Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-2 έως 12-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 6-2 έως 12-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου

Η Αφροδίτη εμφανίζεται λαμπρή νωρίς το βράδυ, περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Παρά το γεγονός ότι έφτασε σε μέγιστη αποχή, πριν από σχεδόν ένα μήνα, όταν εμφανίστηκε 47° ανατολικά του Ήλιου, ο πλανήτης θα παραμείνει το πιο λαμπρό «άστρο» στον νυχτερινό ουρανό μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Λάμπει τώρα με μέγεθος -4,8, περίπου 10 φορές πιο λαμπρός από το δεύτερο λαμπρότερο αντικείμενο, τον Δία. Η Αφροδίτη βρίσκεται στους Ιχθύες, λίγο ανατολικά του χαρακτηριστικού «κυκλικού» σχηματισμού του ομώνυμου αστερισμού. Αυτή η περιοχή βρίσκεται περίπου 30° ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά μία ώρα μετά τη δύση του Ήλιου. Η Αφροδίτη δύει περίπου στις 9:30 μμ.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 4:03 μμ. Τότε θα βρίσκεται 368.816 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:13 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου

Το αστέρι που λάμπει στα ανατολικά όταν βραδιάσει είναι ο Βασιλίσκος. Πάνω αριστερά απ’ αυτόν είναι το «Δρεπάνι» του Λέοντα, ο σχηματισμός που μοιάζει με ένα ανάποδο Αγγλικό ερωτηματικό. Ο Λέοντας αναγγέλλει την άνοιξη. Στην πραγματικότητα, ο Λέοντας, όταν εμφανίζεται το βράδυ, σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μισού του χειμώνα. Όταν έρθει η άνοιξη, ο Λέοντας θα είναι ήδη ψηλά.

Ο Κρόνος ανατέλλει περίπου τρεις ώρες πριν από τον Ήλιο και ανεβαίνει 15° ψηλά στα νοτιοανατολικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:04 πμ της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου

Αυτό το βράδυ η Σελήνη λάμπει στην περιοχή του «Εξαγώνου του Χειμώνα», κοντά στα αστέρια των Διδύμων και του Προκύνα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:51 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου

Η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου είναι πάντοτε στον Λέοντα ή κοντά σ’ αυτόν.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:42 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου

Πανσέληνος στις 2:33 πμ του Σαββάτου.

https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2017-february-11

Έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης. Αυτή δεν είναι μια έκλειψη που μοιάζει με τη μερική ή την ολική έκλειψη Σελήνης. Η Σελήνη θα γίνει λίγο πιο αμυδρή και δεν θα είναι τόσο εύκολο να  ξεχωρίσει κανείς τη διαφορά στη λαμπρότητά της. Πρέπει να κοιτάξετε προσεχτικά τη σκιά που διαγράφεται στο μισό βόρειο μέρος του σεληνιακού δίσκου. Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα αρχίσει στις 12:34 πμ του Σαββάτου, θα κορυφωθεί στις 2:44 πμ και θα τελειώσει στις 4:53 πμ.

 

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου

Αυτόν τον μήνα ο φωτεινός Ωρίωνας βρίσκεται στον νότο στην αρχή της νύχτας. Όποιος διαθέτει τηλεσκόπιο σίγουρα έχει κοιτάξει το θαυμάσιο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Όμως, γνωρίζετε τον αμυδρότερο αστερισμό του Λαγωού κάτω από τα πόδια του κυνηγού; Ο αστερισμός περιέχει το ανοιχτό σμήνος Μ79 και ένα αστέρι που είναι γνωστό ότι έχει πλανήτες. Το πιο λαμπρό του αστέρι είναι το άλφα, ο Αρνέμπ, με φαινόμενο μέγεθος 2,58.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:20 πμ της Κυριακής. 

 

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου

Αυτή είναι η εποχή του έτους που η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου στέκεται με το χερούλι κατακόρυφα προς τα κάτω στον βορειοανατολικό ουρανό το βράδυ. Τα δύο πάνω αστέρια δείχνουν στα αριστερά προς τον Πολικό αστέρα, αστέρι 2ου μεγέθους.

 

Ο περιοδικός κομήτης 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova φτάνει στην πιο κοντινή του προσέγγιση στη Γη, 0,08 AU (11,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, στις 11 Φεβρουαρίου. Φαίνεται στον πρωινό ουρανό. (Δείτε τον παρακάτω χάρτη).  

Αυτή είναι η φωτογραφία του κομήτη από τον M. Jäger τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο M. Jäger χρησιμοποίησε ένα 20-cm τηλεσκόπιο και την Sigma 6303 CCD κάμερα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (ακόμα μέγεθος -0,2) βυθίζεται όλο και χαμηλότερα στον ορίζοντα, από μέρα σε μέρα. Βρίσκεται πολύ μακριά (40 μοίρες) και στα αριστερά του Κρόνου αυτή την εβδομάδα.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 34 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,1 στον Υδροχόο) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 6 μοίρες πάνω από την Αφροδίτη. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μόνο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Η Εστία, μόλις πέρασε από αντίθεση. Με μέγεθος 6,5, μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του αστεροειδή εδώ.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στην Παρθένο) ανατέλλει πριν τις 11 μμ και λάμπει ψηλά στο νότο πριν το λυκαυγές. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη τώρα έχει 40” και θα φτάσει στα  44” όταν θα βρεθεί σε αντίθεση στις 7 Απριλίου. Ο Δίας είναι 3½° πάνω και αριστερά του Στάχυ.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5) κινείται όλο και ψηλότερα. Ο Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 16 μοίρες στα δεξιά και πάνω από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί