Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-6 έως και 17-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-6 έως 17-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 11 Ιουνίου

Απόψε η Αφροδίτη εμφανίζεται 6° στα αριστερά του λαμπρότερου αστέρα των Διδύμων, του Πολυδεύκη. Το δεύτερο σε λαμπρότητα αστέρι, ο Κάστωρ, βρίσκεται 4,5° δεξιά του Πολυδεύκη. Τα τρία αντικείμενα αποτελούν μια ωραία θέα στο δυτικό ουρανό περίπου μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα έως ότου δύσουν, γύρω στις 11 μμ. Παρόλο που η Αφροδίτη εμφανίζεται κοντά στα λαμπρότερα αστέρια των Διδύμων, στην πραγματικότητα διασχίζει σήμερα το γειτονικό Καρκίνο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:37  πμ της Τρίτης.    

 

Τρίτη , 12 Ιουνίου

Ο Άρης ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και ανεβαίνει σχεδόν 30° στο νότο από το ξεκίνημα του πρωινού λυκαυγούς. Αν και μας χωρίζει ακόμα ενάμισης μήνας από την αντίθεσή του, στο τέλος Ιουλίου, ο κόκκινος πλανήτης εμφανίζεται αισθητά λαμπρότερος μία εβδομάδα πριν. Με μέγεθος -1,6, είναι το τρίτο λαμπρότερο σημείο φωτός στον νυχτερινό ουρανό μετά την Αφροδίτη και τον Δία. Ο δίσκος του έχει διάμετρο 17” και δείχνει αρκετές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:29 μμ.  

 

 

Τετάρτη, 13 Ιουνίου

Αν και ο Κρόνος θα φτάσει σε αντίθεση σε δύο εβδομάδες από σήμερα, οι παρατηρητές δεν θα δυσκολευτούν να πάρουν μια εξίσου ωραία εικόνα του πλανήτη αυτή την εβδομάδα. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης ανατέλλει λίγο μετά τις 9 μμ και εμφανίζεται ψηλότερα στο νότο περίπου στις 2 πμ. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,1 και ξεχωρίζει ανάμεσα στα αστέρια του βόρειου Τοξότη. Αν στοχεύσετε τον πλανήτη με κιάλια αυτή την εβδομάδα, θα τον βρείτε 2,4° βορειοδυτικά του σφαιρωτού σμήνους M22 και 3,4° νότια από το παραπλήσιο σε λαμπρότητα ανοιχτό σμήνος M25. Με τηλεσκόπιο φαίνεται ο δίσκος του, διαμέτρου 18″, και το σύστημα δακτυλίων του, γωνιώδους εύρους 42″.

Nέα Σελήνη στις 10:45 μμ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:16 πμ της Πέμπτης.    

 

Πέμπτη, 14 Ιουνίου

Για τους κατοίκους κοντά στις 40° βόρεια, σήμερα παρατηρείται η νωρίτερη ανατολή Ηλίου του έτους. Αν και η μεγαλύτερη μέρα στο βόρειο ημισφαιρίου παρατηρείται στο θερινό ηλιοστάσιο, η νωρίτερη ανατολή συμβαίνει αρκετές ημέρες πριν και η πιο προχωρημένη (ωρολογιακά) δύση αρκετές ημέρες μετά. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος σας. Γενικά, η νωρίτερη ανατολή του Ηλίου γίνεται πιο κοντά στο ηλιοστάσιο όσο πιο  βόρεια ζει κανείς.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, 359.503 χιλιόμετρα μακριά μας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:07 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 15 Ιουνίου

Αυτά τα ασέληνα βράδια είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος για να εξερευνήσετε τις ομάδες  γαλαξιών στα πόδια της Παρθένου.

Το σφαιρωτό σμήνος Μ4 είναι ένα από τα πιο κοντινά σε μας σφαιρωτά σμήνη (7.200 έτη φωτός) και βρίσκεται 1,3 μοίρες δυτικά του Αντάρη. Φαίνεται εύκολα με οποιοδήποτε οπτικό όργανο. Το M4 θα ήταν ένα από τα πιο θαυμάσια σφαιρωτά σμήνη στον ουρανό εάν δεν κρυβόταν από βαριά σύννεφα σκοτεινής ενδοαστρικής ύλης. Αυτή η ενδοαστρική απορρόφηση κοκκινίζει επίσης το χρώμα του φωτός από το σμήνος και του δίνει μια ελαφρώς πορτοκαλιά ή καφετιά χροιά στις έγχρωμες εικόνες.

 

 Σάββατο, 16 Ιουνίου

Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. O λεπτός μηνίσκος της Σελήνης βρίσκεται κοντά στην Αφροδίτη, μία πολύ όμορφη εικόνα στον ουρανό! Πιο ψηλά θα βρείτε το ανοιχτό σμήνος της Κυψέλης (Μ44).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:45 πμ της Κυριακής.   

Κυριακή, 17 Ιουνίου

Το κέντρο του γαλαξία μας, λίγο δυτικά της «τσαγιέρας» του Τοξότη, φθάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο, περίπου στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Ακολουθήστε τον «γαλακτώδη ποταμό» αστρικού φωτός που εκτείνεται από το «θερινό τρίγωνο» μέχρι την Κασιόπη και τον Περσέα, στα βορειοανατολικά. Όταν κοιτάζουμε το «μεγάλο αστρικό νέφος του Κύκνου», στην πραγματικότητα κοιτάζουμε προς τον δικό μας σπειροειδή βραχίονα διαμέσου των αστεριών που βρίσκονται μπροστά μας και ελαφρώς προς το εσωτερικό της τροχιάς που διαγράφουμε κατά την περιφορά μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει θεαματικά ότι η ελαφρά ομίχλη του «νέφους του Κύκνου» περιέχει ένα μεγάλο πλήθος αστεριών! Αυτό το «αστρικό νέφος», περνάει σχεδόν από το ζενίθ κατά δύο ώρες πιο νωρίς κάθε μήνα και θα φαίνεται έτσι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ στα τέλη του Αυγούστου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:37 μμ.  

Σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο πλησιέστερος μεγάλος γείτονάς μας. Αλλά αν κοιτάξετε λίγο στα βορειοανατολικά και περίπου 100 φορές πιο μακριά, θα βρείτε γαλαξίες σε σύγκρουση με το NGC 317.

 

 

Αυτό το μάλλον άγωνστο ζεύγος γαλαξιών αξίζει να μελετηθεί ως προς την συμπεριφορά του με βάση τις συγκλονιστικές συγκρούσεις που το διέπουν. Αυτή η εικόνα είναι πιθανόν μία από τις βαθύτερες έγχρωμες εικόνες αυτού του ζεύγους γαλαξιών σε αυτή την ανάλυση.

Η φωτογραφία είναι του Adam Block

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι ακόμη χαμηλά μετά το ηλιοβασίλεμα και θα επανεμφανιστεί την επόμενη εβδομάδα.

H Αφροδίτη (μέγεθος -4,0 στους Διδύμους) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 14 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση gibbous, κατά 77% φωτισμένος.

Ο Άρης (μέγεθος -1,4, στον Αιγόκερο) ανατέλλει μετά τα μεσάνυχτα. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη, 30 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 17 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Η Εστία (Vesta), ο πιο λαμπρός αστεροειδής, βρίσκεται ασυνήθιστα κοντά στη ζώνη του Γαλαξία, μέσα στον αστερισμό του Οφιούχου, λίγο πιο βόρεια από τον Κρόνο. Έχει μέγεθος 5,7 και θα φτάσει στο 5,3 στις 19 Ιουνίου, όταν θα βρεθεί σε αντίθεση.

Δείτε αναλυτικό χάρτη με τις θέσεις της Εστίας εδώ.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο Ζυγό) ανατέλλει πριν τις 9 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Πριν τα μεσάνυχτα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Τώρα έχει διάμετρο 43 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,1), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει πριν τις 10 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο περίπου στις 2:30 πμ,  περίπου 30 μοίρες δεξιά του λαμπρότερου Άρη.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στην λάμψη του λυκαυγούς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί