Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16 έως 22 Απριλίου

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 16-4 έως 22-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 10 Απριλίου

Κάθε φορά που έχουμε Νέα Σελήνη (πρωί Δευτέρας, 4:59 πμ), ο ουρανός είναι ιδιαίτερα σκοτεινός, παρέχοντας στους παρατηρητές την τέλεια ευκαιρία να δουν τα αμυδρά ουράνια αντικείμενα. Φωτογραφία: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:25 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη, 17 Απριλίου

Το βραδινό λυκόφως φιλοξενεί ένα εκπληκτικό ζευγάρι αντικειμένων του ηλιακού συστήματος, καθώς η λεπτή ημισέληνος εμφανίζεται 6° κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Όταν ο ουρανός θα έχει σκοτεινιάσει, το σμήνος των Πλειάδων (Μ45) αναδύεται 9° πάνω από την Αφροδίτη. Κοιτάξτε στον δυτικό ουρανό, 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Αύριο, η Σελήνη γίνεται λαμπρότερη και φαίνεται ψηλότερα στον Ταύρο.

Ο Κρόνος είναι σε αφήλιο. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τον Ήλιο από το 1959.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:16  πμ της Τετάρτης.   

 

Τετάρτη, 18 Απριλίου

Αν δείτε με ένα τηλεσκόπιο τον Δία απόψε και τα δύο εξωτερικά φεγγάρια του, θα παρατηρήσετε ότι ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ εμφανίζονται νότια από τον δίσκο του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νότιος πόλος του Δία γέρνει  3,4° ως προς τη Γη αυτό το μήνα, τη μέγιστη γωνία του κατά τη διάρκεια της 12ετούς τροχιάς του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο. Αυτή η μέτρια κλίση σημαίνει ότι οι τροχιακές κινήσεις των φεγγαριών τα φέρνουν μακρύτερα βόρεια και νότια από το κέντρο του πλανήτη απ’ ό,τι συνήθως. Η καλύτερη θέαση απόψε θα είναι στις 6 πμ της Πέμπτης, όταν ο Γανυμήδης επανεμφανίζεται πίσω από τον δίσκο του Δία.


Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 5 μμ. Αυτό σημαίνει ότι ο μακρινός πλανήτης βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο και για αυτό δεν είναι ορατός. Ο Ουρανός θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό στα τέλη Μαΐου.

Πέμπτη, 19 Απριλίου

Μια νέα καταιγίδα εμφανίστηκε στο Βόρειο πόλο του Κρόνου. Είναι η επιμήκης λευκή κηλίδα κοντά στο κάτω μέρος αυτής της φωτογραφίας που έβγαλε ο Damian Peach την 1η Απριλίου με το τηλεσκόπιο ενός μέτρου από την Χιλή. Το σημείο αυτό ανακαλύφθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα. Για να έχετε κάποια πιθανότητα να το εντοπίσετε οπτικά, θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα τηλεσκόπιο 10 ή 12 ιντσών με εξαιρετικά οπτικά, καθώς και εξαιρετικό seeing.  “Είναι ενδιαφέρον”, λέει o Peach,” είναι μόνο η δεύτερη καταιγίδα στον Κρόνο που έχω παρατηρήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες την οποία μπορούσα να δω σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια λήψης του βίντεο. Η  άλλη είναι βέβαια η μεγάλη καταιγίδα του 2011“.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:54 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 20 Απριλίου

Η Σελήνη διασχίζει τους Διδύμους καθώς πλησιάζει το πρώτο τέταρτο.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 5:42 μμ. Θα βρίσκεται 368.714 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:45μμ.

 

Σάββατο, 21 Απριλίου

Ο ουρανός της άνοιξης είναι πολύ πλούσιος όχι μόνο σε γαλαξίες αλλά και σε σφαιρωτά σμήνη, που αποτελούν τα πιο γηραιά μέρη του γαλαξία μας. Ένα τέτοιο, το Μ5 στον αστερισμό του Όφη, με μέγεθος 5,8 είναι από τα πιο λαμπρά σφαιρωτά σμήνη του ουρανού.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:32 πμ της Κυριακής.

Κυριακή, 22 Απριλίου

Η βροχή διαττόντων Λυρίδες θα είναι ενεργή από τα μεσάνυχτα απόψε και μέχρι το πρώτο φως της αυγής το πρωί της Κυριακής. Η Σελήνη, σχεδόν στο πρώτο τέταρτο, δύει γύρω στις 2 πμ. Υπό σκοτεινό ουρανό ένας παρατηρητής μπορεί να δει περίπου δώδεκα μετέωρα ανά ώρα. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας. Το ακτινοβόλο σημείο είναι το σημείο τομής της τροχιάς της Γης με τα διαστημικά συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι κομήτες. Τα μετέωρα μιας βροχής εμφανίζονται σε μια ευρεία περιοχή που έχει κέντρο το ακτινοβόλο σημείο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:23 πμ της Δευτέρας.  

 

 Οι Λυρίδες κάνουν την εμφάνισή τους στον πρωινό ουρανό της άνοιξης από τις 16 έως τις 22 Απριλίου. Φωτογραφία: lovemushroom via Shutterstock

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής παραμένει κρυμμένος στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Δύει όταν έχει πια βραδιάσει. Με τηλεσκόπιο φαίνεται ο δίσκος του πλανήτη διαμέτρου 11 δευτερολέπτων της μοίρας σε φάση gibbous, κατά 92% φωτισμένος. Οι Πλειάδες λάμπουν από πάνω της. Ο πλανήτης πλησιάζει το σμήνος από βράδυ σε βράδυ.

Ο Άρης και ο Κρόνος, μαζί στον Τοξότη, ανατέλλουν περίπου στις 2 πμ. Βρίσκονται στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Ο Άρης έχει λίγο μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος (0) από τον Κρόνο (+ 0,5) και είναι πιο κόκκινος. Πιο μακριά στα δεξιά τους είναι ο Αντάρης και ακόμα πιο δεξιά είναι ο Δίας.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5) ανατέλλει περίπου στις 10 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Στις 3 τα ξημερώματα είναι η ώρα για την καλύτερη θέαση του πλανήτη: διακρίνονται περισσότρες λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης είναι τώρα έναν μήνα πριν την αντίθεσή του και φαίνεται τόσο μεγάλος όσο το μέγιστο που θα φτάσει φέτος, 44 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στην λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί