Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16-1 έως 22-1
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 16-1 έως 22-1
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου
Ο Ωρίωνας είναι ο λαμπρότερος από τους 88 αστερισμούς, αλλά το κύριο μοτίβο του είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με άλλους αμυδρότερους γειτονικούς αστερισμούς. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Ηριδανός που όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ο επίσης αμυδρός αστερισμός της Καμίνου, κάτω δεξιά του Ηριδανού, είναι σχεδόν τόσο μεγάλος όσο και ο Ωρίωνας! Ακόμη και το κύριο μοτίβο του Λαγωού είναι αρκετά μεγάλο.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:53 πμ της Τρίτης.
Τρίτη , 17 Ιανουαρίου
O αστεροειδής 4 Εστία φτάνει σε αντίθεση απόψε. Ο πιο λαμπρός από τους νάνους πλανήτες του 2017 λάμπει με μέγεθος 6,2. Μόλις που φαίνεται με γυμνό μάτι κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό. Με ένα ζευγάρι κιάλια αναγνωρίζεται ευκολότερα. Για να βρείτε την Εστία, ξεκινήστε με τον μεγέθους 1,6 Κάστορα στους Βόρειους Διδύμους και τραβήξτε μια γραμμή μέχρι τον μεγέθους 1,2 Πολυδεύκη. Συνεχίστε αυτή τη γραμμή προς τα νότια-νοτιοανατολικά, περίπου δύο φορές την απόσταση μεταξύ των δύο αστεριών, μέχρι να φτάσετε στο 6ου μεγέθους μ του Καρκίνου. Η Εστία βρίσκεται 0,8° μακριά του μ αυτό το βράδυ.
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου
Η Σελήνη, κοντά στο τελευταίο τέταρτο, ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα κοντά στον Δία και τον Στάχυ. Θα δείτε και τα τρία ουράνια σώματα ψηλά στον νότο νωρίς το πρωί, όπως φαίνεται παρακάτω.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:31 πμ της Πέμπτης.
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου
Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Η Σελήνη βρίσκεται στα όρια μεταξύ της Παρθένου και του Ζυγού.
Ο Ερμής φτάνει στο απόγειο της τρέχουσας εμφάνισης του σήμερα το πρωί. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται 24° δυτικά του Ήλιου στις 12 μμ και εμφανίζεται 10° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν από την ανατολή του Ηλίου. Λάμπει με μέγεθος -0,2 και φαίνεται ωραία μέσα στη λάμψη του λυκαυγούς. (Αν δεν τον βρείτε αμέσως, χρησιμοποιήστε κιάλι.) Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον διαμέτρου 7″ δίσκο του Ερμή, ο οποίος φαίνεται λίγο περισσότερο από το μισό φωτισμένος.
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου
Το περίφημο «Θερινό Τρίγωνο» φαίνεται ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο «θερινό», αφού μπορούμε να το δούμε στην καρδιά του χειμώνα, νωρίς το βράδυ. Ο Αλτάιρ είναι το αστέρι που βρίσκεται πιο χαμηλά, άρα δύει και νωρίτερα, λίγο μετά τις 6:30 μμ.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:10 πμ του Σαββάτου.
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου
Η Σελήνη σε απόγειο, 404.914 χιλιόμετρα από τη Γη.
Αν κοιτάξετε στον δυτικό ουρανό, μετά τις 8:00 το βράδυ, θα δείτε το τετράγωνο του Πήγασου να χαμηλώνει. Από τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το σχήμα αυτό, ο β είναι αυτός που ξεχωρίζει λόγω του διαφορετικού, κιτρινωπού, χρώματός του από τα άλλα τρία. Παρόμοιο χρώμα έχει και ο Ενίφ (ε του Πήγασου) που βρίσκεται όμως αρκετά πιο χαμηλά. Αυτό το αστέρι αποτελεί δείκτη για εντοπισμό του όμορφου και αρκετά λαμπρού σφαιρωτού σμήνους Μ15.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:01 πμ της Κυριακής.
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η ημισέληνος βρίσκεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ουρανό, 12° πιο κάτω είναι ο Αντάρης. Ακόμα πιο κάτω και στα αριστερά είναι ο Κρόνος.
Μήπως η φωτογραφία αυτή από το τηλεσκόπιο Hubble σας θυμίζει ένα λουλούδι; Ναι, είναι ένα «τριαντάφυλλο» φτιαγμένο από γαλαξίες!
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής και ο Κρόνος είναι χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το ξημέρωμα. Ο Ερμής (μέγεθος -0,2) βυθίζεται όλο και χαμηλότερα στον ορίζοντα, από μέρα σε μέρα. Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5) βρίσκεται ψηλότερα και στα αριστερά του Ερμή. Η απόστασή τους μεγαλώνει αυτή την εβδομάδα. Ο Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 15 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 26 δευτερόλεπτα της μοίρας.
Ο Άρης (μέγεθος +1, στον Υδροχόο) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 8 μοίρες πάνω και αριστερά της Αφροδίτης. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας.
Ο Δίας (μέγεθος -2, στην Παρθένο) ανατέλλει περίπου στη 1 πμ και λάμπει ψηλά στον νότο κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Στάχυς είναι περίπου 4° πιο κάτω από τον πλανήτη. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 38″, αρκετά μικρότερη από τη συνηθισμένη. Ο Δίας θα βρεθεί σε αντίθεση στις 7 Απριλίου.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) απομακρύνεται από την Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα. Με υψηλή μεγέθυνση προσπαθήστε να ξεχωρίσετε τον 8ου μεγέθους δίσκο του, που έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 2,2″. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα.