Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-11 έως και 14-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 8-11 έως και 14-11 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου

Η λαμπρή Αφροδίτη βρίσκεται μέσα στα αστέρια του γαλαξία μας, κοντά στα νεφελώματα Μ8 και Μ20 («Λιμνοθάλασσας» και «Τρισχιδές», αντίστοιχα). Η εικόνα αυτή θα φαίνεται νωρίς το βράδυ, χαμηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό, νωρίς το βράδυ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 7:27 μμ.

Τρίτη,  9 Νοεμβρίου

Πριν ξημερώσει η Τετάρτη, προσπαθήστε να εντοπίσετε τον Ερμή και τον Άρη με ένα ζευγάρι κιάλια. Οι πλανήτες είναι σε σύνοδο, σε απόσταση 1° μακριά, πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Ο Ερμής έχει μέγεθος –0,9, δέκα φορές πιο λαμπρός. Κοιτάξτε 30 με 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου

Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko περνά τώρα από τον αστερισμό των Διδύμων, κοντά  στο βήτα των Διδύμων, τον Πολυδεύκη. Σήμερα, είναι λιγότερο από 1,5° νότια του φωτεινού αστεριού, 1ου μεγέθους, πριν τα μεσάνυχτα ή νωρίς αύριο το πρωί πριν την ανατολή του Ηλίου, χάρη στην τρέχουσα θέση του αστερισμού στον ουρανό.

Ο Churyumov-Gerasimenko έχει έναν πυρήνα σε σχήμα πάπιας που μελετήθηκε από κοντά από το διαστημόπλοιο Rosetta πριν από μερικά χρόνια. Ο κομήτης έχει περίοδο 6,44 ετών και έφτασε στο περιήλιο, το πιο κοντινό σημείο του στον Ήλιο στην τροχιά του γύρω απ’ αυτόν, μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:06  μμ.

 Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 2:47 μμ.

Στον πρωινό ουρανό, κάτω από τον Ωρίωνα δεσπόζει με την λάμψη του ο Σείριος, πιο λαμπρός από όλα τα αστέρια του ουρανού. Ο Μπετελγκέζ και ο Προκύων σχηματίζουν μαζί του το περίφημο τρίγωνο του χειμώνα που θα κυριαρχεί στον ουρανό τους επόμενους μήνες και φυσικά θα ανατέλλει όλο και πιο νωρίς.

 Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου

Νωρίς το βράδυ, ο Δίας, ο Κρόνος, η Σελήνη, και η Αφροδίτη σχηματίζουν μια μακριά, σχεδόν διαγώνια γραμμή στα νότια προς τα νοτιοδυτικά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:45 μμ.

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου

Ψηλά πάνω από την Σελήνη θα βρείτε το Μεγάλο Τετράγωνο του Πηγάσου.

Η Κασσιόπη είναι ένας από τους ευκολότερους να βρει κανείς αστερισμούς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Το μεγάλο σχήμα “W” περιστρέφεται ψηλά στον ουρανό κάθε βράδυ. Εκτός από το ότι είναι μια πολύ όμορφη περιοχή αν την εξερευνήσει κανείς με τα κιάλια του, υπάρχουν υπέροχα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό, όπως το NGC 457, ανοιχτό σμήνος 6ου μεγέθους, 9000 έτη φωτός μακριά, γνωστό σαν το σμήνος Owl και το NGC 559, ένα επίσης ανοιχτό σμήνος με μέγεθος  9,5 και περίπου 2,5° μακριά από το NGC 663 (ένα άλλο ανοιχτό σμήνος 7ου μεγέθους).  Η Κασσιόπη είναι η περιοχή του ουρανού όπου ο υπερκαινοφανής Tycho εμφανίστηκε το 1572, λίγο στα δυτικά από το αστέρι κ της Κασσιόπης, αλλάζοντας την όψη του ουρανού για έξι μήνες και επιβεβαιώνοντας τον Κοπέρνικο και την ανασκευή της θεωρίας του Πτολεμαίου που έκανε το 1543. Εκείνο το έτος ο Κοπέρνικος πέθανε και το φημισμένο βιβλίο του De revolutionibus orbium coelestium δημοσιεύθηκε,  ανατρέποντας το καθιερωμένο δόγμα ότι η γη ήταν κέντρο του κόσμου.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:36 μμ.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου

Η βροχή διαττόντων Λεοντίδες αυτόν τον μήνα κορυφώνεται στις 17 Νοεμβρίου. Όμως, τότε η Σελήνη θα είναι πλήρως γεμάτη. Αυτό κάνει την εβδομάδα αυτή καλύτερη περίοδο για να εντοπίσετε τα μετέωρα.

Η δραστηριότητα των Λεοντίδων, κοντά στο αστέρι Adhafera, στον Λέοντα, είναι πιο κοντά στην ανατολή του Ηλίου, οπότε λίγες ώρες πριν την αυγή θα μπορέσετε να δείτε το αποκορύφωμά της. Ακόμη και στην κορύφωσή τους, οι Λεοντίδες θα παράγουν μόνο περίπου 10 μετέωρα την ώρα. Ωστόσο, είναι μια υπέροχη στιγμή για να απολαύσετε τον φθινοπωρινό ουρανό νωρίς το πρωί, που περιέχει όχι μόνο τον Λέοντα, αλλά και τον Καρκίνο, τον Ωρίωνα, τους  Διδύμους, τον Ταύρο και τον  Περσέα. Υπάρχει μια πληθώρα γνωστών αστερισμών και αντικειμένων που βρίσκονται εύκολα στον βαθύ ουρανό, όπως οι Πλειάδες, το Νεφέλωμα του Καβουριού (M1), το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (M42) και το Διπλό Σμήνος του Περσέα.

Η φωτογραφία αυτή δείχνει ένα ζευγάρι σπειροειδών γαλαξιών, τα NGC 3314a και b, πάνω αριστερά. Η λήψη έγινε από το  VLT Survey Telescope (VST) της ESO. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται στον πρωινό ουρανό, μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου. Κοιτάξτε χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Παραμένει λαμπρός με μέγεθος -0,9. Στο τέλος της εβδομάδας δεν θα είναι άλλο ορατός.

Ο Άρης θα βρεθεί σε σύνοδο με τον λαμπρότερό του Ερμή την Τετάρτη, 1° μακριά.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο σούρουπο, στον αστερισμό του Τοξότη. Δύει περίπου 45 λεπτά μετά το τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Θα ανεβαίνει ψηλότερα και θα γίνεται λαμπρότερη μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,4) συνεχίζουν να λάμπουν στα νότια νωρίς το βράδυ, 15° μακριά στις δύο αντίθετες πλευρές του Αιγόκερου. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη και δύει περίπου πρώτος πριν τις 11 μμ., ενώ ο Δίας τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον νότιο Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά στις 8  μμ.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί