Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16-8 έως και 22-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 16-8 έως και 22-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 16 Αυγούστου

Απόψε, η Σελήνη λάμπει περίπου 3,5 μοίρες πάνω από τον Αντάρη (α του Σκορπιού). Κοιτάξτε νότια, περίπου 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:59 μμ.

 

 

Τρίτη,  17 Αυγούστου

Το αστέρι ο του Κήτους, πιο γνωστό ως Mira, είναι ένα μεταβλητό αστέρι μεγάλης περιόδου του οποίου η φωτεινότητα αυξάνεται και μειώνεται σε μια περίοδο 332 ημερών. Αυτό το αστέρι εκτιμάται ότι θα φτάσει σε μέγιστη φωτεινότητα αύριο, πράγμα που σημαίνει ότι τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το δείτε με γυμνό μάτι, με μέγεθος 2 έως 3 (το μέγιστο μέγεθος της Mira ποικίλλει κάπως).

Ψάξτε για την Mira νωρίς το πρωί  λίγες ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου, όταν αυτή η περιοχή θα βρίσκεται ψηλότερα στον ουρανό αυτή την εποχή του χρόνου. Το αστέρι βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του αστερισμού, λίγο λιγότερο από το μισό της γραμμής που σχηματίζεται μεταξύ Menkar (α του Κήτους) και Diphda (β του Κήτους). Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, η Mira θα εξασθενίσει και θα φτάσει σε μέγεθος 9, μη ορατή με γυμνό μάτι. Θα φτάσει ξανά σε μέγιστη φωτεινότητα στα μέσα Ιουλίου του επόμενου έτους.

Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο της, το πλησιέστερο σημείο στη Γη στην τροχιά της γύρω από τον πλανήτη μας, στις 12:15 μμ., 369.124 χιλιόμετρα μακριά μας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:46 πμ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 18 Αυγούστου

Ο Ερμής και ο Άρης είναι σε σύνοδο, μόνο 0,1° μακριά. Θα τους βρείτε δύσκολα, 15 με 20 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, αν κοιτάξετε με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο.

Νωρίς το βράδυ, θα δείτε τη Σελήνη 1,5 μοίρα κάτω από το λάμδα του Τοξότη (στην κορυφή του σχηματισμού της «τσαγιέρας»).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:37 μμ.

 

Πέμπτη, 19 Αυγούστου

Ο Δίας φτάνει σε αντίθεση στις 3 πμ. της Παρασκευής. «Αντίθεση» σημαίνει απλώς ότι, από τη θέση μας από τη Γη, ο πλανήτης βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό. Όταν βρίσκεται σε αντίθεση, ένας πλανήτης ανατέλλει με το  ηλιοβασίλεμα και δύει περίπου με την ανατολή, ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό τη νύχτα και προσφέρει την καλύτερη, φωτεινότερη θέα του δίσκου του. Το φαινόμενο μέγεθος του είναι -2,9. Απόψε, ο Δίας βρίσκεται ακριβώς στα ανατολικά σύνορα του Αιγόκερω, περίπου 3,6 ° βορειοανατολικά του 3ου μεγέθους Deneb Algedi.

Ο βασιλιάς των πλανητών. Φωτογραφία: NASA/ESA/STScI/A. Simon (Goddard Space Flight Center)/M.H. Wong (University of California, Berkeley)/the OPAL team

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:24 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 20 Αυγούστου

Η λαμπρή Σελήνη περνάει κάτω από τον Κρόνο και τον Δία, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:05 μετά τα μεσάνυχτα.

Σάββατο, 21 Αυγούστου

Ξημερώματα, πριν ακόμα αρχίσει το λυκαυγές, ο ουρανός είναι πλέον φθινοπωρινός. Οι Πλειάδες και οι Υάδες του αστερισμού του Ταύρου αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά στον ουρανό. Στα αριστερά του Ταύρου βρίσκεται το πολύγωνο του Ηνίοχου που έχει την Αίγα ως το λαμπρότερό του αστέρι. Παρατηρήστε το αστέρι αυτό να ανατέλλει αρκετά στα βόρειο-ανατολικά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:02 πμ. του Σαββάτου.

Κυριακή, 22 Αυγούστου

Αν και φθάνει ψηλότερα στον ουρανό το φθινόπωρο, το «διπλό σμήνος του Περσέα» είναι ένα ακόμα αξιοθέατο αντικείμενο του Αυγουστιάτικου  ουρανού. Αυτό το διπλό σμήνος, h και χ, είναι νεαρές συστάδες αστέρων, μόνο 13 εκατομμυρίων ετών που κινούνται μαζί στο διάστημα. Βρίσκονται σε απόσταση 7650 έτη φωτός και χάνουν την φωτεινότητά τους κατά 1,8 μέγεθος εξαιτίας της απορρόφησης  από την διαστρική σκόνη. Η παρουσία του σμήνους γίνεται φανερή με γυμνό μάτι κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:53 πμ. της Δευτέρας.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Ένας λαμπρός Περσείδης διασχίζει τον Αυγουστιάτικο ουρανό κοντά στο γαλαξιακό κέντρο. Η φωτογραφία είναι του Θεόδωρου Θεοδωρίδη από τον σκοτεινό ουρανό του Όρλιακα.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης χάνονται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος. Θα βρεθούν σε σύνοδο,  0,1° μακριά στις 18 Αυγούστου.   

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,2 στον Αιγόκερω) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,9, στον Υδροχόο) λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Περίπου στις 11 μμ. με 12 μμ. οι δύο πλανήτες θα βρεθούν στο ίδιο ύψος. Μεσουρανούν μετά τις 1 πμ. Ο  Κρόνος ήταν σε αντίθεση την 1η Αυγούστου, ενώ ο Δίας θα βρεθεί σε αντίθεση αυτή την εβδομάδα στις 19.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό) βρίσκεται ψηλά στα νότιο-ανατολικά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι αρκετά ψηλά στο νότο πριν αρχίσει η αυγή.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί