Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 9-12 έως και 15-12
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 9-12 έως και 15-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
Ο Ουρανός έφτασε σε αντίθεση στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά παραμένει δελεαστικός στόχος τον Δεκέμβριο. Ο εξωτερικός πλανήτης εμφανίζεται στον νοτιοανατολικό ουρανό αφού πέσει το σκοτάδι και ανεβαίνει στο νότο γύρω στις 9 μμ. Με μέγεθος 5,7 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Κριό, κοντά στα σύνορα του αστερισμού με τους Ιχθείς και το Κήτος. Παρόλο που ο Ουρανός είναι αρκετά λαμπρός για να εντοπιστεί με γυμνό μάτι από σκοτεινό σημείο, θα χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε αυτή την εβδομάδα αφού η Σελήνη μοιράζεται τον ουρανό μαζί του. Ο πλησιέστερος αστέρας-οδηγός είναι ο μεγέθους 4,4 ξι του Κήτους, ο οποίος βρίσκεται 4 ° στα νοτιοανατολικά. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του Ουρανού, ο οποίος εκτείνεται στα 3,7 ” και παρουσιάζει μια ξεχωριστή μπλε-πράσινη απόχρωση.
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου
Η Αφροδίτη και ο Κρόνος απέχουν λιγότερο από τις 2 ° μακριά απόψε νωρίς το βράδυ και αύριο το βράδυ. Κοιτάξτε σχετικά χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Η Αφροδίτη είναι στο νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο λαμπρός πλανήτης ξεχωρίζει μόλις μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν εμφανίζεται 15 ° πάνω από τον ορίζοντα. Περιμένετε άλλα 30 λεπτά και θα δείτε τον μεγέθους 0,6 Κρόνο μόλις 1,8 ° βόρεια της Αφροδίτης (πάνω δεξιά). Στοχεύστε τους πλανήτες ξεχωριστά μέσα από ένα τηλεσκόπιο και θα δείτε τον δίσκο 12″ της Αφροδίτης, καθώς και τη σφαίρα διαμέτρου 15″ του Κρόνου. Αν και φαίνονται μαζί, ο Κρόνος είναι στην πραγματικότητα 8 φορές πιο μακριά και είναι 10 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο.
Πανσέληνος στις 7:15 πμ της Πέμπτης, στον ανατολικό Ταύρο. Ο Αλντεμπαράν είναι στα δεξιά της Σελήνης. Πιο πάνω απ’ αυτήν είναι οι Πλειάδες και η λαμπρή Αίγα. Ο Μπετελγκέζ, στον ώμο του Ωρίωνα, είναι πολύ πιο κάτω.
Τα μεσάνυχτα η Σελήνη είναι πολύ ψηλά στο νότο, όχι μακριά από το ζενίθ. Η πανσέληνος της εποχής των Χριστουγέννων βρίσκεται ψηλότερα στον ουρανό τα μεσάνυχτα από ό, τι η πανσέληνος σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου
Πριν το λυκαυγές της Πέμπτης, βρείτε τον Άρη, με μέγεθος 1,7, χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Είναι μόνο 1/4 ° ή λιγότερο από το άλφα του Ζυγού (Zubenelgenubi), το οποίο δεν είναι τόσο αμυδρό με μέγεθος 2,8. Τα κιάλια μπορούν να δείξουν ότι το άλφα του Ζυγού είναι ένα ευρύ διπλό αστέρι: το δευτερεύον έχει μέγεθος 5,1 και απέχει 1/15 ° πάνω από το πρωτεύον.
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
Τώρα ο Κρόνος απομακρύνεται από την Αφροδίτη και πρόκειται να εξαφανιστεί στο τέλος του έτους.
Οι Διδυμίδες, η ετήσια βροχή διαττόντων, συνήθως μία από τις καλύτερες του έτους, θα πρέπει να κορυφωθεί αργά το βράδυ και αύριο το βράδυ. Όμως, η Σελήνη θα φωτίσει τον ουρανό, οπότε θα λάμψουν μόνο τα λαμπρότερα μετέωρα.
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
Το 1926, ο Hubble μελέτησε τον γαλαξία Μ33 στον αστερισμό του Τριγώνου στο όρος Wilson με το τηλεσκόπιο Hooker κατά τη διάρκεια της εργασίας του σχετικά με τους μεταβλητούς Κηφείδες. Τα μεγάλα τηλεσκόπια συχνά δεν μπορούν να δουν τον Μ33 (3 εκατομμύρια έτη-φωτός μακριά) για τον λόγο ότι «γεμίζει» το πεδίο όρασης. Ο Herschel ανακάλυψε όχι μονό μια περιοχή σαν το δικό μας νεφέλωμα του Ωρίωνα, αλλά και το ότι ο γαλαξίας περιέχει πολλά αντικείμενα NGC και IC (ακόμα και σφαιρωτά σμήνη) παρατηρήσιμα μόνο με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια.
Φωτογραφία: Από το τηλεσκόπιο VLT Survey Telescope (VST) στο παρατηρητήριο Παρανάλ της Χιλής.
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου
Το πιο λαμπρό αστέρι που λάμπει στον δυτικό-βορειοδυτικό ουρανό αμέσως μόλις σκοτεινιάσει είναι ο Βέγας. Το φωτεινό αστέρι από πάνω του είναι ο Ντενέμπ. Πιο μακριά, στα αριστερά του Βέγα είναι ο Αλτάιρ. Αυτά τα τρία αστέρια σχηματίζουν το γνωστό «θερινό τρίγωνο» που ίσως η ονομασία του, όπως φαίνεται, δεν δικαιολογεί την παρουσία του στον ουρανό αυτήν την εποχή.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής είναι λαμπρός με μέγεθος -0,6 αυτή την εβδομάδα. Θα τον βρείτε χαμηλά νωρίς το πρωί αυτή την εβδομάδα, στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, κάτω αριστερά των αμυδρότερων Άρη και Στάχυ.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στον Τοξότη), ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και λάμπει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη.
Ο Άρης (μέγεθος +1,7, στον Ζυγό) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές, πάνω δεξιά του Ερμή. Ο λαμπρότερος Στάχυς είναι πάνω δεξιά του Άρη. Αυτή η γραμμή με τα τρία ουράνια σώματα φτάνει στις 43 μοίρες.
Ο Δίας μας αποχαιρετά από τον βραδινό ουρανό. Θα βρεθεί σύντομα σε σύνοδο με τον Ήλιο.
Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοδυτικά και πλησιάζει όλο και περισσότερο την Αφροδίτη. Οι δύο πλανήτες βρίσκονται ακόμα σε σύνοδο (2 μοίρες μακριά) μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.
Ο Κρόνος στις 20 Νοεμβρίου. Φωτογραφήθηκε από τον Damian Peach με το 1 μέτρου τηλεσκόπιο στη Χιλή.
Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο μετά τις 10 μμ.
Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.