Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-3 έως και 21-3
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 15-3 έως και 21-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 15 Μαρτίου
Ο αστεροειδής 4 Vesta (Εστία) βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε ένα ζευγάρι από αστέρια 6ου μεγέθους (HIP 54319 και HIP 54470) στον Λέοντα απόψε. Ο αστεροειδής, μεγέθους 6, είναι εύκολο να βρεθεί με κιάλια, μόλις 3,4 ° νοτιοδυτικά του Zosma (δ του Λέοντα). Το να βλέπεις την κίνηση του αστεροειδούς σε μία μόνο συνεδρία παρατήρησης είναι δύσκολο. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τα δύο αστέρια πεδίου για να χαρτογραφήσεις την κίνηση του Vesta τις επόμενες ημέρες για να τον δεις να κινείται στο παρασκήνιο.
Τρίτη, 16 Μαρτίου
Η Σελήνη περνά 3 ° νότια του Ουρανού απόψε. Ο δορυφόρος μας, ηλικίας κάτω των τεσσάρων ημερών και μόλις 12% φωτεινός φέγγει μια ώρα μετά τη δύση του ηλίου, αυτή τη στιγμή διασχίζει τα σύνορα μεταξύ του Κήτους και του Κριού. Κατά μήκος της φωτισμένης άκρης της σελήνης βρίσκεται η Mare Crisium, η Θάλασσα των Κρίσεων. Αυτό το σκοτεινό, στρογγυλό χαρακτηριστικό είναι περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων ετών και εκτείνεται περίπου 740 χιλιόμετρα. Στη δυτική του πλευρά υπάρχουν δύο μικροί κρατήρες: ο Pierce στα νότια και ο Swift στα βόρεια. Και βόρεια του βρίσκεται ο μεγάλος κρατήρας Κλεομήδης, ο οποίος ξεχωρίζει τώρα, αλλά θα αρχίζει να εξαφανίζεται καθώς η Σελήνη πλησιάζει περισσότερο στην πλήρη της φάση, χάνοντας το κοντράστ στην πορεία.
Τετάρτη, 17 Μαρτίου
Εάν εξακολουθείτε να είστε σε διάθεση αναζήτησης των αντικειμένων του καταλόγου του Messier, ο Λέων περιέχει πέντε από τα αντικείμενα του Messier, όλοι γαλαξίες: M65, M66, M95, M96 και M105. Το M66 είναι το πιο φωτεινό με μέγεθος 8,9, περίπου 2,8 ° νοτιοανατολικά του Chertan και μέρος της περίφημης τριπλέτας γαλαξιών του Λέοντα, η οποία περιέχει επίσης το NGC 3628 και το M65. Τα δύο φωτεινότερα από τα τρία, το M65 και το M66, είναι ορατά με σχεδόν οποιοδήποτε ζευγάρι κιάλια, αν και θα χρειαστείτε μεγάλα κιάλια (70 mm) ή ένα μικρό τηλεσκόπιο για να δείτε τον σπειροειδή NGC 3628.
Πέμπτη, 18 Μαρτίου
Η ημισέληνος λάμπει κοντά στις Πλειάδες αυτό το βράδυ, μετά πλησιάζει τον Άρη, στις 19, και φτάνει ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου το βράδυ της 20ης Μαρτίου.
Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, 405.252 km μακριά από τον πλανήτη μας. .
Παρασκευή, 19 Μαρτίου
Η Σελήνη περνάει 2,1° νότια του Άρη. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1,1, ελαφρώς αμυδρότερα από τον 0,9 Αλντεμπαράν, τον ερυθρό γίγαντα, το «μάτι του ταύρου».
Το φωτεινότερο αστέρι στις άκρες των κέρατων του Ταύρου είναι ο β του Ταύρου. Οκτώ μοίρες χαμηλότερα και στα αριστερά του β βρίσκεται το άλλο άκρο, το ζ., Εάν φαντάζεστε τις Υάδες να είναι η κεφαλή του Ταύρου, τότε τα κέρατα επεκτείνονται περίπου 15 μοίρες κατά μήκος, παρουσιάζοντας μια τρομερή πρόκληση στο δυνατό κυνηγό Ωρίωνα.
Σάββατο, 20 Μαρτίου
Νωρίς το βράδυ μπορούμε να παρατηρήσουμε το M35, ένα από τα πιο όμορφα σμήνη αστέρων που φαίνονται με τηλεσκόπιο στον ουρανό του χειμώνα. Βρίσκεται κοντά στα πόδια του δίδυμου αδελφού Κάστορα και μπορείτε να το βρείτε εύκολα είτε με μικρό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια.
Ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 3 ή 4 ιντσών διακρίνονται δεκάδες σημεία φωτός μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν μερικοί πιο φωτεινοί ήλιοι. Το σμήνος καλύπτει περίπου μισή μοίρα στον ουρανό, δηλαδή περίπου όσο και η Πανσέληνος, για αυτό χρειάζεται να κοιτάξετε με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης. Κοιτάζοντας επίμονα και χρησιμοποιώντας λίγο την φαντασία σας, θα δείτε ότι σχηματίζονται τόξα και καμπύλες που επεκτείνονται μέσα στο σμήνος. Ίσως να διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια χαρακτηριστική απουσία αστέρων στο κέντρο του σμήνους.
Κυριακή, 21 Μαρτίου
Στο παραδοσιακό χάσμα μεταξύ του χειμερινού και του ανοιξιάτικου ουρανού βρίσκεται ο αμυδρός αστερισμός του Καρκίνου. Είναι μεταξύ των Διδύμων στα δυτικά του και του Λέοντα στα ανατολικά του. Ο Καρκίνος έχει κάτι μοναδικό: το σμήνος της «Κυψέλης», M44, στη μέση του.
Η «Κυψέλη» εμφανίζεται αμυδρά σμε γυμνό μάτι εάν έχετε λίγη ή καθόλου φωτορύπανση. Με κιάλια είναι εύκολο, ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες. Αναζητήστε την λίγο λιγότερο από τη μέση της απόστασης ανάμεσα στον Πολυδεύκη και τον Βασιλίσκο (Regulus) στον Λέοντα.
Η ημισέληνος, φωτισμένη κατά 12% βρίσκεται στον ουρανό το βράδυ της 16ης Μαρτίου, στην αρχή αυτής της εβδομάδας. Στη φωτογραφία αυτή, στην ίδια φάση, ξεχωρίζει το Mare Crisium στην ανατολική πλευρά. Φωτογραφία: NASA’s Scientific Visualization Studio
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής, ο Δίας, και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά τα χαράματα. Ο Δίας και ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα και ευκολότερο να εντοπιστούν, από μέρα σε μέρα. Έχουν μέγεθος -2,0 και +0,7, αντίστοιχα.
Ο Ερμής διατηρεί σχεδόν το ίδιο ύψος που έχει εδώ και δύο εβδομάδες και γίνεται ελαφρά πιο λαμπρός. Φαίνεται δύσκολα, πολύ χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά λίγα λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.
Η Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.
Ο Άρης έχει μέγεθος +1,0, στον Ταύρο. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα του τόξου. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα.
Ο Ουρανός (5,8, στον δυτικό Κριό) είναι μακριά κάτω από τον Άρη νωρίς το βράδυ.
Ο Ποσειδώνας κρύβεται στο φως του Ήλιου.