Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-9 έως και 12-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 6-9 έως και 12-9 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου

Νέα Σελήνη στις 3:53 πμ. της Τρίτης.

Με την υπόσχεση ενός σκοτεινού ουρανού χωρίς φεγγάρι, είναι η τέλεια νύχτα για να αναζητήσετε τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα, ο οποίος θα φτάσει σε αντίθεση σε περίπου μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατός όλη τη νύχτα και σε καλή θέση για παρατήρηση.

Ο Ποσειδώνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου 4,3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Σε αυτή την τεράστια απόσταση, ακόμη και το μεγάλο του μέγεθος (σχεδόν 4 φορές το μέγεθος της Γης) μειώνεται σε ένα δίσκο διαμέτρου μόλις 2” που λάμπει με μέγεθος 7,7.

Για να βρείτε τον Ποσειδώνα, αναζητήστε το αστέρι ϕ του Υδροχόου, 4ου μεγέθους, στα νοτιοδυτικά του Κυκλικού σχηματισμού των Ιχθύων. Από το φ, σαρώστε 4,5° ανατολικά για να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστέρων 6ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:16 μμ.

Τρίτη,  7 Σεπτεμβρίου

Μέχρι τις 10 μμ., δύο από τα πιο γνωστά αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό, το Διπλό Σμήνος στον Περσέα και ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31), βρίσκονται ψηλά στα ανατολικά. Γνωρίζατε ότι απέχουν μόνο 22°; Και οι δύο έχουν καταγραφεί ως 4ου μεγέθους, αλλά με γυμνό μάτι μοιάζουν μάλλον διαφορετικοί σε φωτεινότητα. Βρίσκονται κάτω από την Κασσιόπη και στα δεξιά του αστερισμού, αντίστοιχα. Αν ο ουρανός είναι πολύ φωτεινός, χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.
Τα δύο μέλη του Διπλού Σμήνους (NGC 869 και NGC 884) βρίσκονται σε πολύ παρόμοιες αποστάσεις, περίπου 7.600 έτη φωτός μακριά. Το M31, στα 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός, είναι περίπου 330 φορές μακριά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:03 πμ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου

Νωρίς στο σούρουπο, χρησιμοποιήστε την λεπτή ημισέληνο χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα για να εντοπίσετε τον Ερμή, όπως φαίνεται παρακάτω. Η λαμπρή Αφροδίτη λάμπει ψηλότερα στα δυτικά-νοτιοδυτικά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:55 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου

Απόψε, νωρίς το βράδυ, η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στην Αφροδίτη, 7° μακριά.

Το νεφέλωμα του «Αλτήρα» (γνωστό και ως Messier 27 ή NGC 6853) είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό της Αλώπεκος, σε απόσταση περίπου 1.360 έτη φωτός. Ένας δημοφιλής στόχος για ερασιτέχνες αστρονόμους, φαίνεται εύκολα με κιάλια. Η φωτογραφία είναι του Παύλου  Βλάχου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:46 μμ.

 

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου

Το όνομα Fomalhaut στα Αραβικά σημαίνει «το στόμα του ψαριού» και είναι γνωστό σαν «το αστέρι του φθινοπώρου» ή το «μοναχικό αστέρι» αφού βρίσκεται σε μια περιοχή του ουρανού που δεν έχει άλλα φωτεινά αστέρια. Είναι το 18ο σε φωτεινότητα αστέρι, χρώματος λευκού (φασματικού τύπου Α). Πολλές φορές όμως τον περιγράφουν και σαν κόκκινο αστέρι, προφανώς από το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά χαμηλά στον ουρανό με αποτέλεσμα  η ατμόσφαιρα της γης να παρεμβάλλεται και να δίνει την λάθος εντύπωση. Απέχει 23 έτη φωτός από εμάς, έχει διάμετρο διπλάσια από αυτήν του ήλιου και είναι 14 φορές πιο φωτεινός από αυτόν.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:33 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου

Κοιτάξτε αριστερά από την παχιά ημισέληνο για τα αστέρια του Σκορπιού και ιδιαίτερα για τον πορτοκαλί Αντάρη. Κάτω και στα δεξιά της Σελήνης, 2,5° μακριά, είναι το πιο λαμπρό από τα αστέρια της «κεφαλής» του Σκορπιού, το μακράς περιόδου εκρηκτικό μεταβλητό αστέρι δέλτα του Σκορπιού. Διατηρείται αρκετά σταθερό με μέγεθος 1,8 από το 2010.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:24 μμ.

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου

Πως ξέρετε ότι πλησιάζουν οι ημέρες για να ανοίξουν τα σχολεία; Όταν μετά το σούρουπο, η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου είναι χαμηλά στα βορειοδυτικά και η Κασσιόπη βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Κοιτάξτε λίγο πάνω από το ενδιάμεσο μεταξύ τους σημείο και θα βρείτε το αστέρι 2ου μεγέθους, τον Πολικό.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:11 πμ. της Δευτέρας.


Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής,
 στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

«Φθινοπωρινό σκηνικό» του καιρού και έναστρος ουρανός. Φωτογραφία: Μάλλιαρης Δημήτρης, Πισσώνας Ευβοίας, 5 Σεπτεμβρίου 2021.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος 0) χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος. Θα τον εντοπίσετε με δυσκολία, με ένα ζευγάρι κιάλια, πάνω από τον δυτικό ορίζοντα και περίπου 15° κάτω και δεξιά της Αφροδίτης.    

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) λάμπει χαμηλά στα δυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,3) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,8) λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ, και οι δύο στον Αιγόκερω. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Περίπου στις 11 μμ. με 12 μμ. οι δύο πλανήτες θα βρεθούν στο ίδιο ύψος. Μεσουρανούν πριν τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι αρκετά ψηλά στα ανατολικά μετά τις 10 μμ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί