Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-7 έως και 12-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 6-7 έως και 12-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 6 Ιουλίου

Η Σελήνη περνάει κοντά από τον Κρόνο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Ο Δίας είναι λίγο πιο χαμηλά. Ο Κρόνος θα φτάσει σε αντίθεση στις 20 Ιουλίου, έχοντας φαινόμενο μέγεθος 0,1. Όλα, και οι τρείς κύριος δακτύλιοι του A, B, και C  είναι ορατοί. Ο βόρειος πόλος του πλανήτη γέρνει 21° ως προς τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:55 μμ.

 

Τρίτη, 7 Ιουλίου

Τρία διπλά αστέρια στην κεφαλή του Σκορπιού. Νωρίς το βράδυ, το πάνω μέρος του Σκορπιού βρίσκεται στο νότο. Το αστέρι β του Σκορπιού είναι ένα όμορφο διπλό αστέρι με τηλεσκόπιο. Μόλις  1° κάτω απ’ αυτό είναι το ωμέγα, ένα διπλό άστρο που ξεχωρίζει και με γυμνό μάτι. Και τα δύο έχουν φαινόμενο μέγεθος 4. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να διακρίνετε την μικρή χρωματική τους διαφορά ( φασματικοί τύποι B9 και G2). Στα αριστερά του β είναι το ν του Σκορπιού, ένα άλλο όμορφο διπλό αστέρι που δύσκολα θα αποκαλύψει τα δύο αστέρια του ( με τηλεσκόπιο και με υψηλή μεγέθυνση).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:42 πμ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 8 Ιουλίου

Νωρίς το πρωί, πριν το λυκαυγές, είναι η κατάλληλη ώρα για να αναζητήσετε το περίφημο Διπλό σμήνος του Περσέα. Τα σμήνη έχουν το χαρακτηριστικό όνομα NGC 869 και NGC 884, αντίστοιχα. Μαζί, καταγράφονται επίσης ως Caldwell 14. Αυτά τα ανοιχτά σμήνη είναι ορατά κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό χωρίς κάποιο οπτικό όργανο. Με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο φαίνονται εύκολα. Από τα δύο, το NGC 869 (το δυτικό στοιχείο) θεωρείται ελαφρώς πλουσιότερο και πιο συμπαγές από το συνοδό του. Και οι δύο βρίσκονται περίπου 7.500 έτη φωτός από τη Γη και είναι στο διάστημα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων έτη φωτός.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:33 πμ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 9 Ιουλίου

Η Αφροδίτη φτάνει στη μέγιστη λαμπρότητά της σήμερα το πρωί. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος –4,7 και βρίσκεται μόλις 1,25 ° πάνω από τον Αλντεμπαράν, το γνωστό πορτοκαλί αστέρι, το «μάτι» του Ταύρου. Σηκώστε το βλέμμα σας ακόμη 12 ° για να δείτε τις Πλειάδες. Ο δίσκος της Αφροδίτης είναι κατά 27% φωτεινός και έχει 37 ” σε φαινόμενη διάμετρο. Κατά τη διάρκεια του μήνα, η φωτεινότητά της θα αυξηθεί ενώ το μέγεθός της μειώνεται καθώς η τροχιά της  την πηγαίνει μακρύτερα από τη Γη.

 

Παρασκευή, 10 Ιουλίου

Η λαμπρή Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον Αλντεμπαράν νωρίς το πρωί, σήμερα και αύριο, πριν το λυκαυγές. Ο πλανήτης ξεπερνά το αστέρι σε λαμπρότητα κατά 170 φορές! Σίγουρα είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» αυτή την εποχή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:11 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 11 Ιουλίου

Κοιτάζοντας πολύ ψηλά στα ανατολικά, αφού βραδιάσει, φαίνεται ο αστερισμός της Λύρας με τον λαμπρό του Βέγα. Το ε, το ζ και το δ είναι όμορφα διπλά άστρα, με κιάλια ή με τηλεσκόπιο, το β είναι ένα εκλειπτικό μεταβλητό, το Δακτυλιοειδές νεφέλωμα (Μ57) βρίσκεται ανάμεσα στο β και το γ, και το αμυδρό Τ της Λύρας, είναι ένα αστέρι άνθρακα κοντά στον Βέγα, ένα από τα πιο ερυθρά αστέρια του ουρανού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:02 μμ.

 

Κυριακή, 12 Ιουλίου

Με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζευγάρι από σφαιρωτά σμήνη, το Μ10 και το Μ12 στον Οφιούχο με μέγεθος 6,6 και 6,7, αντίστοιχα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι λίγο παραπάνω από 3 μοίρες, δηλαδή θα φαίνονταν άνετα στο ίδιο πεδίο με ένα ζευγάρι κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο μικρού εστιακού λόγου και μικρή μεγέθυνση. Συμβουλευθείτε αναλυτικούς χάρτες του ουρανού για τον εντοπισμό τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:49 πμ. της Δευτέρας.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

«Η Πανσέληνος του Ιουλίου την στιγμή που ανατέλλει πάνω από τις πλαγιές του Ευβοϊκού Ολύμπου». Πισσώνας Ευβοίας, 5 Ιουλίου 2020. Φωτογράφος: Δημήτρης Μάλλιαρης

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη είναι ο λαμπρός Αυγερινός (μέγεθος -4,7) στον ανατολικό ουρανό, πριν ανατείλει ο Ήλιος. Κοιτάξτε πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να εντοπίσετε το όμορφο σμήνος των Πλειάδων. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης φαίνεται να χάνει σε φαινόμενη διάμετρο ( 35”), αν και η λαμπρότητά του είναι η μέγιστη.

Ο Άρης είναι στην ανατολή στις 1 πμ, με μέγεθος -0,6, στον αστερισμό του Κήτους. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 12  δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,7, και +0,2, αντίστοιχα) ανατέλλουν περίπου στις 10 μμ.  Απέχουν περίπου 6° ο ένας από τον άλλο.

Ο Ουρανός (5,8, στον Κριό) είναι χαμηλά στον πρωινό ουρανό, περίπου στο μέσο της απόστασης της Αφροδίτης από τον Άρη.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές, στα δυτικά του Άρη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί