Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-6 έως 21-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 15-6 έως και 21-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 15 Ιουνίου

Το κέντρο του γαλαξία μας, μόλις στα δυτικά της «τσαγιέρας» του Τοξότη, φθάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο, περίπου στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Ακολουθήστε το «γαλακτώδη ποταμό» αστρικού φωτός να ξεχύνεται από το «θερινό τρίγωνο» μέχρι την Κασιόπη και τον Περσέα, στα βορειοανατολικά. Όταν κοιτάζουμε το «μεγάλο αστρικό νέφος του Κύκνου», στην πραγματικότητα,  κοιτάζουμε προς τον δικό μας σπειροειδή βραχίονα διαμέσου των αστεριών που βρίσκονται μπροστά μας και ελαφρώς προς το εσωτερικό της τροχιάς που διαγράφουμε κατά την περιφορά μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει θεαματικά ότι η ελαφρά ομίχλη του «νέφους του Κύκνου» περιέχει ένα μεγάλο πλήθος αστεριών! Αυτό το «αστρικό νέφος», περνάει σχεδόν από το ζενίθ κατά δύο ώρες πιο νωρίς κάθε μήνα και θα φαίνεται έτσι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ στα τέλη του Αυγούστου.

 

Τρίτη, 16 Ιουνίου

Για όσους προτιμούν τη βραδινή παρατήρηση, ο κομήτης PanSTARRS (C / 2017 T2) απέχει λιγότερο από 1 ° από τον σπειροειδή γαλαξία M109 (NGC 3992) απόψε. Βρίσκεται στην Μεγάλη Άρκτο, κοντά στον σχηματισμό της «κατσαρόλας», ορατός όλη τη νύχτα. Ιδανικά, η παρατήρηση του κομήτη θα πρέπει να γίνει μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Μεγάλη Άρκτος είναι ψηλά στον ουρανό. Ο κομήτης και ο εξωγαλαξιακός του σύντροφος βρίσκονται κοντά στο γ της Άρκτου (Phecda), το αστέρι που σηματοδοτεί την κάτω αριστερή γωνία της «κατσαρόλας». Κοιτάξτε 40 “ανατολικά του αστεριού για να βρείτε το M109, μετά περίπου 40” νοτιοδυτικά του γαλαξία θα βρείτε τον κομήτη, περίπου 9ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:25 πμ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 17 Ιουνίου

Με τον σκοτεινό ουρανό απόψε, μπορείτε να ακολουθήσετε τον γαλαξία σ’ όλη του την έκταση. Το σμήνος της Πεταλούδας, Μ6 στον Σκορπιό, περίπου στο μέγεθος της πανσελήνου, έχει αστέρια από 7ο μέχρι 12ο μέγεθος. Τα φτερά του Μ6 φαίνονται εύκολα στα ανατολικά και δυτικά του κυρίου σώματος της πεταλούδας. Με χαμηλή μεγέθυνση μπορείτε να δείτε περίπου 75 μπλε-λευκά αστέρια.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου

Η Σελήνη και η Αφροδίτη βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα. Κοιτάξτε μισή ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου την Παρασκευή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:03 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 19 Ιουνίου

Η περιοχή του Σκορπιού κοντά στον Αντάρη και το ρ του Οφιούχου είναι μια περιοχή  ιδιαίτερα φωτογενής, όπως αποκαλύπτεται στη φωτογραφία αυτή του Κωνσταντίνου Σπανού. Δίπλα στον πορτοκαλή  Αντάρη (700 φορές τη διάμετρο του ήλιου μας) ξεχωρίζει το λαμπρό σφαιρωτό σμήνος Μ4 στα δεξιά του (σε απόσταση 7200 έτη φωτός) και  το αμυδρότερο σφαιρωτό σμήνος NGC6144 (πολύ πιο μακριά, 28.000 έτη φωτός) στα βόρεια του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:54 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 20 Ιουνίου

Το καλοκαίρι αρχίζει στις 0:45 πμ. της Κυριακής, στο Θερινό Ηλιοστάσιο.  Αρχή του καλοκαιριού για το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης και αρχή του χειμώνα για το Νότιο Ημισφαίριο, αντίστοιχα. Ο ήλιος φθάνει στο υψηλότερο σημείο του για το έτος  σήμερα για το βόρειο ημισφαίριο.

Ο αστερισμός του Σκορπιού φαίνεται ολόκληρος δυο ώρες περίπου μετά το ηλιοβασίλεμα. Δυστυχώς, ο αστερισμός δεν αναρριχείται πολύ ψηλά για παρατηρητές στην Ελλάδα. Στη Νότια Αμερική όμως φαίνεται στο ζενίθ.

 

Κυριακή, 21 Ιουνίου

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες γνωρίζουν ότι το θερινό τρίγωνο περιλαμβάνει του αστερισμούς της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού. Δύο λιγότερο γνωστοί αστερισμοί επίσης βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο: η Αλώπηξ με αστέρια όχι λαμπρότερα από 5ο μέγεθος και το Βέλος με λίγα αστέρια 4ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:32 πμ. της Δευτέρας.

Ο φωτογράφος του Μ20, ο Σάκης Γκόγκος,  σημειώνει: « Το Τρισχιδές Νεφέλωμα είναι ένα νεφέλωμα σε απόσταση πιθανότατα 6.000 ετών φωτός στον αστερισμό Τοξότης. Το όνομά του σημαίνει ότι είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το αντικείμενο αποτελεί ένα συνδυασμό από ένα ανοικτό σμήνος αστέρων, ένα νεφέλωμα εκπομπής (το κόκκινο μέρος), ένα νεφέλωμα ανακλάσεως (η μπλε περιοχή) και ένα σκοτεινό νεφέλωμα (τα «κενά» στο νεφέλωμα εκπομπής που ευθύνονται για την εμφάνιση του νεφελώματος), γνωστό και ως Barnard 85».

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνει γρήγορα την φωτεινότητά του, μέγεθος 1.9 στην αρχή της βδομάδας. Παράλληλα, χαμηλώνει πολύ το ύψος του πάνω από τον ορίζοντα στη διάρκεια του βραδινού λυκαυγούς.

Η φωτογραφία είναι του Christopher Go

 

Η Αφροδίτη αρχίζει να φαίνεται ως ο λαμπρός Αυγερινός λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος.

Ο Άρης είναι στην ανατολή περίπου στις 1 πμ, με μέγεθος -0,2. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 11 δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,6, και +0,3, αντίστοιχα) ανατέλλουν αργά το βράδυ. Απέχουν 5° ο ένας από τον άλλο.

Ο Ουρανός είναι πολύ χαμηλά στον πρωινό ουρανό.

Ο Ποσειδώνας φαίνεται στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές, στην περιοχή κοντά στον Άρη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί