Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτήν την εβδομάδα, από 11-2 έως 17-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-2 έως και 17-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου

Ο Άρης και ο Ουρανός περνούν κοντά ο ένας από τον άλλο απόψε και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Ο Άρης έχει μέγεθος 1,0. Ο ουρανός, αν και είναι σχεδόν 100 φορές πιο αμυδρός, με μέγεθος 5,8, είναι ορατός με ένα ζευγάρι κιάλια. Νωρίς τη νύχτα βρείτε τον Άρη κάτω δεξιά της Σελήνης. Ο Ουρανός βρίσκεται 1,2° στα αριστερά του Άρη και λίγο ψηλότερα. Για να προσανατολιστείτε, βρείτε το λαμπρότερο αστέρι όμικρον των Ιχθύων, μεγέθους 4,2, στο ίδιο οπτικό πεδίο κάτω από τον Ουρανό και λίγο αριστερά.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο τέταρτο της Σελήνης ψηλά στο νότο καθώς πέφτει το σκοτάδι. Στη συνέχεια, προσέξτε το φεγγάρι να βυθίζεται στο δυτικό ορίζοντα καθ’ όλη τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Ο δορυφόρος μας φτάνει επισήμως στη φάση του πρώτου τετάρτου στις 12:28 πμ της Τετάρτης. Η Σελήνη βρίσκεται στο δυτικό Ταύρο, περίπου 10° νότια από το σμήνος των Πλειάδων (M45). Ο Άρης είναι πολύ κάτω και στα δεξιά.

Φωτογραφία: Philippe Moussette

Τώρα θα βρείτε τον Ουρανό 1° αριστερά από τον Άρη και λίγο χαμηλότερα.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου

Κοιτάζοντας βόρειο-ανατολικά αυτόν τον μήνα, βλέπουμε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου, μέρος του ομώνυμου αστερισμού, να αρχίζει σιγά σιγά να ανεβαίνει και να στέκεται όρθια.

Η λαμπρή Αίγα του Ηνίοχου βλέπουμε να περνάει από το ζενίθ, δηλαδή σχεδόν στην ευθεία ακριβώς πάνω μας, περίπου στις 7:30 το βράδυ αυτήν την εβδομάδα.

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, λάμπει ψηλά πάνω από τον Ωρίωνα κοντά στα κέρατα του Ταύρου.

Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου

Ο Ερμής επιστρέφει στο βραδινό ουρανό στα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτό το βράδυ, φαίνεται 5° ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Λάμπει με μέγεθος -1,1, αρκετά λαμπρός για να εντοπιστεί μέσα στη λάμψη του λυκόφωτος. Στο τέλος του Φεβρουαρίου ο εσώτατος πλανήτης θα φαίνεται πολύ πιο εύκολα, καθώς θα είναι 11° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα μισή ώρα μετά τη δύση.

Στο τέλος της εβδομάδας ο Δίας και η Αφροδίτη έχουν απομακρυνθεί περισσότερο. Αντίθετα, η Αφροδίτη φαίνεται να πλησιάζει τον αμυδρό, μακρινό Κρόνο.

 

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου

Ο Δίας συνεχίζει να γίνεται πιο εμφανής στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν από την αυγή. Ο γιγαντιαίος πλανήτης ανατέλλει μετά τις 3 πμ και φτάνει σε ύψος 20° στην αρχή του λυκαυγούς. Ο Δίας πλησιάζει σε μέγεθος -2,0, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αμυδρός από την Αφροδίτη, η οποία ανατέλλει 100 λεπτά μετά απ’ αυτόν. Με ένα τηλεσκόπιο, ο δίσκος του έχει διάμετρο 35” και δείχνει τουλάχιστον δύο έντονες ζώνες νέφους καθώς και τους τέσσερις λαμπρούς δορυφόρους του. Σε μια ασυνήθιστη ευθυγράμμιση, και τα τέσσερα φεγγάρια του βρίσκονται στα ανατολικά του.

 Φωτογραφία (Ward Trussell): Ο Δίας και δύο δορυφόροι του, η Καλλιστώ και ο Γανυμήδης.

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου

Αν σκεφτήκατε ότι η σύνοδος του Άρη με τον Ουρανό ήταν ξεχωριστή, περιμένετε μέχρι να δείτε την Αφροδίτη και τον Κρόνο πριν από την αυγή. Οι δύο λαμπροί  πλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 1,6° αυτό το πρωί και θα πλησιάσουν αύριο σε απόσταση 1,1°. Η Αφροδίτη λάμπει με μέγεθος -4,2, περίπου 80 φορές πιο λαμπρή από τον μεγέθους 0,6 Κρόνο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε επίσης το αστέρι 3ου μεγέθους π του Τοξότη μεταξύ των δύο. Δείτε την εκπληκτική σκηνή με γυμνό μάτι ή με κιάλια.

 

Ο κομήτης Iwamoto (C/2018 Y1) περνάει  2° βόρεια από τον γαλαξία M104 στις 3 Φεβρουαρίου, 2019. Ο κομήτης θα συναντήσει περισσότερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό τις επόμενες εβδομάδες. Φωτογραφία: Rolando Ligustri. Ο κομήτης ήταν σε περιήλιο στις 6 Φεβρουαρίου και θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη στις 12 Φεβρουαρίου, σε απόσταση 0,3 AU. Διαβάστε περισσότερα.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής θα αρχίσει, στο τέλος της εβδομάδας να κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για αυτό το έτος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2) και ο Δίας (μέγεθος -1,9) ανατέλλουν πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά αρκετά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς. Η μεταξύ τους απόσταση τώρα μεγαλώνει. Περίπου 11 μοίρες στα δεξιά του Δία θα βρείτε τον Αντάρη.

Ο Άρης (μέγεθος +1) στους Ιχθύες, ακόμα φαίνεται ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Δύει γύρω στις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 6 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6) βγαίνει μέσα από το φως του λυκαυγούς. Φαίνεται 40 λεπτά πριν την ανατολή αν κοιτάξουμε με ένα ζευγάρι κιάλια, χαμηλότερα και στα αριστερά της Αφροδίτης.  Η απόσταση των δύο πλανητών θα φτάσει μόλις τις 2 μοίρες στις 16 Φεβρουαρίου!

Ο Ουρανός θα περάσει λιγότερο από 1 μοίρα μακριά από τον Άρη στις 11-13 Φεβρουαρίου.

Ο Ποσειδώνας χάνεται μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί