Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-4 έως 14-4, 2024

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 8-4 έως και 14-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 8 Απριλίου

Νέα Σελήνη, και παρεμπιπτόντως, το αποτέλεσμα αυτή τη φορά είναι μια έκλειψη του Ήλιου!

Το μονοπάτι της έκλειψης αγγίζει πρώτα στεριά στο Μεξικό, στη συνέχεια ταξιδεύει από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, μέσα από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από το Τέξας και κινούμενο προς την ανατολική ακτή, καθώς και μέσω τμημάτων του Καναδά, αφήνοντας τελικά το έδαφος  αφού περάσει πάνω από τη Νέα Γη και το Λαμπραντόρ. Πολλοί άνθρωποι κατά μήκος της κεντρικής γραμμής θα έχουν περισσότερα από τέσσερα λεπτά ολικότητας, διπλάσια από την έκλειψη του 2017 που έλαβε χώρα και αυτή στην Αμερική. Σε όλες τις ΗΠΑ, ακόμη και εκείνοι που δεν βρίσκονται στην τροχιά της ολικότητας θα δουν μια μερική έκλειψη.

Ο χρόνος και η διάρκεια της έκλειψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τοποθεσία σας. Συμβαίνει νωρίς το απόγευμα για τους περισσότερους.

Αν και ο ενθουσιασμός θα είναι μεγάλος, εσείς οι τυχεροί που θα βρεθείτε στο μονοπάτι της έκλειψης, θυμηθείτε ότι η μόνη φορά που είναι ασφαλές να κοιτάξετε τον Ήλιο χωρίς προστασία είναι κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων λεπτών της ολικότητας. Τότε, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα γυαλιά ή τα φίλτρα έκλειψης για να δείτε τον εκλειπόμενο Ήλιο και το στέμμα του. Σε όλες τις άλλες φάσεις, ωστόσο, θα πρέπει να φοράτε γυαλιά έκλειψης ή να χρησιμοποιείτε σωστά ένα εγκεκριμένο φίλτρο για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των ματιών σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε την όρασή σας. 

Η έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου είναι ορατή μόνο από την Βόρεια Αμερική.

Κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα για να δείτε την απεικόνιση της έκλειψης (από to Sky & Telescope.)

Χάρτης με τον τόπο και το χρόνο της έκλειψης (μονοπάτι της έκλειψης):

Χρήσιμες πληροφορίες για την έκλειψη και παρακολούθηση του φαινομένου ζωντανά (live):

Τρίτη,  9 Απριλίου

Καθώς προχωρά η άνοιξη, ο χειμερινός Ωρίωνας γέρνει όλο και περισσότερο στα δυτικά-νοτιοδυτικά όταν θα έχει βραδιάσει. Η ζώνη του Ωρίωνα στη μέση τώρα είναι σχεδόν οριζόντια.  Ο Ωρίωνας πλαισιώνεται στα αριστερά του από το Σείριο.

Τετάρτη, 10 Απριλίου

Το όρθιο «Δρεπάνι»  του Λέοντα, με τον Βασιλίσκο στο κάτω μέρος της λαβής του, διασχίζει το μεσημβρινό ψηλά στο νότο αυτά τα βράδια. Είναι διαμορφωμένο σαν ένα ερωτηματικό με αντίστροφη φορά, και στέκεται περίπου στο πλάτος μιάμισης (1½) γροθιάς  ψηλά.

Πέμπτη, 11 Απριλίου

Τώρα η Σελήνη βρίσκεται πολύ κοντά στις Πλειάδες στο νυχτερινό ουρανό πριν και μετά το σούρουπο. Σκεφτείτε την ευκαιρία μιας ωραίας φωτογραφίας που μπορείτε να πάρετε. Στηρίξτε την κάμερά σας σε έναν τρίποδα και χρησιμοποιήστε έναν τηλεφακό.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:10 μμ.

Παρασκευή, 12 Απριλίου

Ακριβώς πάνω από την ημισέληνο απόψε βρίσκεται το β του Ταύρου (El Nath) με μέγεθος +1,6. Μακριά δεξιά ή πάνω δεξιά τους είναι η λαμπρότερη Αίγα (Capella). Πιο αριστερά και κάτω αριστερά είναι ο Μπετελγκέζ.

Σάββατο, 13 Απριλίου

Στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης υπάρχουν 8 αντικείμενα του Messier (M53, M64, M85, M88, M91, M98, M99, and M100), καθώς και αρκετοί γαλαξίες, με τον NGC4565 να είναι ο πιο εντυπωσιακός. Όμως, το καλύτερο αντικείμενο είναι το ανοιχτό σμήνος γνωστό και σαν το «σμήνος της Κόμης της Βερενίκης».  Φαίνεται καλύτερα με κιάλια. Γεμίζει όλο το πεδίο. Περίπου 40 αστέρια καλύπτουν μια περιοχή πάνω από 5 μοίρες. Σε απόσταση 270 έτη φωτός, το σμήνος είναι ένα από τα πιο κοντινά στο ηλιακό μας σύστημα.

Η Κόμη της Βερενίκης έχει πολλά περισσότερα αντικείμενα του βαθέως ουρανού, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της, όπου συνορεύει με την Παρθένο. Αυτό είναι ένα «εύφορο» κομμάτι του ουρανού για να διερευνήσει κανείς, καθώς τα βράδια γίνονται λίγο πιο ζεστά και κατά συνέπεια πιο δελεαστικά για αστροπαρατήρηση.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:50 μμ.

 

Κυριακή, 14 Απριλίου

Η Σελήνη, λιγότερο από μία ημέρα πριν από το πρώτο τέταρτο, κρέμεται κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη απόψε.

 

 

Ο φωτογράφος του παραπάνω γαλαξία, του Μ51 , ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας από το Αγρίνιο, περιγράφει: «Ο γαλαξίας της δίνης (whirlpool galaxy) επίσης γνωστός ως Μεσιέ 51α, Μ51α ή NGC 5194 είναι σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων που αλληλοεπιδρά με το NGC 5195 σε απόσταση 23 MLy στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών. Είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλαξίες. Ο γαλαξίας και ο συνοδός του παρατηρούνται εύκολα από τους ερασιτέχνες αστρονόμους ακόμη και με κιάλια. Ο γαλαξίας της δίνης είναι επίσης δημοφιλής στόχος για τους επαγγελματίες αστρονόμους που θέλουν να κατανοήσουν τη σπειροειδή μορφή και τις αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών».

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη, και ο Ποσειδώνας  βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου. Όμως, η Αφροδίτη και ο Δίας θα εμφανιστούν στο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης της 8ης Απριλίου! Ακόμα κι αν έχετε μια βαθιά μερική έκλειψη (μεγάλο ποσοστό κάλυψης),ο ουρανός μπορεί να γίνει αρκετά σκοτεινός έτσι ώστε να φανούν η Αφροδίτη και ο Δίας.

Ο Άρης και ο Κρόνος, και οι δύο με μέγεθος +1,2, ανατέλλουν στο λυκαυγές και φαίνονται δύσκολα. Η απόστασή τους μειώνεται. Φτάνει στις 2 ½ ° στις 6 Απριλίου. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να τους εντοπίσετε μόλις πάνω από τον ανατολικόνοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 45 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου. Είναι σε σύνοδο, 1/2° μακριά, στις 10 και 11 Απριλίου. Ο Άρης είναι ο πιο κόκκινος από τους δύο πλανήτες..

Ο Δίας, μεγέθους 2,1 στον Κριό, είναι το φωτεινό «αστέρι» που λάμπει στη δύση στο λυκόφως, όχι πολύ ψηλά. Βυθίζεται χαμηλότερα νωρίς το βράδυ και δύει γύρω στις 10:30 μμ. Ο Δίας είναι τώρα ο μόνος εύκολος να παρατηρηθεί πλανήτης σε ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό.

Ο Ουρανός έχει μέγεθος 5,8 στον Κριό, βρίσκεται στον βραδινό ουρανό, 2° πάνω από τον Δία. Η λεπτή ημισέληνος πλησιάζει τον Δία, τον Ουρανό και τον κομήτη Pons-Brooks το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου.

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί