Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, απο 11 έως 17 Απριλίου

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 11-4 έως 17-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, ένας τεράστιος αντικυκλώνας με σχήμα οβάλ που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια, είναι το κύριο από τα πολλά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στο γίγαντα των πλανητών. Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Δευτέρα, 11 Απριλίου

Η ημισέληνος κρέμεται πάνω από τον δυτικό ουρανό όταν αρχίζει να βραδιάζει. Η Σελήνη βρίσκεται στα δεξιά του Ωρίωνα, με τη ζώνη του «Κυνηγού» να είναι οριζόντια, στην ανοιξιάτικη θέση της.

 Monday_chart

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:12 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη, 12 Απριλίου

H Σελήνη, σχεδόν στο πρώτο της τέταρτο, φέγγει στα πόδια των Διδύμων. Ο Προκύων βρίσκεται στα αριστερά της.

Tuesday_chart

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:03 μμ.

 

Τετάρτη, 13 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 7:01 πμ της Πέμπτης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:50 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 14 Απριλίου

Η Σελήνη βρίσκεται όλο και περισσότερο στον ουρανό το βράδυ. Η πορεία της είναι από τον Καρκίνο προς τον Λέοντα, κοντά στον Δία, στο τέλος της εβδομάδας.

Thursday_chart

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:42 μμ.

 

Παρασκευή, 15 Απριλίου

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.

Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στον βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ για να δείτε τον λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:29 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 16 Απριλίου

Ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού, είναι ήδη αρκετά ψηλά στην αρχή της νύχτας και φθάνει πολύ ψηλά μετά τα μεσάνυχτα.

Το μάτι του Ταύρου φαίνεται νωρίς στον δυτικό ουρανό. Το αστέρι αυτό, ο Λαμπαδίας (Aldebaran), είναι ένα πορτοκαλί αστέρι, αν και για πολλούς ανθρώπους το χρώμα δεν είναι άμεσα εμφανές. Θυμηθείτε ότι τα χρώματα των αστέρων αντιπροσωπεύουν θερμοκρασίες, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Λαμπαδίας είναι ψυχρότερος από τον ήλιο μας. Η θερμοκρασία του (και το χρώμα του) είναι πιο κοντά στον Αρκτούρο του Βοώτη. Ο Λαμπαδίας είναι ένας υπερήλικας του αστρικού πληθυσμού. Έχει ήδη καταναλώσει όλο το υδρογόνο στο εσωτερικό του και τώρα μετατρέπει το ήλιο σε άνθρακα που θα είναι και η πηγή ενέργειας του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:20 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Κυριακή, 17 Απριλίου

Όσοι σηκωθούν νωρίς το πρωί θα δουν σε προεπισκόπηση το πως θα είναι τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία λαμπρά αστέρια που λάμπουν ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα. Το λαμπρό αστέρι στο μέσον του δυτικού ουρανού είναι ο Αρκτούρος του αστερισμού Βοώτη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη νωρίς το βράδυ, στις 8:11 μμ.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

 

TSE_2016_ed_med Η πιο πρόσφατη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ινδονησία έδωσε την ευκαιρία στον Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη, για άλλη μια φορά, να φωτογραφήσει το μοναδικό αυτό φαινόμενο και να δημιουργήσει αυτή την εξίσου εκπληκτική εικόνα! Διαβάστε περισσότερα

 

Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  έχει μέγεθος περίπου -0,8 και φαίνεται σε καλή θέση πάνω από τον δυτικό ορίζοντα στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει τώρα την καλύτερή του εμφάνιση για αυτό το έτος.

Η Αφροδίτη βρίσκεται χαμένη στο φως του Ήλιου.

Ο  Άρης (μέγεθος -0,8, στα πόδια του Οφιούχου πάνω από τον Σκορπιό), ανατέλλει γύρω στις 11:30 μμ και λάμπει με χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί στο νότο, στα δεξιά του Κρόνου. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρος του είναι 14 δευτερόλεπτα της μοίρας, αρκετή για να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες στην επιφάνειά του με τη χρήση ενός μεσαίου μεγέθους τηλεσκοπίου. Ο πλανήτης θα έχει τριπλάσια λαμπρότητα και διάμετρο 18,6 δευτερόλεπτα της μοίρας στα τέλη Μαΐου, στην πιο κοντινή προσέγγιση του στη Γη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον νότιο Λέοντα) λάμπει ψηλά στα νοτιοανατολικά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος και μεσουρανεί στις 11 μμ. Δύει πριν την ανατολή του Ήλιου.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στα πόδια του Οφιούχου πάνω από τον Σκορπιό) ανατέλλει τα μεσάνυχτα και λάμπει στο νότο, στα αριστερά του Άρη, στην αρχή του λυκαυγούς. Οι δύο πλανήτες, μαζί με τον Αντάρη, πιο κάτω, σχηματίζουν ένα τρίγωνο.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του Ήλιου.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί