Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-12 έως και 17-12
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 11-12 έως 17-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου
Ο Ωρίων βρίσκεται σε καλή θέση χαμηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι οι Δίδυμοι βρίσκονται επίσης στα αριστερά του (για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Τα αστέρια της κεφαλής των Διδύμων, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, είναι στο αριστερό άκρο του αστερισμού, το ένα πάνω από το άλλο, με τον Κάστορα στην κορυφή.
Παρατηρήσατε τυχόν πρώιμα μετέωρα από τις Διδυμίδες;
Τρίτη , 12 Δεκεμβρίου
Ο Ερμής φτάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στις 4 πμ. Ο γρήγορα κινούμενος εσωτερικός πλανήτης θα επιστρέψει σε θέα πριν από την αυγή την επόμενη εβδομάδα.
Παρακολουθήστε τη Σελήνη να περνάει κοντά από τον Άρη και τον Δία σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες.
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου
Η μετεωρική βροχή Διδυμίδες αναμένεται να βρεθεί στο μέγιστό της αργά απόψε, μετά τα μεσάνυχτα. Θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη βροχή διαττόντων στον ουρανό, γνωστή για την παραγωγή έως και 60 πολύχρωμων μετεώρων ανά ώρα στο μέγιστό της.
Φωτογραφία: Διδυμίδες του 2009 (NASA/JPL)
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου
Αν κοιτάξετε χαμηλά κάτω από τον Ωρίωνα, θα βρείτε τον υπέρλαμπρο Σείριο να αναδύεται. Αν προλάβετε και δείτε τον Σείριο κοντά στον ορίζοντα, θα βρείτε ότι σπινθηρίζει πολύ γρήγορα, με αναλαμπές από ζωηρά χρώματα. Αν έχετε μαζί σας κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα πάρετε μια αξέχαστη εικόνα από την ανατολή αυτού του άστρου. Ο Σείριος, μόλις 8,6 έτη φωτός μακριά, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Είναι επίσης το πιο κοντινό άστρο που είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου
Νωρίς το βράδυ, το «καλοκαιρινό αστέρι» Βέγας εξακολουθεί να είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον βορειοδυτικό ουρανό, αν και κινείται όλο και χαμηλότερα. Το επίσης λαμπρό αστέρι πιο πάνω είναι ο Ντενέμπ. Ο Βέγας απέχει από μας 25 έτη φωτός, ενώ ο υπέρ-γίγαντας Ντενέμπ περίπου 1.400.
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου
Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου είναι ψηλά στο ζενίθ τα βράδια του Δεκεμβρίου. Επίσης ψηλά βρίσκονται οι αστερισμοί της Ανδρομέδας και του Τριγώνου. Όλοι οι παρατηρητές του ουρανού μαθαίνουν πώς να εντοπίζουν τον γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31). Αλλά πού βρίσκεται το άλλο μεγάλο μέλος της Τοπικής μας Ομάδας Γαλαξιών, ο Μ33; Στην αντίθετη κατεύθυνση του β της Ανδρομέδας από το Μ31. Ή, αλλιώς, περίπου στα μέσα της απόστασης από τον β της Ανδρομέδας προς τον α του Κριού. Ο Μ33 είναι αρκετά αμυδρότερος από τον Μ31. Θα πρέπει να βρίσκεστε σ’ έναν σκοτεινό ουρανό.
Δεν ξεκίνησε ο χειμώνας ακόμα, αλλά ήδη η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου αρχίζει τη μακρά ετήσια άνοδό της στον βραδινό ουρανό, με την βάση της κατσαρόλας να αναδύεται πρώτη μέσα από τα γυμνά κλαδιά των δέντρων στα βόρεια-βορειοανατολικά. Θα βρεθεί υψηλότερα όταν θα πλησιάζουμε στα θερμά βράδια του Μαΐου και του Ιουνίου.
Σε αυτήν την εικόνα, ένας πύραυλος Ariane 5, ένα μετέωρο και ο γαλαξίας μας, όλα μαζί, στο ίδιο κάδρο πάνω από τον ουρανό της Ταϊλάνδης. ( NASA / Matipon Tangmatitham)
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής, η Αφροδίτη, και ο Κρόνος βρίσκονται μέσα στο φως του Ήλιου.
Ο Άρης και ο Δίας (μεγέθη +1,6, και -1,7, αντίστοιχα), ανατέλλουν περίπου στις 4 πμ και λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Πρώτα βγαίνει ο Άρης, ο πιο αμυδρός απ’ τους τρείς. Είναι στην Παρθένο, κοντά στον λαμπρό Στάχυ. Ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα. Ο Δίας ανατέλλει περίπου μία ώρα μετά τον Άρη και βρίσκεται στον Ζυγό.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.