Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-4 έως και 18-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 12- 4 έως και 18-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 12 Απριλίου

Ο Άρης διασχίζει τη γραμμή ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου, το βήτα και το ζήτα του Ταύρου, απόψε και αύριο το βράδυ. Ο Άρης είναι λίγο πιο φωτεινός από τον βήτα. Αλλά συγκρίνετε τα χρώματα τους: το βήτα είναι ένα γαλάζιο αστέρι φασματικού τύπου B7.

Με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο προσπαθήστε να εντοπίσετε τον αστεροειδή 3 Juno, περίπου μεγέθους 10,9 στον Οφιούχο. Σήμερα το πρωί, ο αστεροειδής βρίσκεται περίπου 0,6 ° νοτιοανατολικά του μεγέθους 4,6 μ του Οφιούχου. Επίσης, εκεί κοντά βρίσκονται πολλά σμήνη αστέρων: τα σφαιρωτά M14 (μέγεθος 7,6) και NGC 6366 (μέγεθος 9,5), καθώς και το ανοιχτό σμήνος IC 1257 (μέγεθος 13,1).

Το τρίτο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην κύρια ζώνη, ο Juno είναι στην πραγματικότητα ο 10ος μεγαλύτερος αστεροειδής, που εκτείνεται περίπου στα 234 χιλιόμετρα. Οι πλανητικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι περιέχει περίπου 1% της συνολικής μάζας της ζώνης των αστεροειδών. Ο Juno θα είναι απόψε σε στάση μέσα στα αστέρια του υπόβαθρου.

Τρίτη, 13 Απριλίου

Ο Ωρίωνας είναι τώρα χαμηλά στη δύση κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Σύντομα θα οδεύει προς το λαμπρό λυκόφως και θα χαθεί για αρκετούς μήνες πριν επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό πριν την ανατολή του ήλιου. Απολαύστε όση ώρα αυτός ο αγαπημένος αστερισμός παραμένει στον βραδινό ουρανό. Προσέξτε πως η ζώνη του Ωρίωνα στέκεται σχεδόν οριζόντια, δείχνοντας τον Αλντεμπαράν και τον αστερισμό του τον Ταύρο προς τα δεξιά, και τον Σείριο και τον αστερισμό του, τον Μέγα Κύνα, στα αριστερά.

Τετάρτη, 14 Απριλίου

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, το πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη. Θα βρίσκεται 406.120 χλμ. μακριά.

Σήμερα σηματοδοτεί την έναρξη των Λυρίδων, την βροχή διαττόντων αστέρων που θα φτάσει στο αποκορύφωμά της σε περίπου μία εβδομάδα (22 Απριλίου). Το ακτινοβόλο σημείο της βρίσκεται κοντά στον λαμπρό Βέγα, σε ύψος περίπου 20 °,  τα μεσάνυχτα. Συνεχίζει να υψώνεται στον ουρανό μέχρι την ανατολή του Ήλιου.  Οι Λυρίδες είναι μια σχετικά ασθενής βροχή, με μόνο περίπου 18 μετέωρα ανά ώρα, στο μέγιστό της.

Πέμπτη, 15 Απριλίου

Η ημισέληνος λάμπει ακριβώς στη μέση της απόστασης μεταξύ του Αλντεμπαράν και του σμήνους των Πλειάδων. Ο πλανήτης Άρης βρίσκεται 20 μοίρες πάνω από την σελήνη.

Παρασκευή, 16 Απριλίου

Ο Ιαπετός, το φεγγάρι του Κρόνου, αλλάζει τη φωτεινότητα του κατά 2 μεγέθη καθώς περιστρέφεται, μειώνοντας από μέγεθος 10 σε 12, μπρος πίσω. Αυτές οι αλλαγές φωτεινότητας προκύπτουν από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του φεγγαριού, η οποία έχει τόσο σκοτεινό όσο και λαμπρό έδαφος. Σήμερα, το φεγγάρι φτάνει στη μέγιστη δυτική αποχή του από τον πλανήτη και είναι επίσης στη μέγιστη λαμπρότητά του, καθιστώντας το ένα ιδανικό στόχο για παρατηρητές με μικρά τηλεσκόπια.

Ο Κρόνος ανατέλλει στις 3:50, οπότε θα θέλατε να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσει ο πλανήτης σε κάποιο ύψος. Μόλις ο πλανήτης είναι εύκολα ορατός, χρησιμοποιήστε ένα προσοφθάλμιο φακό με τουλάχιστον 1/3 ° οπτικό πεδίο για να βρείτε τον Ιαπετό, ο οποίος βρίσκεται 8 ‘ δυτικά του πλανήτη. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι λαμπρότερος με μέγεθος 8,8. Σήμερα, μπορείτε να το βρείτε 2 ‘ ανατολικά του δίσκου του Κρόνου.

Σάββατο, 17 Απριλίου

Παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο λέει ότι είναι η άνοιξη, το λεγόμενο «Εξάγωνο του Χειμώνα» παραμένει εξέχων τα βράδια του Απριλίου. Ένας από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς του ουρανού, ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο άστρων διαφορετικό από τη μορφή ενός αστερισμού, το εξάγωνο ξεχωρίζει στον δυτικό ουρανό αφού πέσει το σκοτάδι. Για να εντοπίσετε τον σχηματισμό, ξεκινήστε με το φωτεινό αστέρι στα νότια του Ωρίωνα, τον Ρίγκελ.  Από εκεί, το εξάγωνο κάνει ένα δεξιόστροφο βρόχο. Η δεύτερη στάση είναι ο λαμπρός Σείριος στον Μέγα Κύνα. Στη συνέχεια, ο Προκύων βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό Μικρού Κυνός. Μετά τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, στους Διδύμους,  που ακολουθούνται από την Αίγα στον Ταύρο, και πάλι πίσω στον Ρίγκελ.

Κυριακή, 18 Απριλίου

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου όπου η αμυδρή Μικρή Άρκτος προεξέχει στα δεξιά του Πολικού (στο τέλος της λαβής) στο σούρουπο. Η πολύ πιο φωτεινή «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στριφογυρίζει πάνω ψηλά από την μικρή κατσαρόλα, σαν να χύνει νερό ακριβώς προς τα κάτω, μέσα σ’ αυτήν.

Κοντινή λήψη του κρατήρα Clavius από τον Massimiliano Minelli στις 2 Απριλίου.

 

  ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, όλοι βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,4,  στον Ταύρο, λάμπει ψηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Αυτή την εβδομάδα ο Άρης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια β και ζ του Ταύρου, τις άκρες των κεράτων του Ταύρου. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 5  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

O Δίας και ο Κρόνος (στον Αιγόκερω) φαίνονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 60 με 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,7. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,1, 13 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί