Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-8 έως και 12-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 6-8 έως και 12-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 6 Αυγούστου

Όταν αρχίζει το λυκαυγές το πρωί της Τρίτης, η Σελήνη σε φάση ημισελήνου (25% φωτεινή) βρίσκεται κοντά στον Αλντεμπαράν στις Υάδες και αρκετά κάτω από τις Πλειάδες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:06 μμ.   

 

Τρίτη , 7 Αυγούστου

Η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Άρης είναι πιο λαμπρά απ’ αυτά: τον Βέγα, ορατός από νωρίς το βράδυ, και τον Αρκτούρο, που λάμπει στα δυτικά.

Η προς ανατολάς κίνηση του Ουρανού σε σχέση με τα άστρα στο υπόβαθρο του σταματά τα μεσάνυχτα. . Αυτό το σημείο στην κατεύθυνση κίνησης δίνει την εντύπωση της στάσης και σηματοδοτεί την αρχή της καλύτερης περιόδου για να παρατηρήσει κανείς αυτόν τον εξωτερικό πλανήτη. Ο Ουρανός ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και εμφανίζεται περίπου στις 45 μοίρες ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης, μεγέθους 5,8, βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του Κριού, 12 ° νότια του 2ου μεγέθους Χαμάλ (άλφα του Κριού). Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον μπλε-πράσινο δίσκο του Ουρανού, ο οποίος εκτείνεται στα 3,6 “.

 

Τετάρτη, 8 Αυγούστου

Με την πάροδο του καλοκαιριού η «τσαγιέρα» του Τοξότη, που κινείται τώρα νότια νωρίς το βράδυ, αρχίζει να γέρνει το στόμιο της στα δεξιά. Ο Κρόνος βρίσκεται πάνω από το στόμιο. Η «τσαγιέρα» θα γέρνει όλο και περισσότερο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού – ή για μεγάλο μέρος της νύχτας αν μείνετε αργά.

Το μέσο αυτής της εβδομάδας βρίσκει τους παρατηρητές ανάμεσα στην κορύφωση δύο ωραίων βροχών διαττόντων. Οι Υδροχοΐδες έφθασαν στο μέγιστο τους στις 30 Ιουλίου και άρχισαν  να εξασθενίζουν, ενώ οι Περσείδες δυναμώνουν, προετοιμάζοντας έτσι την κορύφωση τους τις νύχτες 12 και 13 Αυγούστου. Η λεπτή ημισέληνος ρίχνει λίγο φως στον πρωινό ουρανό. Οι συνθήκες βελτιώνονται καθώς προχωρά η εβδομάδα και η λαμπρότητα της Σελήνης φθίνει. Μπορείτε να ξεχωρίσετε από πια βροχή προέρχονται τα μετέωρα αν πάτε  στις τροχιές τους προς τα πίσω. Τα μετέωρα των Υδροχοΐδων φαίνονται να ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, ενώ οι Περσείδες προέρχονται από τον Περσέα, τον Ήρωα.

Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στις 5 πμ. Ο εσωτερικός πλανήτης θα επιστρέψει σε θέα πριν από την αυγή σε περίπου δύο εβδομάδες.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου

Ο Ντενέμπ  περνάει κοντά από το ζενίθ σχεδόν δύο ώρες μετά από τον Βέγα.

Ο Άρης παραμένει κοντά στην καλύτερή του εμφάνιση όλη αυτή την εβδομάδα. Ο Κόκκινος Πλανήτης έφτασε σε αντίθεση τη νύχτα της 26/27ης  Ιουλίου και έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη (σε απόσταση 57,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα) την 31η . Ο Άρης φαίνεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά καθώς το σκοτάδι πέφτει και γίνεται πιο εμφανής όσο περνάει το βράδυ και ανεβαίνει ψηλότερα. Με μέγεθος -2,6, ο πλανήτης είναι το δεύτερο πιο λαμπρό «άστρο» στον νυχτερινό ουρανό μετά την Αφροδίτη. Ο δίσκος του είναι τώρα 23,9 “. Η καταιγίδα σκόνης φαίνεται να εξασθενεί και οι παρατηρητές, έχοντας υπομονή, θα είναι σε θέση να εντοπίσουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

Ο μακρινός Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση σε μόλις ένα μήνα, αλλά η εικόνα του τώρα είναι ουσιαστικά η ίδια. Ο γιγάντιος παγωμένος πλανήτης ανατέλλει γύρω στις 9:30 μμ και φθάνει σε ύψος περίπου 45 μοίρες νότια στις 3 μμ.  Ο πλανήτης, μεγέθους 7,8 βρίσκεται στον Υδροχόο, 1,5 ° δυτικά-νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του, ο οποίος εκτείνεται στα 2,3 “.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:37 μμ.   

 

Παρασκευή, 10 Αυγούστου

Αυτό είναι το Σαββατοκύριακο των Περσείδων! Η ετήσια βροχή διαττόντων θα φτάσει στο μέγιστο της αργά την Κυριακή το βράδυ της 12ης Αυγούστου. Πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει μερικούς πρώιμους Περσείδες ήδη αυτή την εβδομάδα.

Η Αφροδίτη κυριαρχεί στον δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Το εκθαμβωτικό αντικείμενο λάμπει με μέγεθος -4,4 στην δυτική Παρθένο. Ο πλανήτης εμφανίζεται 11 ° ψηλά, 45 λεπτά μετά την δύση του Ηλίου και δύει λίγο πριν τις 10 μμ.

Η Αφροδίτη περιβάλλεται από μια «ομίχλη» που αποκρύπτει το λευκό φως λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Ευτυχώς, η αποστολή Magellan της NASA, η οποία ξεκίνησε το 1989, έχει χαρτογραφήσει το 98% της επιφάνειας της Αφροδίτης  χρησιμοποιώντας ραντάρ που διαπερνά τα νέφη. NASA

Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο της, 358.078 χιλιόμετρα μακριά από μας.

Σάββατο, 11 Αυγούστου

Νέα Σελήνη στις 12:59 μμ.

Στη νέα της φάση, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό με τον Ήλιο και έτσι παραμένει κρυμμένη στο φως του αστεριού μας. Τουλάχιστον, αυτό θα κάνει για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Αλλά αν τυχαίνει να ζείτε στο βόρειο Καναδά, στη βόρεια Ευρώπη ή σε κάποιες περιοχές της Ασίας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το φεγγάρι να διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο και να προκαλέσει μια μερική έκλειψη Ηλίου. Από το Πεκίνο, η Σελήνη καλύπτει το ένα τρίτο της διαμέτρου του αστεριού μας λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Θυμηθείτε ότι για να δείτε τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της μερικής έκλειψης, πρέπει να προστατέψετε τα μάτια σας με ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:16 μμ.    

Κυριακή, 12 Αυγούστου

Η ετήσια βροχή διαττόντων Περσείδες φθάνει στο μέγιστό της υπό τέλειες συνθήκες. Η βροχή, όχι μόνο παράγει πολλά πεφταστέρια, μέχρι 110 ανά ώρα σε βέλτιστες συνθήκες, αλλά το κάνει με τη Σελήνη απούσα από τον ουρανό. Η καλύτερη θέαση θα είναι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν το ακτινοβόλο σημείο της βροχής, στα σύνορα μεταξύ Περσέα και Κασσιόπης, απ’ όπου εμφανίζονται τα μετέωρα, ανεβαίνει ψηλότερα. Για να δείτε περισσότερα μετέωρα, παρατηρήστε από ένα σημείο μακριά από τα φώτα της πόλης.

Οι συνθήκες είναι ιδανικές φέτος. Δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού και στο προβλεπόμενο μέγιστο  θα είναι νύχτα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, 12-13 Αυγούστου.

Όποια και αν είναι η νύχτα που θα εμφανιστούν οι διάττοντες, οι καλύτερες ώρες θα είναι από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή. Την νύχτα της αιχμής μπορείτε να δείτε ένα ή δύο μετέωρα ανά λεπτό κατά μέσο όρο, εάν ο ουρανός σας είναι πολύ σκοτεινός. Θα υπάρξουν λιγότερα μετέωρα νωρίς το βράδυ, αλλά αυτά που θα δείτε τότε, με το ακτινοβόλο σημείο να είναι χαμηλά, θα διασχίζουν την ανώτερη ατμόσφαιρα σε μακριές, όμορφες τροχιές.

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί μέσα στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) λάμπει στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 22 δευτερόλεπτα της μοίρας. Αν και γίνεται λαμπρότερη, ολοένα και θα χαμηλώνει στον ορίζοντα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Άρης (μέγεθος -2,8, στον νότιο Αιγόκερο) ανατέλλει με τη δύση του Ήλιου. Είναι περίπου μισό μέγεθος πιο λαμπρός και από τον Δία! Ο δίσκος του είναι τώρα 24 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 40 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα. Φτάνει σε τετραγωνισμό αυτή την εβδομάδα, 90 μοίρες ανατολικά του Ήλιου.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν τις 10 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, μετά τις 2 πμ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://wwwcdn.skyandtelescope.com/wp-content/uploads/WEB_UrNep18.pdf

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί