Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16-10 έως και 22-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 16-10 έως και 22-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου

Ο πρωινός ουρανός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η λεπτή ημισέληνος βρίσκεται πάνω από τον Άρη και την Αφροδίτη. Τις επόμενες δύο ημέρες η Σελήνη χαμηλώνει ακόμα περισσότερο, λίγο πάνω από τον ορίζοντα. Η καλύτερη θέα θα είναι 45 λεπτά πριν από την ανατολή, όταν το τρίο θα ξεχωρίζει μέσα στο πρωινό λυκαυγές. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα δείτε και τα τρία σώματα μέσα στο ίδιο οπτικό πεδίο.

Τρίτη , 17 Οκτωβρίου

Σχεδιάστε μια νοητή γραμμή από τον Αλτάιρ, το φωτεινότερο αστέρι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, προς τον Βέγα, ψηλά στα δυτικά (ακόμα πιο φωτεινό). Συνεχίστε και θα φτάσετε το μυτερό κεφάλι του Δράκου, με τον πορτοκαλί Ελτανίν στην άκρη της μύτης του.

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου

Η Αφροδίτη εμφανίζεται 0,2 ° βόρεια του αστέρα 4ου μεγέθους ήτα της Παρθένου σήμερα το πρωί. Με μέγεθος -3,9, ο πλανήτης λάμπει περισσότερο από χίλιες φορές φωτεινότερος από το αστέρι.

Ο Άρης περνά 0,5 ° βόρεια από το αστέρι 4ου μεγέθους βήτα της Παρθένου σήμερα το πρωί. Με μέγεθος 1,8, ο Κόκκινος Πλανήτης εμφανίζεται περίπου πέντε φορές φωτεινότερος από το αστέρι.

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου

Νέα Σελήνη στις 10:13 μμ.

Ο Ουρανός είναι σε αντίθεση απόψε. Βρίσκεται σε ύψος 60°, το υψηλότερο από το 1963. Ο πλανήτης είναι στους νοτιοανατολικούς Ιχθύες, 1,8° μακριά από το αστέρι μεγέθους 4,3, όμικρον των Ιχθύων. Ο δίσκος του έχει διάμετρο 3,7″.

Ένα μετέωρο φαίνεται στον ουρανό κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα. Οι «Ωριωνίδες» κορυφώνονται το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου. Φωτογραφία:  Mike Lewinski

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου

Με το φεγγάρι να απουσιάζει τώρα από τον ουρανό πριν την αυγή, η υπόλοιπη εβδομάδα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. Από το Βόρειο Ημισφαίριο, νωρίς το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να παρατηρήσετε αυτή την αμυδρή λάμψη πριν την ανατολή του Ηλίου. Φαίνεται ελαφρώς αμυδρότερο από τον γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό και σκοτεινό ουρανό για να το παρατηρήσετε. Η Σελήνη παραμένει απούσα από τον πρωινό ουρανό μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Μετά απ’ αυτήν την ημερομηνία, το λαμπρό φως της θα επιστρέψει και θα κρύψει το πολύ αμυδρότερο ζωδιακό φως.

Το ζωδιακό φως είναι το αποτέλεσμα της διάχυσης του ηλιακού φωτός στους κόκκους σκόνης στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος. (Φωτογραφία: Malcol , από τη Wikipedia)

 

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου

Ο Φομαλχώ είναι ένα αστέρι 1ου μεγέθους που δεν τυγχάνει κάποιας αναγνώρισης, τουλάχιστον από περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους. Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν σηκώνεται ψηλά πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο ύψος που φθάνει είναι περίπου στις 20 μοίρες. Επίσης, συνηγορεί το γεγονός ότι το ο Φομαλχώ ανήκει σε έναν ακαθόριστο αστερισμό, τους Νότιους Ιχθύες. Θα μπορούσατε να τον παρατηρήσετε στα νότια περίπου στις 10 το βράδυ.

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου

Η Αφροδίτη φαίνεται 1,3° νοτιοδυτικά του 3ου μεγέθους αστέρα γ της Παρθένου αυτό το πρωί.

Το αμυδρό μέρος του ζωδιακού κύκλου, δηλαδή, το μέρος του ουρανού που αναφέρεται στους «υδάτινους» αστερισμούς (αστερισμοί που όλοι μοιράζονται κάποια αναφορά στο νερό) περιλαμβάνει τον Αιγόκερο (η αίγα της θάλασσας), τον Υδροχόο (ο μεταφορέας ύδατος) στα αριστερά του Αιγόκερου, και οι Ιχθύες (οι ιχθείς) ακόμα  μακρύτερα στα αριστερά. Δεν υπάρχει κανένα αστέρι λαμπρότερο του 3ου μέγεθους σε ολόκληρη αυτήν την ομάδα των αστερισμών. Όλοι αυτοί οι αστερισμοί βρίσκονται στον βραδινό ουρανό αυτή την εποχή του έτους.

 

“Αν ο ήλιος μας βρισκόταν κοντά στο κέντρο αυτού του σφαιρωτού σμήνους (NGC 362), ο νυχτερινός ουρανός θα έλαμπε σαν μια αποθήκη διαμαντιών. Χιλιάδες αστέρια, ακόμη πιο φωτεινά κι απ΄ τον Σείριο, θα σπινθήριζαν πάνω απ ‘τα κεφάλια μας σε μια πανδαισία χρωμάτων. Αν και οι αστερισμοί που θα σχημάτιζαν θα μπορούσαν να γίνουν μέρος συγκλονιστικών παραμυθιών, θα’ ταν δύσκολο για μας τους πλανητικούς κατοίκους της Γης να δούμε – κι επομένως να καταλάβουμε – το Σύμπαν πέραν αυτού του μεταξένιου αυγού που θα ‘μασταν φυλακισμένοι.
Το NGC 362 είναι ένα από τα 170 περίπου σφαιρωτά σμήνη που υπάρχουν στις παρυφές του Γαλαξία μας και βρίσκεται κοντά στο Μικρό Μαγγελανικό Νέφος”, Δημόκριτος Τσουκάπας .

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  και ο Δίας είναι χαμένοι μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) ανατέλλει στην αρχή του λυκαυγούς και λάμπει πολύ χαμηλά στα ανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Από πάνω της είναι ο Άρης, με μέγεθος +1,8. Στις 21 Οκτωβρίου οι δύο πλανήτες απέχουν 10 μοίρες. Η Αφροδίτη ολοένα και χαμηλώνει, ενώ ο Άρης ολοένα και ανεβαίνει ψηλότερα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στον Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά  το σούρουπο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί