Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-10 έως και 17-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-10 έως και 16-10 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου

Ο Βέγας είναι το λαμπρότερο αστέρι πολύ ψηλά, στα δυτικά από το ζενίθ, νωρίς το βράδυ.  Λιγότερο ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά είναι ο Αλτάιρ, όχι τόσο φωτεινός. Ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Αλτάιρ είναι ο πορτοκαλής Ταραζέντ. Κάτω από τον Ταραζέντ βρίσκεται ο κορμός του αστερισμού του Αετού.

Τρίτη,  12 Οκτωβρίου

Η Σελήνη φτάνει στο πρώτο τέταρτο στις 6:26 πμ. της Τετάρτης. Τώρα ο δορυφόρος μας λάμπει ακριβώς ανατολικά (αριστερά) από τη λαβή της «Τσαγιέρας» του Τοξότη. Μακριά πάνω από τη Σελήνη βρίσκεται ο Κρόνος και λίγο πιο μακριά ο Δίας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:02 μμ.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου

Η Σελήνη γίνεται πιο εμφανής στον ουρανό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να παρατηρήσει αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό. Ο Περσέας, ο «ήρωας», φιλοξενεί αρκετά τέτοια  αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «διπλό σμήνος». Καταχωρημένα ως NGC 869 και NGC 884 και η και χ του Περσέα, αυτά τα δύο ανοιχτά σμήνη βρίσκονται σε απόσταση μόλις 30′. Μαζί  καλύπτουν περίπου το διπλάσιο φαινόμενο μέγεθος από αυτό της Πανσέληνου στον ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:53  μμ.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου

Αυτό το βράδυ η Σελήνη λάμπει κάτω από τον Δία και τον Κρόνο, σχεδόν στην ίδια απόσταση. Και τα τρία φωτεινά αντικείμενα βρίσκονται μέσα στον Αιγόκερω και μπορούν να αποτελέσουν ένα ωραίο φωτογραφικό πορτρέτο του αστερισμού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:41 μετά τα μεσάνυχτα.

 Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου

Η Σελήνη περνάει περίπου 5,5° νότια του Δία και βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα του Υδροχόου με τον Αιγόκερω. Ο πλανήτης Ποσειδώνας, ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού συστήματος,  είναι επίσης στον Υδροχόο. Το φεγγάρι θα περάσει κοντά από τον γιγάντιο πλανήτη σε λίγες ημέρες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:32 μμ.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου

Βρείτε την Αφροδίτη χαμηλά στα δυτικά στο σούρουπο. Κάτω απ’ αυτήν, περίπου  1½°  μακριά, είναι ο Αντάρης. Το αστέρι είναι λιγότερο από το 1% της λαμπρότητας της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη θα παραμένει τόσο κοντά με τον Αντάρη για τα επόμενα δύο βράδια, αλλά ο μεταξύ τους προσανατολισμός θα αλλάζει.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:19 πμ. της Κυριακής.

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου

Ψάξτε την λαμπρή Αίγα (Capella) που τρεμοσβήνει χαμηλά στα βορειοανατολικά αυτά τα βράδια. Βρείτε τις Πλειάδες στα δεξιά της. Αυτοί είναι οι προάγγελοι των κρύων μηνών που έρχονται. Το αστέρι και το ανοιχτό σμήνος  όλο και περισσότερο  υψώνονται στον ουρανό, καθώς οι νύχτες θα μεγαλώνουν και θα γίνονται πιο κρύες.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:11 μμ.

O Φθινοπωρινός Γαλαξίας ανάμεσα στα δέντρα και στα σύννεφα” είναι ο κατάλληλος τίτλος της φωτογραφίας αυτής του Αντώνη Φαρμακόπουλου. Διαβάστε περισσότερα…

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να εμφανίζεται στον πρωινό ουρανό στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Μετά τις 18 Οκτωβρίου, κοιτάξτε χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 50 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Ο Άρης δεν είναι ορατός αφού πρόσφατα, 7-8 Οκτωβρίου, βρέθηκε σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο σούρουπο, στο πάνω μέρος του Σκορπιού. Δύει περίπου στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Αυτό το Σάββατο, θα περάσει 1,4° βόρεια του Αντάρη.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,7) λάμπουν στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ, και οι δύο στον Αιγόκερω. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Ο Κρόνος δύει πρώτος, πριν τις 2, ενώ ο Δίας πριν τις 3 πμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον νότιο Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά πριν τα μεσάνυχτα.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά μετά τις 10 μμ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί