Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-10 έως και 14-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 8-10 έως 14-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου

Νέα Σελήνη στις 6:48 πμ της Τρίτης.

Η ασθενής βροχή διαττόντων Δρακωνίδες φτάνει στο αποκορύφωμά της απόψε. Αν και οι προσδοκίες των παρατηρητών δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, φέτος θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική αύξηση της δραστηριότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μητρικός κομήτης της βροχής, ο  21P / Giacobini-Zinner, έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο τον Σεπτέμβριο. Με την κορύφωση της βροχής να συμπίπτει με τη Νέα Σελήνη, οι παρατηρητές θα μπορούσαν να δουν 10 ή περισσότερα μετέωρα ανά ώρα από τον αστερισμό του Δράκοντα τις ώρες πριν από τα μεσάνυχτα.

 Ο κομήτης  21P/Giacobini-Zinner  ίσως να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στα μετέωρα από τις Δρακωνίδες. Φωτογραφία:  NASA/JPL-Caltech

 

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου

Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί στη γωνία του ψηλά στα ανατολικά το βράδυ αυτή την εβδομάδα.

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου

Ο Κύκνος «πετάει» ψηλά αυτά τα βράδια. Όταν κοιτάζετε νοτιοδυτικά, ο σταυρός που σχηματίζεται από τα λαμπρότερα αστέρια του αστερισμού εμφανίζεται προσανατολισμένος σε όρθια θέση. Το κατώτερο αστέρι του σταυρού είναι ο Αλμπιρέο, όχι πολύ λαμπρός. Είναι ένα ωραίο διπλό αστέρι με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Ξεκινώντας από τον Αλμπιρέο, πηγαίνοντας από αστέρι σε αστέρι, μπορείτε να βρείτε το όμορφο πλανητικό νεφέλωμα M27.


Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, η λεπτή Σελήνη είναι κοντά στον Δία. Τις επόμενες νύχτες το φεγγάρι ανεβαίνει ψηλότερα και γίνεται λαμπρότερο.

 

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου

Ο πιο χαρακτηριστικός αστερισμός, προάγγελος του χειμώνα, ανατέλλει τώρα στα ανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα. Ο αστερισμός του Ωρίωνα εμφανίζεται λίγο στα πλάγια καθώς ανατέλλει, με τον κοκκινωπό Μπετελγκέζ στα αριστερά της ζώνης των τριών αστέρων και τον μπλε-λευκό Ρίγκελ στα δεξιά της ζώνης. Πριν την αυγή, ο αστερισμός αναρριχάται ψηλότερα και περιστρέφεται έτσι ώστε ο Μπετελγκέζ να είναι ψηλά πάνω από τη ζώνη και στα αριστερά της. Η παρακάτω φωτογραφία του Ωρίωνα, που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2010, δείχνει καθαρά έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους σχηματισμούς, την ζώνη του Ωρίωνα. Η διάσημη ζώνη αποτελείται από τα φωτεινά αστέρια Αλνιτάκ, Αλνιλάμ και Μιντάκα.

Φωτογραφία: Rogelio Bernal Andreo

 

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου

Ο αστερισμός της Σαύρας (Lacerta) βρίσκεται μεταξύ των γνωστών αστερισμών  του Κύκνου και της βασίλισσας Κασσιόπης. Όμως λίγοι άνθρωποι τον γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λαμπρότερα αστέρια του ερπετού είναι μόνο 4ου  μεγέθους, και βρίσκεται στη μέση της γαλαξιακής ζώνης,  μεταξύ ενός πλήθους αμυδρών αστεριών. Ο αστερισμός είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένος, που θα μπορούσε να ονομαστεί ακριβέστερα «Χαμαιλέοντας». Η Σαύρα είναι μια  σχετικά νέα ονομασία, ένας από διάφορους δευτερεύοντες αστερισμούς που ορίστηκε από τον Πολωνό αστρονόμο του 17ου αιώνα  Johannes Hevelius.

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου

Ο Κρόνος βρίσκεται 5° στα αριστερά της Σελήνης αυτό το βράδυ. Οι δύο βρίσκονται 20° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος και παραμένουν σε θέα μέχρι τις 10 μμ. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,5 αυτή την εβδομάδα, περισσότερο από ένα πλήρες μέγεθος λαμπρότερος από οποιοδήποτε από τα αστέρια του φόντου, στον Τοξότη. Αν έχετε ένα τηλεσκόπιο, δεν υπάρχει καλύτερος στόχος από τον Κρόνο. Ακόμη και ένα μικρό όργανο δείχνει τον δίσκο του, που έχει φαινόμενη διάμετρο 16 δευτερόλεπτα της μοίρας.

 

 Η φωτογραφία αυτή του νυχτερινού ουρανού, του Άγγελου Μακρή, είναι από την 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, στο Δρυμώνα Θέρμου, σε ύψος 1200 μέτρων, τον Ιούλιο του 2018.

  

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη βρίσκονται πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Άρης (μέγεθος -1,0) φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο λίγο μετά τις 8 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 14-15 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,8 , στο Ζυγό) φέγγει όλο και πιο χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Δύει μόλις ο ουρανός γίνει σκοτεινός.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, δύει πριν τις 11 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν τα μεσάνυχτα. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί