Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-7 έως και 21-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 15-7 έως και 21-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 15 Ιουλίου

Η Σελήνη, μία ημέρα πριν την φάση της πανσέληνου, βρίσκεται κοντά στον Κρόνο απόψε. Ο πλανήτης είναι τώρα 3400 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι και δύο φορές πιο μακριά από τον Δία.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:44 μμ.

 

Τρίτη, 16 Ιουλίου

Πανσέληνος στις 12:41 μετά τα μεσάνυχτα. Καθώς η Σελήνη φέγγει στον ουρανό απόψε το βράδυ, οι κάτοικοι στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας θα τη δουν να περνά μέσα από τη σκιά της Γης. Αυτή θα είναι μία μερική έκλειψη της Σελήνης που αρχίζει στις 11:01 μμ, φτάνει στο μέγιστο στις 12:30 πμ (66% της Σελήνης είναι στη σκιά του πλανήτη μας) και τελειώνει στις 1:59 πμ της Τετάρτης.

Δείτε εδώ το γράφημα με τις φάσεις και τους χρόνους για την χώρα μας.

https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/thessaloniki

 

Τετάρτη, 17 Ιουλίου

Ίσως κανένας μήνας να μην εκφράζει καλύτερα το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο από τον Ιούλιο. Και αυτό το μήνα βρίσκει το ομώνυμο «καλοκαιρινό τρίγωνο» σε προεξέχουσα θέση. Το λαμπρότερο μέλος της τριάδας, ο Βέγας στον αστερισμό της Λύρας, βρίσκεται στο ζενίθ λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Το δεύτερο πιο φωτεινό αστέρι του σχηματισμού, ο Αλτάιρ στον Αετό, βρίσκεται στη συνέχεια πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Ο Ντενέμπ, το λαμπρό αστέρι του Κύκνου, σηματοδοτεί την τρίτη γωνία του  τριγώνου. Αν και είναι το πιο αμυδρό αστέρι του τριγώνου, είναι το πιο λαμπρό  σημείο φωτός σε ολόκληρο τον βορειοανατολικό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:22 μετά τα μεσάνυχτα.   

 

Πέμπτη, 18 Ιουλίου

Ο πιο μακρινός πλανήτης του Ήλιου, ο Ποσειδώνας, ανατέλλει τώρα γύρω στις 11 μμ. Αλλά ο καλύτερος χρόνος για να αναζητήσετε αυτόν τον παγωμένο πλανήτη είναι σχεδόν στο μισό της απόστασης μέχρι το ζενίθ καθώς αρχίζει το πρωινό λυκαυγές. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,8, βρίσκεται στον Υδροχόο, 1,1° ανατολικά-βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Ποσειδώνα έχει διάμετρο 2,3” και μπλε-γκρι χρώμα.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, ο λαμπρός Αρκτούρος χάνει λίγο από το ύψος του στα δυτικά νωρίς το βράδυ.

 

Παρασκευή, 19  Ιουλίου

Το φεγγάρι ανατέλλει πριν τις 11 μμ. Μέχρι τότε απολαύστε τη θέα του όμορφου αστερισμού του Σκορπιού στο καλύτερό του στο νότιο ουρανό. Η ουρά που μοιάζει σαν «αγκίστρι» τελειώνει με ένα εντυπωσιακό ζευγάρι αστέρων, που απέχουν μεταξύ τους 0,6 της μοίρας, 17 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Αντάρη. Με κιάλια θα εντοπίσετε ένα ζευγάρι ανοιχτών αστρικών σμηνών γνωστών ως Μ7 και M6, ονόματα που τους δόθηκαν από τον διάσημο Γάλλο αστρονόμο Charles Messier, που τα καταχώρησε στον περίφημο κατάλογό του τον 18ο αιώνα.   Τα σμήνη απέχουν μεταξύ του 4 μοίρες, με κάθε σμήνος να είναι 5 μοίρες πάνω και στα αριστερά του τέλους της ουράς. Ακολουθήστε τον γαλαξία από την ουρά του σκορπιού  προς τα πάνω μετά την «τσαγιέρα», και θα φτάσετε στο «θερινό τρίγωνο» ψηλά πάνω στην ανατολή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού στις 2:00 πμ του Σαββάτου.    

 

Σάββατο, 20 Ιουλίου

Ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη πριν από 50 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1969.

Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, ανατέλλει γύρω στις 11 μμ., δίνοντας στους παρατηρητές την ευκαιρία να κοιτάξουν τον μοναδικό μας φυσικό δορυφόρο στη χρυσή επέτειο της σεληνιακής προσεδάφισης του Apollo 11. Η Σελήνη βρίσκεται στον Υδροχόο απόψε, σχεδόν μισό ουρανό μακριά από την Παρθένο, εκεί όπου βρισκόταν εκείνη την ιστορική ημέρα πριν από 50 χρόνια. Σαν να ήθελε να τιμήσει την επέτειο της, η Σελήνη φτάνει στο απόγειο, το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 3:00 πμ της Κυριακής (405.481 χιλιόμετρα από το κέντρο του πλανήτη μας).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:52 μμ.

 

Κυριακή, 21 Ιουλίου

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα φαίνεται σχεδόν 30° ψηλά στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι και αποτελεί έναν δελεαστικό στόχο τις πρώτες πρωινές ώρες. Με μέγεθος 8, είναι εύκολο να βρεθεί με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο ανάμεσα στα λαμπρά αστέρια κοντά στα σύνορα μεταξύ Σκορπιού και Ζυγού.  Ο καλύτερος τρόπος για να τον βρείτε είναι να εντοπίσετε πρώτα  το διπλό αστέρι βήτα β του Σκορπιού. Απόψε η Δήμητρα βρίσκεται 2,9° δυτικά από αυτό το αστέρι.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού στις 3:39 πμ της Δευτέρας.  

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης χάνονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.  Ο Ερμής θα φανεί ξανά στον πρωινό ουρανό τον Αύγουστο, αλλά η Αφροδίτη και ο Άρης βασικά έχουν χαθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο νότιο Οφιούχο) φαίνεται στο νότο  πριν και κατά τη διάρκεια του σούρουπου.  Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 44″. Ο Δίας και ο Αντάρης σχηματίζουν ένα μεγάλο, σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο, μαζί με το αστέρι δέλτα του Σκορπιού.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,1, στον Τοξότη) ήταν σε αντίθεση στις 9 Ιουλίου. Λάμπει περίπου 30 μοίρες στα αριστερά του Δία. Οι δακτύλιοι του πλανήτη είναι πολύ ανοιχτοί, όσο πιο ανοιχτοί γίνεται για τα τελευταία χρόνια.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στην ανατολή πριν το λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τα χαράματα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί