Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-5 έως και 17-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-5 έως και 17-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 11 Μαΐου

Πριν το ξημέρωμα της Τρίτης, η Σελήνη λάμπει κάτω από τον Δία και τον Κρόνο.

Τρίτη, 12 Μαΐου

Η Σελήνη περνάει 5° νότια του Κρόνου. Ο Δίας, βρίσκεται 4 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου. Στο ίδιο περίπου ύψος θα βρείτε τον Άρη. Ο κόκκινος πλανήτης είναι περίπου 20° πάνω από τον μεγέθους 1,2 Φομαλχώ στον νοτιοανατολικό ουρανό.

 

Τετάρτη, 13 Μαΐου

Η Αφροδίτη είναι σε στάση σήμερα στη 1 μμ. Όμως, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το βράδυ για να εντοπίσετε τον πλανήτη, που βρίσκεται σε φάση ημισελήνου. Μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, η Αφροδίτη και ο Ερμής βυθίζονται στον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο μεγέθους –1,3 Ερμής έχει ύψος μόλις 4°, ενώ η μεγέθους –4,4 Αφροδίτη είναι σε ύψος 20°. Η Αφροδίτη φωτίζεται τώρα μόλις κατά 13%, αλλά έχει φαινόμενη διάμετρο 48″. Σήμερα φτάνει στο τέλος της η βορειοανατολική πορεία της Αφροδίτης σε σχέση με τα στα αστέρια του υπόβαθρου. Από σήμερα θα γυρίσει και θα αρχίσει την πορεία της προς τα νοτιοδυτικά.

Πέμπτη, 14 Μαΐου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 5:04 μμ.

Λίγες ώρες αργότερα ο Δίας είναι σε στάση (9 μμ.). Τώρα ο γιγάντιος πλανήτης θα γυρίσει και θα κατευθύνεται προς τα δυτικά.
Ο Άρης είναι μόνο 3,5° βόρεια της Σελήνης στον νότιο ουρανό. Κοιτάξτε νωρίς πριν το ξημέρωμα.

 

Παρασκευή, 15 Μαΐου

Αφού πέρασε το περιήλιο (το πλησιέστερο σημείο του στον Ήλιο) την περασμένη εβδομάδα, στις 4 Μαΐου, ο κομήτης PanSTARRS (C / 2017 T2) βρίσκεται στη μέγιστη λαμπρότητά του αυτόν τον μήνα, φτάνοντας σε μέγεθος 8. Η καλύτερη ώρα για να τον εντοπίσετε σήμερα είναι μετά τα μεσάνυχτα και λίγο πριν την ανατολή του φεγγαριού (λίγο μετά τις 2:30 πμ.). Τώρα βρίσκεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης, ο οποίος βρίσκεται πάντα πάνω από τον ορίζοντα για τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο. Σε μια εβδομάδα θα έχουμε Νέα Σελήνη, όταν ο κομήτης θα εμφανιστεί κοντά στο διάσημο ζεύγος γαλαξιών M81 και M82 στη Μεγάλη Άρκτο.

Σάββατο, 16 Μαΐου

Εκτός από το ότι μας οδηγεί στον πολικό αστέρα, η κατσαρόλα της Άρκτου είναι περαιτέρω χρήσιμη στην oυρανογραφία, αφού μας κατευθύνει προς τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθώντας τη λαβή της, πρώτα φθάνουμε στον κιτρινωπό-πορτοκαλή Αρκτούρο και μετά στον λευκό-γαλάζιο Στάχυ. Τα χρώματα των δύο άστρων μας λένε ότι ο Στάχυς πρέπει να είναι θερμότερος από τον Αρκτούρο.

 

Κυριακή, 17 Μαΐου

Το όνομα της Ντενέμπολας σημαίνει «η ουρά του λιονταριού». Γενικά, το πρώτο συνθετικό της λέξης αυτής, δηλαδή το «ντενέμπ», υπάρχει σε αρκετά α ονόματα αστεριών και αναφέρεται στην ουρά κάποιου ζώου. Η Ντενέμπολα μαζί με τον Στάχυ (κάτω και στα αριστερά του Δία) και τον Αρκτούρο (35 μοίρες στα αριστερά της Ντενέμπολας) σχηματίζουν ένα μεγάλο ισόπλευρο τρίγωνο, που μερικές φορές αναφέρεται σαν «το ανοιξιάτικο τρίγωνο».

Πριν τέσσερα χρόνια, ο Alan Friedman φωτογράφησε τον Ήλιο καθώς ο πλανήτης Ερμής περνούσε μπροστά απ’ αυτόν: μια μικρή μαύρη κουκίδα πάνω στον γιγάντιο γείτονά του.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται στον βραδινό ουρανό νωρίς στο λυκόφως. Μετά τις 13 Μαΐου κοιτάξτε πολύ χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά, 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Είναι περίπου 15 μοίρες κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Θα χρειαστείτε κιάλια. Είναι λαμπρότερος απ’ ό,τι συνήθως, με μέγεθος -1,2. Από βράδυ σε βράδυ θα ανεβαίνει όλο και ψηλότερα. Στις 22 Μαΐου θα βρεθεί σε σύνοδο με την Αφροδίτη.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,7, στον βόρειο Ταύρο) είναι πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, ο λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Ακόμα βρίσκεται στη μέγιστη λαμπρότητά της (-4,7). Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη μεγαλώνει και φτάνει στα 54 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, -2,4, και +0,5, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρείς. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο. Στις 15 Μαΐου θα βρεθεί 28° μακριά από τον Κρόνο.

Στις 5 Μαΐου ο Άρης φωτογραφήθηκε από τον Christopher Go σε χαμηλό ύψος από την πόλη Cebu στις Φιλιππίνες.

 

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Ποσειδώνας μόλις που φαίνεται στα ανατολικά αργά στο λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί