Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 9-5 έως και 15-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 9-5 έως και 15-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 9 Μαΐου

Σήμερα το βράδυ η Σελήνη σχηματίζει ένα τρίγωνο με τα δύο λαμπρότερα αστέρια του σχηματισμού του «Δρεπανιού» του Λέοντα: τον Βασιλίσκο (Regulus) κάτω από τη Σελήνη και την Algieba (γ του Λέοντα) πάνω αριστερά της Σελήνης. Το τρίγωνο είναι σχεδόν ισοσκελές και  η Σελήνη απέχει περίπου 5° από κάθε άστρο.

Τρίτη,  10 Μαΐου

Ο Ερμής στέκεται ακίνητος μέσα στα αστέρια του υπόβαθρου. Από αύριο θα αρχίσει να κινείται ανάδρομα, συνεχίζοντας αυτή την κίνηση “προς τα πίσω” μέχρι την επόμενη «στάση» στις 2 Ιουνίου.

Ο μικρός πλανήτης έχει γίνει λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστεί στον βραδινό ουρανό. Είναι τώρα ένα σημείο φωτός 2ου μεγέθους κατά τη διάρκεια του σούρουπου, λίγο περισσότερο από μία ώρα μετά τον Ήλιο. Σήμερα, στέκεται πάνω από τον ορίζοντα περίπου σε ίση απόσταση όσο και ο Αλντεμπαράν, 1ου μεγέθους, σχεδόν 9° στα δεξιά του άστρου (βορειοδυτικά). Μέσω ενός τηλεσκοπίου, ο δίσκος του Ερμή εκτείνεται στα 11″ και εμφανίζεται ως μια λεπτή ημισέληνος λιγότερο από 10% φωτισμένη.

Στις 21 του μηνός, θα φτάσει σε κατώτερη σύνοδο με τον Ήλιο και θα παραμείνει αόρατος μέχρι τον Ιούνιο. Αναζητήστε επίσης τον κομήτη C/2021 O3 (PANSTARRS), που εξακολουθεί να έχει ύψος πάνω από 20° μία ώρα μετά τη δύση του Ήλιου. Αν και γίνεται πιο αμυδρός, ο κομήτης εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά εύκολο να βρεθεί περίπου 8° πάνω από το Mirfak, το άλφα αστέρι του Περσέα, 2ου μεγέθους.

Τετάρτη, 11 Μαΐου

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, βρίσκεται στη κεφαλή της Παρθένου. Δείτε τον Βασιλίσκο πάνω της, τον Αρκτούρο στα αριστερά της και τον Στάχυ κάτω απ’ αυτήν.


Πέμπτη, 12 Μαΐου  

Το φωτεινό αστέρι χαμηλά στην δύση μόλις βραδιάσει είναι ο Προκύων του Μικρού Κυνός.  Το αστέρι αυτό είναι γνωστό στους περισσότερους ερασιτέχνες αστρονόμους αλλά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί χωρίς τους γνωστούς αστερισμούς του Ωρίωνα και του Μεγάλου Κυνός (με τον Σείριο) να φαίνονται στον ουρανό αυτήν την ώρα. Παρομοίως, η Αίγα, το λαμπρό αστέρι χαμηλά στον βορειοδυτικό ουρανό, είναι ένα άλλο μέλος από την όμορφη  συλλογή με τέτοια λαμπρά και χαρακτηριστικά αντικείμενα από τον χειμερινό ουρανό.

Παρασκευή, 13 Μαΐου

Ο Δίας είναι σε θέα νωρίς τα πρωινά του Μαΐου. Η καλύτερη στιγμή για να δείτε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος είναι λίγο περισσότερο από μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος και ο Άρης ανατέλλουν νωρίτερα και είναι υψηλότερα στον ουρανό. Ο Δίας λάμπει τώρα σε μέγεθος –2,1, καθιστώντας τον τον δεύτερο φωτεινότερο πλανήτη μετά την Αφροδίτη, η οποία ανατέλλει μισή ώρα αργότερα απ’ αυτόν.

 

Σάββατο, 14 Μαΐου

Το όνομα της Ντενέμπολας σημαίνει «η ουρά του λιονταριού». Γενικά, το πρώτο συνθετικό της λέξης αυτής, δηλαδή το «Ντενέμπ», υπάρχει σε αρκετά ονόματα αστεριών και αναφέρεται στην ουρά κάποιου ζώου. Η Ντενέμπολα μαζί με τον Στάχυ  και τον Αρκτούρο (35 μοίρες στα αριστερά της Ντενέμπολας σχηματίζουν ένα μεγάλο ισόπλευρο τρίγωνο που μερικές φορές αναφέρεται σαν «το ανοιξιάτικο τρίγωνο».

Ο μαγευτικός αστερισμός του Ωρίωνα αποχαιρετά τον βραδινό ουρανό. Θα φανεί ξανά νωρίς την ανατολή στα τέλη Αυγούστου.

Κυριακή 15 Μαΐου

Ολική έκλειψη της Σελήνης το βράδυ της 15ης  Μαΐου, ορατή από τη Βόρεια Αμερική και από μέρη της Ευρώπης (ξημερώματα Δευτέρας). Στη χώρα μας θα δούμε τη Σελήνη στην παρασκιά και μέρος της μερικής έκλειψης. Το φεγγάρι θα δύσει πριν ολική φάση της έκλειψης.

Περισσότερα:  https://in-the-sky.org/news.php?id=20220516_09_100

Από τη Θεσσαλονίκη οι χρόνοι της έκλειψης είναι οι ακόλουθοι:

Μέγεθος έκλειψης: 0.6805
Διάρκεια: 1 ώρα, 39 λεπτά, 39 δευτερόλεπτα.
Έναρξη παρασκιάς: 16 Μαΐου στις 4:32:05 πμ.
Έναρξη μερικής έκλειψης: 5:27:52 πμ.
Η Σελήνη δύει στις 6:11:44 πμ.
Ολική φάση: Η Σελήνη θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα.

Παρακολουθήστε την έκλειψη ζωντανά εδώ.

 Οι πλανήτες Άρης και Κρόνος βρίσκονταν στον καλοκαιρινό ουρανό το 2016, σχετικά κοντά, όπως συμβαίνει και τώρα. Θα τους βρείτε στον πρωινό ουρανό. Θα ανεβούν αρκετά ψηλά, σε καλή θέση για παρατήρηση, στα μέσα του καλοκαιριού. Φωτογραφία: Αντώνης Παντελίδης

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μεγέθη -4,0 και -2,1, αντίστοιχα, είναι τα δύο λαμπρά «αστέρια της αυγής» χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά στο λυκαυγές. Απομακρύνονται κατά 1 μοίρα μακριά ο ένας από τον άλλο, καθημερινά. Στις 14 Μαΐου, η απόστασή τους θα είναι 13°.

Ο Άρης, μέγεθος +0,8 στον Υδροχόο, λάμπει 10° πάνω στα δεξιά του Δία.

 Ο Κρόνος, με ίδιο φαινόμενο μέγεθος με τον Άρη, +0,8, βρίσκεται στον Αιγόκερω περίπου 25° πάνω και στα δεξιά του Άρη. Ο Άρης είναι πιο κιτρινωπός από τον Κρόνο.

Φωτογραφία του Κρόνου στις 22 Απριλίου, σε ύψος 43°, από τις Φιλιππίνες (γεωγραφικό πλάτος 10° ). Του Christopher Go .

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας δεν είναι ορατοί, χαμηλά στη λάμψη του λυκαυγούς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί