Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-6 έως 18-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 12-6 έως 18-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 12 Ιουνίου

Όσοι θέλουν να παρατηρήσουν το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μπορούν να δουν αρκετά καλά τον Ουρανό πριν από την αυγή τον Ιούνιο. Ο καλύτερος χρόνος για να τον αναζητήσετε είναι λίγο πριν αρχίσει το λυκαυγές, γύρω στις 3:30 πμ. Ο Ουρανός βρίσκεται στα ανατολικά σε ύψος 10°, μεταξύ των αστεριών των Ιχθύων. Σήμερα το πρωί, χρησιμοποιήστε κιάλια για να βρείτε τον πλανήτη, μεγέθους 5,9,  1° βορειοδυτικά του 4ου  μεγέθους όμικρον.  Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον μπλε-πράσινο δίσκο του Ουρανού, ο οποίος έχει γωνιώδη διάμετρο 3,4″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:11 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Τρίτη , 13 Ιουνίου

Για τους κατοίκους κοντά στις 40° βόρεια, σήμερα παρατηρείται η νωρίτερη ανατολή Ηλίου του έτους. Αν και η μεγαλύτερη μέρα στο βόρειο ημισφαιρίου παρατηρείται στο θερινό ηλιοστάσιο, η νωρίτερη ανατολή συμβαίνει αρκετές ημέρες πριν και η πιο προχωρημένη (ωρολογιακά) δύση αρκετές ημέρες μετά. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος σας. Γενικά, η νωρίτερη ανατολή του Ηλίου γίνεται πιο κοντά στο ηλιοστάσιο όσο πιο  βόρεια ζει κανείς.

Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Αγιομαμίτη.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου

Ο Κρόνος βρίσκεται σε αντίθεση απόψε. Λίγες μέρες πριν και μετά από τη μέρα αυτή, οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι ελαφρώς λαμπρότεροι από ό,τι συνήθως σε σχέση με την σφαίρα του πλανήτη, ένα φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο Seeliger. Προκαλείται από τα σωματίδια τον δακτυλίων, που σκεδάζουν το ηλιακό φως πίσω προς τον Ήλιο (και προς τη Γη, αφού η Γη είναι τώρα στην ίδια ευθεία με τον Κρόνο και τον Ήλιο).


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:49 πμ της Πέμπτης.      

 

Πέμπτη, 15 Ιουνίου

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες γνωρίζουν ότι το θερινό τρίγωνο περιλαμβάνει του αστερισμούς της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού. Δύο λιγότερο γνωστοί αστερισμοί επίσης βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο: η Αλώπηξ με αστέρια όχι λαμπρότερα από 5ο μέγεθος και το Βέλος με λίγα αστέρια 4ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:41 μμ.     

 

Παρασκευή, 16 Ιουνίου

Το Μ4 είναι ένα το πιο κοντινό σε μας σφαιρωτό σμήνος (7.200 έτη φωτός) και βρίσκεται 1,3 μοίρες δυτικά του Αντάρη. Φαίνεται εύκολα με οποιοδήποτε οπτικό όργανο. Το M4 θα ήταν ένα από τα πιο θαυμάσια σφαιρωτά σμήνη στον ουρανό εάν δεν κρυβόταν από πυκνά νέφη σκοτεινής μεσοαστρικής ύλης. Επιπλέον, αυτή η μεσοαστρική απορρόφηση μετατοπίζει το χρώμα του φωτός του σμήνους προς το κόκκινο και του δίνει μια ελαφρώς πορτοκαλιά ή καφετιά εμφάνιση στις έγχρωμες φωτογραφίες.

Η φωτογραφία του Μ4 είναι του Rolf Wahl Olsen.

 

Σάββατο, 17 Ιουνίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 2:34 μμ, κάτω δεξιά του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου.

Η Σελήνη παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για παρατήρηση και φωτογράφηση αυτήν την εβδομάδα. Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη με το τηλεσκόπιο Skywatcher 130mm από τον Λιάκο Αλέξιο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:20 μμ.  

 

Κυριακή, 18 Ιουνίου

Αν κοιτάξετε αρκετά χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά καθώς σβήνει το λυκόφως,  θα βρείτε τον Πολυδεύκη και τον Κάστορα να παρατάσσονται περίπου οριζόντια. Αυτά τα δύο αστέρια του “χειμώνα” έχουν παραμείνει στον βραδινό ουρανό αρκετά πέρα από την εποχή τους. Για πόσο ακόμα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε τον Ιούνιο, καθώς βυθίζονται ολοένα χαμηλότερα στον ορίζοντα;

 

Η φωτογραφία είναι από τους Φιλιππαίους Γρεβενών το 2011 κατά τη διάρκεια της ετήσιας εξόρμησης των ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων. Ο ίδιος τόπος θα φιλοξενήσει την φετινή 11η πανελλήνια εξόρμηση.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) λάμπει στα ανατολικά στο φως του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν ημισέληνος.

Ο Άρης έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στο νότο στις 9 μμ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 40″. Ο Στάχυς είναι 11° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος 0, στον νότιο Οφιούχο) ανατέλλει στις 9 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν τις 2 πμ. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 16 μοίρες δεξιά του Κρόνου. Ο πλανήτης βρίσκεται σε αντίθεση αυτή την εβδομάδα, στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός είναι χαμηλά μέσα στο φως του λυκαυγούς, πάνω και δεξιά της Αφροδίτης.

Ο Ποσειδώνας είναι στα ανατολικά πριν το λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί