στο θερινό ηλιοστάσιο και τη φθινοπωρινή ισημερία.

 

Πέμπτη, 8 Αυγούστου

Η Σελήνη είναι κοντά στον Δία νωρίς το βράδυ, και πιο κοντά στον πλανήτη την Παρασκευή. Ο λαμπρός Αντάρης είναι στα δεξιά τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:37 μμ.

   

Παρασκευή, 9 Αυγούστου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη αποχή, περίπου 19°  από τον Ήλιο. Αυτός ο ταχύς μικρός πλανήτης θα είναι ορατός στον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό περίπου 30-60 λεπτά πριν από την ανατολή. Η ευθυγράμμιση της εκλειπτικής καθιστά αυτή την εμφάνιση του πλανήτη ευνοϊκή για παρατηρητές του βόρειου ημισφαιρίου. Ο πλανήτης φτάνει σε μέγεθος 0 σήμερα, αρκετά λαμπρός. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε στον λαμπρό ουρανό της αυγής περίπου 10° πάνω από τον ορίζοντα 30 λεπτά πριν την ανατολή. Οι νότιοι παρατηρητές μπορούν επίσης να δουν τον πλανήτη, αλλά πολύ χαμηλότερα στον ορίζοντα.

 

Σάββατο, 10 Αυγούστου

Δεν είστε σίγουροι πότε αρχίζει το λυκαυγές; Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά πριν από την τοπική ώρα ανατολής, για τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη κοντά στις 40° βόρεια.

Ο μακρινός Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση και μέγιστη λαμπρότητα σε μόλις ένα μήνα, αλλά η θέαση του πλανήτη τώρα είναι ουσιαστικά η ίδια. Ανατέλλει γύρω στις 9:30 μμ. και φτάνει σε ύψος περίπου 45 μοιρών στον νότιο ουρανό στις 3 πμ. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,8 βρίσκεται στον Υδροχόο, 0,7° ανατολικά-βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του, που έχει διάμετρο 2,4″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:05 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Κυριακή, 11 Αυγούστου

Απόψε η λαμπρή Σελήνη είναι 7 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Θα απέχει 5 μοίρες από τον πλανήτη αύριο το βράδυ. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης είναι πολύ νότια της εκλειπτικής, λίγο ανατολικά της “τσαγιέρας” του αστερισμού του Τοξότη. Ένα μήνα μετά την αντίθεση, ο Κρόνος φθίνει ελαφρώς σε λαμπρότητα, μέγεθος +0,2 ή  +0,3, και σε φαινόμενη διάμετρο, που φτάνει τα 18,2″ έως 17,5″. Οι δακτύλιοι εξακολουθούν να είναι γέρνουν ανοιχτοί γύρω στις 24 μοίρες, γεγονός που τον καθιστά μια υπέροχη θέα τις βραδιές που η ατμόσφαιρα είναι σταθερή. Η θέση του πλανήτη ευνοεί τους παρατηρητές του νότιου ημισφαιρίου, αλλά οι βόρειοι μπορούν να έχουν την καλύτερη θέαση όταν ο πλανήτης διασχίζει τον μεσημβρινό και φτάνει στο υψηλότερο σημείο το βράδυ. Αυτό συμβαίνει στις 11:30 μμ, στις αρχές Αυγούστου και περίπου στις 9:30 μμ  μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Πλησιάζουμε στην βροχή διαττόντων του Αυγούστου, τις Περσείδες. Φέτος, η Σελήνη θα είναι λαμπρή για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, πράγμα που θα κάνει τη θέαση των αμυδρότερων μετεώρων δύσκολη. Η φωτογραφία είναι από τις Περσείδες του 2012, στο Wyoming των Η.Π.Α. (Φωτογραφία: David Kingham)

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται στο λυκαυγές, καθώς ανεβαίνει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα αυτή την εβδομάδα. Η λαμπρότητα του αλλάζει από +1,4 σε -0,2. Κοιτάξτε με κιάλια πολύ χαμηλά περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη και ο Άρης παραμένουν αόρατοι μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στα πόδια του Οφιούχου) φαίνεται στο νότο κατά τη διάρκεια του σούρουπου και αργότερα τη νύχτα. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 42″. Ο Δίας και ο Αντάρης σχηματίζουν ένα μεγάλο, σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο, μαζί με το αστέρι δέλτα του Σκορπιού.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,2, στον Τοξότη) είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοανατολικά, 31 μοίρες ανατολικά του Δία.  Οι δακτύλιοι του πλανήτη είναι πολύ ανοιχτοί, όσο πιο ανοιχτοί έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά τα μεσάνυχτα και φθάνει ψηλότερα στο νότο πριν την αρχή του λυκαυγούς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί