Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-9 έως και 17-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-9 έως 17-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου

Αύριο το πρωί, το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης πλησιάζει τον Αλντεμπαράν και στη συνέχεια τον αποκρύπτει για μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Το αστέρι εξαφανίζεται στο λαμπερό άκρο της Σελήνης και επανέρχεται πίσω από το σκοτεινό άκρο. Παρατηρώντας από την χώρα μας, το φεγγάρι απέχει 5,5 μοίρες από το αστέρι. Από πάνω τους είναι οι Πλειάδες.

Τρίτη , 12 Σεπτεμβρίου

Ο Ερμής κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση πριν από την αυγή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σήμερα το πρωί φτάνει σε μέγιστη αποχή, 18° δυτικά του Ήλιου και εμφανίζεται 11° ψηλά στα ανατολικά 30 λεπτά πριν από την ανατολή του Ηλίου. Ο εσώτατος πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,4 και είναι το πιο εμφανές ουράνιο αντικείμενο κοντά στον ανατολικό ορίζοντα. Εάν σαρώσετε αυτήν την περιοχή με κιάλια, θα δείτε επίσης τον 1ου μεγέθους αστέρα Βασιλίσκο, περίπου 2° πάνω από τον Ερμή, και την κόκκινη λάμψη του Άρη, 3° κάτω και αριστερά του Ερμή.

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου

Τελευταίο τέταρτο Σελήνης στις 9:26 πμ.

Ανέτειλε από τα ανατολικά-βορειοανατολικά αργά χθες το βράδυ (λίγο πριν από τα μεσάνυχτα) και ανεβαίνει ψηλά στην ανατολή πριν από την αυγή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μισο-φωτισμένος μας δορυφόρος βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του ανατολικού Ταύρου.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 7:07 μμ. Βρίσκεται 369.860 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου

Ο Κρόνος βρίσκεται σε ανατολικό τετραγωνισμό: 90° ανατολικά του Ήλιου στον βραδινό ουρανό. Έτσι, αυτό το μήνα, οι χρήστες τηλεσκοπίου θα βλέπουν τη σκιά της σφαίρας του πλανήτη Κρόνου να πέφτει μακρύτερα προς τα ανατολικά, πάνω στους δακτυλίους πίσω του, ενισχύοντας τη συνολική εμφάνιση του Κρόνου ως τρισδιάστατη εικόνα.

Κάθε καθαρό βράδυ κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού αυτής της εβδομάδας είναι μια καλή ευκαιρία για να εξερευνήσετε τον αστερισμό του Τοξότη. Αυτή η ομάδα αστέρων βρίσκεται νότια και σε μέγιστο ύψος περίπου στις 8:30 μμ, κοντά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Τα λαμπρότερα αστέρια μέσα στον αστερισμό σχηματίζουν έναν ξεχωριστό σχηματισμό με τη μορφή μιας τσαγιέρας. Οι κεντρικές περιοχές του Γαλαξία περνούν από τον Τοξότη, οπότε αξίζει πάντα να εξερευνήσετε την περιοχή με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου

Πριν από την ανατολή του Ηλίου το Σάββατο το πρωί της 16ης, ο Ερμής είναι μόνο περίπου 0,3° μακριά από τον πιο αμυδρό Άρη. Δείτε τους με ένα ζευγάρι κιάλια πολύ χαμηλά στα ανατολικά, κάτω αριστερά της Αφροδίτης, όπως φαίνεται παρακάτω.

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου

Ο Ερμής και ο Άρης εμφανίστηκαν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον νωρίς στο βραδινό λυκόφως όλη την εβδομάδα. Όμως, κάνουν την πλησιέστερη προσέγγισή τους σήμερα το πρωί. Φτάνουν σε απόσταση μόλις 0,25° (η μισή διάμετρος μιας πανσελήνου) και βρίσκονται στο ίδιο πεδίο ενός προσοφθαλμίου τηλεσκοπίου με χαμηλή μεγέθυνση. (Ο Ερμής έχει γωνιώδη διάμετρο 6,4″ και είναι περίπου κατά τα δύο τρίτα φωτισμένος. Ο Άρης είναι 3,6″ σε διάμετρο και πλήρως φωτισμένος.)

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου

…και το επόμενο πρωινό. Η Σελήνη και η Αφροδίτη δείχνουν τη θέση των δύο πλανητών! Ο λεπτός μηνίσκος σχεδόν αγγίζει τον Βασιλίσκο το πρωί της Δευτέρας.

 

Το NGC 6822 (επίσης γνωστός ως γαλαξίας του Barnard, IC 4895 ή Caldwell 57) είναι ένας ακανόνιστος γαλαξίας, περίπου 1,6 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Τοξότη. Μέρος της Τοπικής Ομάδας των Γαλαξιών, ανακαλύφθηκε από τον Barnard το 1884 με ένα τηλεσκόπιο διοπτρικό, 6 ιντσών. Είναι ένας από τους πιο κοντινούς γαλαξίες στον Γαλαξία μας. Είναι παρόμοιος σε δομή και σύνθεση με το Μικρό Μαγγελανικό Νέφος, περίπου 7000 έτη φωτός σε διάμετρο.  Η φωτογραφία αυτή είναι του Adam Block. Ξεχωρίζει η φυσαλίδα που του προσδίδει μια πραγματική εντυπωσιακή ομορφιά! Διαβάστε περισσότερα

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, που αυξάνει το φαινόμενο μέγεθος του αυτή την εβδομάδα από +0,2 σε -0,8, είναι πολύ κοντά στον Άρη στις 16 Σεπτεμβρίου .

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στον Λέοντα πάνω από τον Ερμή και τον Άρη) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7, στην Παρθένο) είναι μόλις πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα. Κοιτάξτε νωρίς με κιάλια, πριν το τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στον Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν το ηλιοβασίλεμα. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 13 μοίρες κάτω και δεξιά από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, αργά το βράδυ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί