Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 14-8 έως και 20-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 14-8 έως 20-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 14 Αυγούστου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 4:16 πμ της Τρίτης. Το φεγγάρι ανατέλλει στις 12:30 πμ. Όταν θα έχει ανέβει αρκετά ψηλά στον ουρανό, μερικές ώρες αργότερα, οι Πλειάδες θα βρεθούν στα αριστερά του, και ο Αλντεμπαράν κάτω και περίπου στην ίδια απόσταση με τις Πλειάδες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:35 μμ.   

 

Τρίτη , 15 Αυγούστου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η Σελήνη θα βρεθεί μόνο 3 μοίρες μακριά από τον Αλντεμπαράν. Από κάτω τους είναι ο Ωρίωνας, με τη ζώνη του σχεδόν σε οριζόντια θέση.

Ο κομήτης PANSTARRS (C/2015 ER61) έχει τώρα μέγεθος 10 ή 11 και φαίνεται εύκολα με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Αυτή την εβδομάδα βρίσκεται σε μια εύκολα να εντοπιστεί θέση, 1° νότια των Πλειάδων.

Ο κομήτης PANSTARRS όπως φωτογραφήθηκε στις 5 Αυγούστου από τον Θόδωρο Γιαουρτσή. Διαβάστε περισσότερα.

 

Τετάρτη, 16 Αυγούστου

Ο Αρκτούρος είναι το πιο φωτεινό αστέρι στον δυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ. Απέχει από εμάς 37 έτη φωτός. Δηλαδή το φως του ξεκίνησε το ταξίδι του από το αστέρι πριν από 4 δεκαετίες περίπου.

Με το φεγγάρι να απουσιάζει από τον βραδυνό ουρανό, είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για να εξερευνήσετε με τηλεσκόπιο ουράνια αντικείμενα κρυμμένα στον Οφιούχο και τον Οφη.

Πέμπτη, 17 Αυγούστου

Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ημισέληνος είναι στα ανατολικά, με την λαμπρή Αφροδίτη κάτω και στα αριστερά της. Πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης θα βρείτε τα αστέρια των Διδύμων.

Παρασκευή, 18 Αυγούστου

Το πρωί του Σαββάτου, η ημισέληνος απέχει μόλις 2,5 μοίρες από την Αφροδίτη. Η Αφροδίτη, με μέγεθος -3,9 βρίσκεται 20° πάνω από τον ορίζοντα μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Σελήνη σε περίγειο, στις 4:19 μμ, 366.121 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γης.

Ο Δίας φαίνεται χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα αυτή την εβδομάδα. Ο λαμπρός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -1,8 και δεσπόζει στον βραδινό ουρανό. Εμφανίζεται στον αστερισμό της Παρθένου, περίπου 6 ° στα δεξιά του πιο φωτεινού αστέρα του, του 1ου μεγέθους Στάχυ. Όταν παρατηρηθεί μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Δία εκτείνεται στα 33 ” και παρουσιάζει πληθώρα ατμοσφαιρικών λεπτομερειών.

Σάββατο, 19 Αυγούστου

Πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός σας; Ποιο είναι το μέγιστο μέγεθος αστέρα που μπορείτε να παρατηρήσετε στο ζενίθ; Μπορείτε να δείτε τον παρακάτω χάρτη της κεφαλής του Δράκοντα έτσι ώστε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αν ο ουρανός σας είναι αρκετά σκοτεινός ή πολύ σκοτεινός τότε δεν θα έχετε πρόβλημα να εντοπίσετε τα αστέρια μέσα στο σχήμα της κεφαλής με μέγεθος 5,8 και 6,6, αντίστοιχα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:45 μμ.   

 

Κυριακή, 20 Αυγούστου

Ο Ποσειδώνας θα είναι σε αντίθεση σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Η απουσία της σελήνης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας βοηθά στην συστηματική παρατήρηση και φωτογράφηση του βαθέως ουρανού. Αντικείμενα όπως το πλανητικό νεφέλωμα Μ27 αποκαλύπτουν την ξεχωριστή ομορφιά τους, σαν ένα λαμπερό διαμάντι μέσα σε μικρές γυαλιστερές χάντρες, τα αμέτρητα αστέρια που αποτελούν το πλούσιο υπόβαθρο της περιοχής αυτής του ουρανού.

Η φωτογραφία του Μ27 είναι του αείμνηστου ερασιτέχνη αστρονόμου Βασίλη Παπαϊωάννου.

 

Η φωτογραφία αυτή του Δημήτρη Μάλλιαρη, τραβηγμένη στις 7 Αυγούστου, απεικονίζει την πρόσφατη μερική έκλειψη Σελήνης πάνω από την οροσειρά του Ευβοϊκού Ολύμπου. Περισσότερα… 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης δεν φαίνονται αφού έχουν κρυφτεί μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

 Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς, στους Διδύμους. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης είναι στα αριστερά της, ενώ ο πορτοκαλής Μπετελγκέζ είναι αρκετά πιο μακριά στα δεξιά της.

Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στην Παρθένο) λάμπει χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.  Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 33” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 6° στα αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο περίπου στις 9:00 μμ.  Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 13 μοίρες στα δεξιά και κάτω του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο ) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί