Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 7-3 έως και 13-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 7-3 έως και 13-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 7 Μαρτίου

Η άνοιξη θα αργήσει να έρθει άλλες δύο εβδομάδες. Όμως, ο Αρκτούρος, το «αστέρι της άνοιξης», υψώνεται πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα μόλις θα έχει βραδιάσει. Μετά τις 10 μμ. θα είναι ψηλά, δεσπόζοντας στον ανατολικό ουρανό.

Η Σελήνη περνάει 5° βόρεια του Ουρανού, στον Κριό. Ο Ουρανός βρίσκεται στη σχετικά αραιή από αστέρια νότια περιοχή του Κριού. Καθώς δύει η Σελήνη, ο πλανήτης είναι 11 μοίρες μακριά από τον Χαμάλ, 2ου μεγέθους, το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού.

Τρίτη,  8 Μαρτίου

Η Σελήνη, διασχίζοντας τον Ταύρο τις επόμενες νύχτες, απόψε λάμπει κάτω από τον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες.

Ο Ερμής έχει παραμείνει ορατός στον πρωινό ουρανό, αλλά σύντομα θα εξαφανιστεί, οδεύοντας προς την ανώτερη σύνοδό του τον Απρίλιο. Όταν συμβεί αυτό, ο πλανήτης θα βρεθεί ακριβώς πίσω από τον Ήλιο από τη δική μας οπτική γωνία, καθιστώντας τον αόρατο.

Τετάρτη, 9 Μαρτίου

Η Σελήνη περνάει 4° βόρεια του νάνου πλανήτη Δήμητρα, στον αστερισμό του Ταύρου. Ο αστεροειδής είναι τώρα 9ου μεγέθους και περίπου 2° βόρεια του 5ου μεγέθους ω του Ταύρου. Η Δήμητρα θα παραμείνει στον Ταύρο αυτό τον μήνα. Όλη αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με στόχους από τον βαθύ ουρανό, οπότε φροντίστε να επιστρέψετε όταν η Σελήνη θα έχει απομακρυνθεί έτσι ώστε να επωφεληθείτε πραγματικά από όλα όσα έχει να σας προσφέρει ο Ταύρος.


Πέμπτη
, 10 Μαρτίου  

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 12:47 μμ.

Ο δορυφόρος μας φτάνει στο απόγειο του, το πιο μακρινό σημείο από τη Γη στην τροχιά του γύρω από τον πλανήτη μας. Εκείνη τη στιγμή, θα βρεθεί περίπου 404.267 χιλιόμετρα μακριά.

Τώρα η Σελήνη λάμπει σχεδόν σε ίση απόσταση από τα δύο κέρατα του Ταύρου, το βήτα και το αμυδρότερο ζήτα. Αυτή η φάση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να απολαύσετε τη Σελήνη. Τώρα, η Σελήνη δεν είναι πολύ φωτεινή και σε αντίθεση με την Πανσέληνο αφθονούν οι αιχμηρές σκιές, κάνοντας τα χαρακτηριστικά να ξεχωρίζουν πραγματικά. Επιπλέον, επιμελείς παρατηρητές θα παρατηρήσουν ότι ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, αυτές οι σκιές θα αλλάξουν, μεταμορφώνοντας το τοπίο ακριβώς μπροστά στα μάτια σας. Αυτό θα είναι πιο εμφανές κατά μήκος της διαχωρίζουσας που χωρίζει το φως από το σκοτάδι (ημέρα από τη νύχτα). Μερικοί προεξέχοντες κρατήρες που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν τον Cassini, τον Aristillus, τον Manilius, και τον Heraclitus.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου

Το M35 είναι ένα από τα πιο όμορφα σμήνη αστέρων που φαίνονται με τηλεσκόπιο στον ουρανό του χειμώνα. Βρίσκεται κοντά στα πόδια των Διδύμων και μπορείτε να το βρείτε εύκολα είτε με μικρό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια. Ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 3 ή 4 ιντσών μπορείτε να διακρίνετε δεκάδες σημεία φωτός μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν μερικοί πιο φωτεινοί ήλιοι. Το σμήνος καλύπτει περίπου μισή μοίρα στον ουρανό, δηλαδή περίπου όσο και η Πανσέληνος, για αυτό χρειάζεται να κοιτάξετε με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης. Κοιτάζοντας επίμονα και χρησιμοποιώντας λίγο την φαντασία σας, θα δείτε ότι σχηματίζονται τόξα και καμπύλες που επεκτείνονται μέσα στο σμήνος. Ίσως να διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια χαρακτηριστική απουσία αστέρων στο κέντρο του σμήνους.
Αν κατευθύνετε το τηλεσκόπιο σας μισή μοίρα νοτιοδυτικά, θα βρείτε το πολύ πλούσιο σε αστέρια αλλά και μακρινό ανοιχτό σμήνος NGC2158. Ανακαλύφθηκε από τον William Herschel το 1784. Το σμήνος είναι τόσο πυκνό με αστέρια που εσφαλμένα είχε ταξινομηθεί σαν σφαιρωτό σμήνος. Οι παρατηρήσεις υπολογίζουν ότι το NGC2158 είναι πιθανότατα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ετών, δηλαδή 10  φορές την ηλικία του Μ35.

Σάββατο, 12 Μαρτίου

Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης συνοδεύουν την Σελήνη που βρίσκεται μέσα στο κέντρο των Διδύμων. Πιο κάτω είναι ο λαμπρός Προκύων.

Κυριακή 13 Μαρτίου

Με την άνοιξη να πλησιάζει (στο βόρειο ημισφαίριο της Γης), ο Ωρίωνας αρχίζει να γέρνει κάτω προς τα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, και η αποτελούμενη από τρία αστέρια ζώνη του γίνεται πιο οριζόντια. Η ζώνη σημαδεύει προς τα αριστερά, τον λαμπρό λευκό Σείριο και προς τα δεξιά, τον πορτοκαλί Aldebaran (Λαμπαδία). Το φωτεινό αστέρι πιο κοντά κάτω από τη ζώνη είναι ο Rigel.

Η πυκνή σε νεφελώματα περιοχή του Ωρίωνα, ανάμεσα στην «Κεφαλή του Ίππου» και το «Νεφέλωμα του Ωρίωνα», έγινε στόχος του αστροφωτογράφου Διαμαντόπουλου Πέτρου, από την περιοχή Al Wusta (Ομάν). Χρησιμοποιήθηκε η στήριξη Skywatcher Staradvenurer 2i.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6) και ο κατά πολύ αμυδρότερος της Άρης (μέγεθος +1,3, το 1/200 της λαμπρότητας της Αφροδίτης) φέγγουν νωρίς το πρωί στο λυκαυγές, σε απόσταση 4°, χαμηλά στα νοτιοανατολικά.

Ο Ερμής και ο Κρόνος είναι περίπου 22° κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Κοιτάξτε 20-30′ πριν την ανατολή του Ήλιου στην αρχή της εβδομάδας. Καλή τύχη! Ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος και σχεδόν αδύνατος για το υπόλοιπο του Μαρτίου.

Ο Δίας χάνεται στον ουρανό της δύσης του Ήλιου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον Κριό) είναι στα δυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας χάνεται και αυτός μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί