Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-3 έως και 14-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 8-3 έως και 14-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 8 Μαρτίου

Ο λαμπρός Σείριος, στα νότια αυτά τα βράδια, είναι το κάτω αστέρι του ισόπλευρου Χειμερινού Τριγώνου. Τα άλλα δύο αστέρια του τριγώνου είναι ο πορτοκαλής Μπετελγκέζ, πάνω δεξιά του Σείριου (ώμος του Ωρίωνα) και ο Προκύων  πάνω αριστερά του Σείριου.

Τρίτη, 9 Μαρτίου

Το τρίγωνο που σχηματίστηκε από τον Ερμή, τον Δία και τον Κρόνο την περασμένη εβδομάδα έχει πλέον γίνει μια σχεδόν ευθεία γραμμή στον ουρανό νωρίς το πρωί. Μια ώρα πριν από την ανατολή, ο Κρόνος και ο Δίας είναι ορατοί στον Αιγόκερω. Η λεπτή ημισέληνος βρίσκεται 8 ° νοτιοδυτικά του Κρόνου.

Το πρώτο ενεργό ηφαίστειο σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, τον δορυφόρο του Δία, την Ιώ, ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1979 από το διαστημόπλοιο Voyager 1.

Τετάρτη, 10 Μαρτίου

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο. Θα εμφανιστεί ξανά στον πρωινό ουρανό στην αρχή του επόμενου μήνα.

Ο αστερισμός του Λέοντα είναι γεμάτος με διπλά αστέρια, όπως το α, το β, το γ, το τα, το ω και το οπτικά τριπλό άστρο ζ του Λέοντα.

Πέμπτη, 11 Μαρτίου

Σαν σήμερα το 1977, οι δακτύλιοι του Ουρανού ανακαλύφθηκαν από το Kuiper Airborne Observatory της NASA. Το τηλεσκόπιο του  KAO ήταν τύπου Cassegrain κατοπτρικού  με διάμετρο 36 ιντσών (91,5 cm),  σχεδιασμένο  πρώτιστα για παρατηρήσεις σε φασματικό εύρος από 1 έως 500 μm. Η ικανότητα πτήσης του το επέτρεπε να βρίσκεται πάνω από σχεδόν όλους τους υδρατμούς της γήινης ατμόσφαιρας (επιτρέποντας παρατηρήσεις στην  υπέρυθρη  ακτινοβολία, η οποία μπλοκάρεται πριν φθάσει στο έδαφος και σε επίγεια αστρονομικά όργανα), όπως επίσης και να ταξιδεύει σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο στην επιφάνεια της Γης.

 

Παρασκευή, 12 Μαρτίου

Ο κομήτης C/2020 R4 (ATLAS) γίνεται ολοένα και πιο φωτεινός στον ουρανό νωρίς το πρωί. Επί του παρόντος, με μέγεθος περίπου 11,7, αναμένεται να φθάσει στο 9ο μέγεθος έως ότου κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη τον Απρίλιο. Σήμερα το πρωί, μπορείτε να αναζητήσετε τον κομήτη ξεκινώντας περίπου δύο ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου. Πρώτα βρείτε το μεγέθους 3,6 αστέρι, Algedi, στον Αιγόκερω – τον ίδιο αστερισμό όπου βρίσκονται σήμερα ο Κρόνος, ο Δίας και ο Ερμής.

Από το Algedi, στρέψτε το τηλεσκόπιό σας περίπου 4° βορειοανατολικά για να εντοπίσετε την αμυδρή λάμψη του ATLAS. Συγκρίνετε το ασαφές περίγραμμα του με αυτό του M72, ενός σφαιρωτού σμήνους, 7° νοτιοανατολικά του ATLAS. Και οι δύο εμφανίζονται καλύτερα με υψηλή μεγέθυνση (πάνω από 100x).

Σάββατο, 13 Μαρτίου

Νέα Σελήνη στις 12:23 μμ.

Ένα άλλο σημάδι του ερχομού της άνοιξης είναι η εμφάνιση του Βασιλίσκου (Regulus), το πιο λαμπρό άστρο στον αστερισμό του Λέοντα. Ο αστερισμός αυτός αρχίζει να ανεβαίνει ψηλά στον ανατολικό ουρανό από την αρχή της νύχτας.

Κυριακή, 14 Μαρτίου

Χωρίς φεγγάρι στον ουρανό νωρίς το βράδυ, είναι ιδανικές συνθήκες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε ένα σκοτεινό ουράνιο φαινόμενο: το ζωδιακό φως. Αυτή η λάμψη σε σχήμα κώνου βγαίνει πάνω από τον ορίζοντα, διασχίζοντας τον Κριό και τον Ταύρο στα νοτιοδυτικά. Δημιουργείται όταν το φως του ήλιου διασκορπίζει τη σκόνη που αφήνεται πίσω από κομήτες καθώς διέρχονται από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αυτή την εποχή του έτους, όταν εμφανίζεται μετά το ηλιοβασίλεμα, συχνά ονομάζεται το «ψευδές σούρουπο». Για να δείτε αυτήν την αμυδρή λάμψη, καθώς πέφτει το σκοτάδι, θα πρέπει να είναι καθαρός ο ουρανός και εσείς να έχετε μια καλή θέα πάνω από τον ορίζοντα. Αν δεν έχετε επιτυχία απόψε στον εντοπισμό του ζωδιακού φωτός, συνεχίστε τις επόμενες νύχτες μέχρι τα μεσάνυχτα.

APOD (https://apod.nasa.gov/apod/ap210307.html) : « Πυλώνες του νεφελώματος του Αετού», στο υπέρυθρο ( 7 Μαρτίου, 2021), από τη NASA, ESA, Hubble, HLA.  Επεξεργασία: Luis Romero

Επεξήγηση: Νεογέννητα αστέρια σχηματίζονται στο Νεφέλωμα του Αετού. Η βαρυτική συστολή σε πυλώνες πυκνού αερίου και σκόνης, η έντονη ακτινοβολία αυτών των νεοσχηματισμένων φωτεινών αστεριών προκαλεί το βρασμό του περιβάλλοντος υλικού. Αυτή η εικόνα, που έχει ληφθεί με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble στο υπέρυθρο φως, επιτρέπει στον θεατή να δει μέσα από ένα μεγάλο μέρος της παχιάς σκόνης που καθιστά τους πυλώνες αδιαφανείς στο ορατό φως. Οι γιγαντιαίες δομές είναι έτη φωτός σε μήκος και ονομάζονται ανεπίσημα οι «Πυλώνες της Δημιουργίας». Το νεφέλωμα συνδέεται με το ανοιχτό σμήνος M16, περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά. Το Eagle Nebula είναι ένας εύκολος στόχος για μικρά τηλεσκόπια σε ένα πλούσιο σε νεφελώματα μέρος του ουρανού προς τον διαχωρισμένο, σε δύο μέρη, αστερισμό Serpens Cauda (η Ουρά του Όφεως).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, ο Δίας, και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά τα χαράματα. Ο Δίας και ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα και ευκολότερο να εντοπιστούν, από μέρα σε μέρα. Έχουν μέγεθος  -2,0 και +0,7, αντίστοιχα.

Ο Ερμής χάνει την λαμπρότητά του αυτή την εβδομάδα. Φαίνεται δύσκολα, πολύ χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά λίγα λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,0, περνάει κοντά από τις Πλειάδες. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι μόνο 6 δευτερόλεπτα του τόξου. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός (5,8, στον Κριό) είναι μακριά κάτω από τον Άρη νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας χάνεται στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί