Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-8 έως 21-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 15-8 έως και 21-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Ξημερώματα Τρίτης, ο Δίας είναι κοντά στη Σελήνη στο νότο, στη βορειοδυτική γωνία του Κήτους, σύνορα με τους Ιχθύες. Ο πλανήτης είναι λαμπρός, με μέγεθος -2,7.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:15 μμ.

Τρίτη,  16 Αυγούστου

Νωρίς το βράδυ, οι παρατηρητές μπορούν να βρουν τον γαλαξία της Ανδρομέδας (M31) μετά τη δύση του Ήλιου, αλλά πριν ανατείλει η Σελήνη. Αυτός ο τεράστιος σπειροειδής γαλαξίας είναι μεγαλύτερος από τον γαλαξία μας και βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας, μόλις 1,3° δυτικά του 5ου μεγέθους ν της Ανδρομέδας. (Φαίνεται μέσα στο οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου). Το M31 είναι θεωρητικά ορατό με γυμνό μάτι (μέγεθος 3,6), αλλά η μεγάλη του επιφάνεια – ο μεγάλος του άξονας εκτείνεται περίπου σε πλάτος ίσο με έξι Πανσελήνους – σημαίνει ότι έχει χαμηλή φωτεινή ροή. Αυτό το καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί  χωρίς οπτική βοήθεια όταν είναι κοντά στον ορίζοντα ή εάν ο ουρανός σας έχει φωτορύπανση, οπότε η σάρωση της περιοχής με κιάλια είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εντοπισμό του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:02 πμ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 17 Αυγούστου

Ο πλανήτης Αφροδίτη επισκέπτεται σήμερα το πρωί το σμήνος της «Κυψέλης», λιγότερο από 1° δυτικά αυτού του ανοιχτού αστρικού σμήνους (επίσης καταχωρημένο ως M44). Με φαινόμενο μέγεθος -3,9, ο πλανήτης είναι σχεδόν 5° ψηλά στα ανατολικά μια ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου. Θα ήταν χρήσιμο να βγάλετε ένα ζευγάρι κιάλια για να δείτε καλύτερα το σμήνος της «Κυψέλης» δίπλα του, μια αστραφτερή ομάδα αστεριών συνολικού μεγέθους 3,1. Όπως και η Ανδρομέδα, η «Κυψέλη» απλώνεται στον ουρανό, καλύπτοντας σχεδόν 3°. Η Αφροδίτη εκτείνεται στα 10 ” και είναι 95% φωτισμένη. Η φάση της θα αυξάνεται  ελαφρώς καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, τερματίζοντας στο τέλος του Αυγούστου με 97%.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:53 μετά τα μεσάνυχτα.

Πέμπτη, 18 Αυγούστου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 7:37 πμ. Της Παρασκευής.

Στον πρωινό ουρανό της Παρασκευής σχηματίζεται ένα τρίγωνο με τις Πλειάδες, τον πορτοκαλί Άρη και την ακόμα λαμπρή Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:40 πμ. της Παρασκευής.

Παρασκευή, 19 Αυγούστου  

Επίσης ορατός σήμερα το πρωί είναι ο Ωρίων, ο «Κυνηγός», πάνω από τον ορίζοντα γύρω στις 3:30 πμ. και πάνω από 25° ύψος μία ώρα πριν από την αυγή. Η διάσημη ζώνη του, η οποία περιέχει τα τρία αστέρια Alnitak, Alnilam και Mintaka, είναι εύκολο να εντοπιστεί στον ακόμα σκοτεινό ουρανό. Αλλά το πιο διάσημο αστέρι του Κυνηγού είναι πιθανώς ο Μπετελγκέζ, ο οποίος συνήθως απεικονίζεται ως ο δεξιός ώμος του Ωρίωνα. Αυτός ο αστέρας, μεγέθους 0,5 είναι ένας γηράσκων κόκκινος γίγαντας του οποίου η φωτεινότητα είναι μεταβλητή, αλλάζοντας κατά περίπου 3 φορές σε μια περίοδο 11 μηνών. Επιπλέον, μπορεί επίσης να συμβούν απροσδόκητες αλλαγές στη φωτεινότητα, όπως συνέβη στα τέλη του 2019.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:31 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 20 Αυγούστου

Αν και φθάνει ψηλότερα στον ουρανό το φθινόπωρο, το «διπλό σμήνος του Περσέα» είναι ένα ακόμα αξιοθέατο αντικείμενο του Αυγουστιάτικου  ουρανού. Αυτό το διπλό σμήνος, το h και το χ, είναι νεαρές συστάδες αστέρων, μόνο 13 εκατομμυρίων ετών που κινούνται μαζί στο διάστημα. Βρίσκονται σε απόσταση 7650 έτη φωτός και χάνουν την φωτεινότητά τους κατά 1,8 μέγεθος εξαιτίας της απορρόφησης  από την διαστρική σκόνη. Η παρουσία του σμήνους γίνεται φανερή με γυμνό μάτι κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό.

Κυριακή, 21 Αυγούστου

Ξημερώματα, πριν ακόμα αρχίσει το λυκαυγές, ο ουρανός είναι πλέον φθινοπωρινός. Οι Πλειάδες και οι Υάδες του αστερισμού του Ταύρου αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά στον ουρανό. Στα αριστερά του Ταύρου βρίσκεται το πολύγωνο του Ηνίοχου που έχει την Αίγα ως το λαμπρότερό του αστέρι. Παρατηρήστε το αστέρι αυτό να ανατέλλει αρκετά στα βόρειο-ανατολικά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:09 πμ. της Δευτέρας.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά, 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψάξτε τον νωρίς με ένα ζευγάρι κιάλια. Είναι λαμπρός όλη την εβδομάδα, με μέγεθος 0.

Η Αφροδίτη, (μέγεθος -3.9), ανατέλλει λίγο μετά τις 5:00 πμ. Η λαμπρή Αίγα βρίσκεται αρκετά μακριά πάνω και στα αριστερά του πλανήτη.

Ο Άρης, μέγεθος +0,1 στον Κριό, ανατέλλει λίγο μετά τις 12:00 πμ. και βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη είναι ακόμα μικρός, μόλις 9 ° σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 8 Δεκεμβρίου. Τότε η φαινόμενη διάμετρος του θα είναι 17”.

Ο Δίας, θεαματικός, με μέγεθος -2,8, ανατέλλει στις 10:00 μμ. και λάμπει ψηλά στο νότο πριν το λυκαυγές. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει ήδη τα 47 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,3, βρίσκεται στον δυτικό Αιγόκερω.  Ανατέλλει στις  8:00 μμ. Η καλύτερη θέαση του πλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο θα είναι στις 1:00 πμ. Ήταν σε αντίθεσή του στις 13-14 Αυγούστου. Το μήκος των δακτυλίων του είναι περίπου ίσο με το φαινόμενο πλάτος του δίσκου του Δία.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,7 στον Κριό,  βρίσκεται ψηλά στην ανατολή τα ξημερώματα, στα ανατολικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,8, είναι ψηλά στο νότο πριν την αρχή της αυγής, στα δυτικά του Δία.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί