Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16-12 έως και 22-12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 16-12 έως και 22-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου

Αφού ανατείλει η Σελήνη (σε φθίνουσα φάση) αργά το βράδυ (περίπου στις 11 μμ.), κοιτάξτε τον Βασιλίσκο μόλις λίγες μοίρες στα δεξιά του. Το ελαφρώς αμυδρότερο αστέρι στην άλλη πλευρά της Σελήνης είναι η Algieba. Ο πιο εμφανής αστερισμός της πιο ψυχρής σεζόν φαίνεται τώρα στο βραδινό ουρανό. Ο Ωρίωνας, ο Κυνηγός, βρίσκεται χαμηλά στα ανατολικά στις 7 μμ.  και αναρριχάται ψηλά στα νότια γύρω στα μεσάνυχτα. Αναζητήστε τρία αστέρια 2ου μεγέθους πάνω σε μια γραμμή που αποτελούν την ζώνη του «κυνηγού». Τα πιο λαμπερά αστέρια του αστερισμού είναι ο κοκκινωπός Μπετελγκέζ και ο μπλε-λευκός Ρίγκελ.

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου

Αυτό το βράδυ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να εντοπίσετε το δέκατο μεγαλύτερο μέλος της ζώνης των αστεροειδών, μια συλλογή τουλάχιστον μερικών εκατοντάδων χιλιάδων αντικειμένων που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Απόψε, είναι μια τέλεια ευκαιρία για να εντοπίσετε τον αστεροειδή 15 Ευνομία καθώς θα περνάει μόλις 0,8 ° νότια του μεγέθους 2,9 άλφα του Υδροχόου,  το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Υδροχόου, περίπου 20 ° νοτιοδυτικά της νοτιοδυτικής γωνίας του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου. Η Ευνομία λάμπει με 10ο μέγεθος, ωστόσο, θα χρειαστείτε ένα μικρό τηλεσκόπιο για να την βρείτε.

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 6:58 πμ της Πέμπτης. Το φεγγάρι λάμπει στην Παρθένο. Βγαίνει περίπου τα μεσάνυχτα. Αν σας φαίνεται η Σελήνη λίγο μεγαλύτερη απόψε δεν είναι η φαντασία σας. Ο δορυφόρος μας φτάνει σε περίγειο στις 10:25 μμ, 370.265 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου

Η Αφροδίτη βγαίνει στο νοτιοδυτικό ουρανό μετά το δύση του Ήλιου. Ο λαμπρός πλανήτης ξεχωρίζει μόλις μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν εμφανίζεται 15 ° πάνω από τον ορίζοντα και παραμένει πάνω από τον ορίζοντα μέχρι τις 7 μμ. Με μέγεθος -3,9, είναι μακράν το φωτεινότερο ουράνιο αντικείμενο στο βραδινό ουρανό. Αν περιμένετε μέχρι ο ουρανός να σκοτεινιάσει για να στοχεύσετε τον πλανήτη με μεγάλα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο με προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης, θα δείτε το σφαιρωτό σμήνος M75, 9ου μεγέθους, μόλις 0,5 ° στα δυτικά του. Το σμήνος βρίσκεται στην ανατολική άκρη του αστερισμού Τοξότη, ενώ η Αφροδίτη είναι στον δυτικό Αιγόκερω, έχοντας διασχίσει τα σύνορα του αστερισμού νωρίτερα. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη δείχνει έναν δίσκο διαμέτρου 12”.

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου

Σε αυτές τις μακριές νύχτες του Δεκεμβρίου, ο αστερισμός του Ηνίοχου οδηγά το άρμα του μέσα στον ουρανό όλη τη νύχτα. Αυτό το θεϊκό άρμα, όμορφα ντυμένο με το λαμπρό κίτρινο αστέρι του την Αίγα,  αρχίζει το ταξίδι του στα βορειοανατολικά το σούρουπο, φθάνει πολύ ψηλά τα μεσάνυχτα και τερματίζει πάνω στα βορειοδυτικά την αυγή. Ένας σκοτεινός ουρανός της υπαίθρου, χωρίς φεγγάρι, φανερώνει τον δρόμο με τα αστέρια απ’ όπου περνά ο Ηνίοχος: τον γαλαξία μας. Με κιάλια θα μπορέσετε να βρείτε τα φωτεινά ανοιχτά αστρικά σμήνη τον αστερισμό:M37, M36 και M38. Τα αστέρια Menkalinan και θ του Ηνίοχου είναι σε κατεύθυνση από βορρά προς νότο και δείχνουν προς τον Πολικό στα βόρεια και προς τον λαμπρό και κοκκινισμένο Μπετελγκέζ προς τα νότια. Ακόμα, με κιάλια, θα μπορέσετε να διακρίνετε και το σμήνος M35 ανάμεσα στο θ του Ηνίοχου και τον Μπετελγκέζ.

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου

Χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο χειμώνας αρχίζει στις 6:20 πμ. της Κυριακής. Σήμερα ο Ήλιος είναι στην πιο νότια θέση του ως προς τον ουρανό της Γης και αρχίζει το εξάμηνο ταξίδι του προς την επιστροφή του στο πιο βόρειο σημείο. Αυτή είναι η μακρύτερη νύχτα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο και η πιο σύντομη νύχτα στο νότιο.

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου

Η βροχή διαττόντων Αρκτίδες κορυφώνεται απόψε. Το σημείο από το οποίο τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται είναι στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, κοντά στο μπολ της Μικρής  Άρκτου. Το ακτινοβόλο σημείο είναι ορατό στο βορρά όλη τη νύχτα, αλλά ανεβαίνει ψηλότερα όσο φτάνουμε στην αυγή. Η ημισέληνος, σε χάση, δεν θα επηρεάσει πολύ, αφού ανατέλλει μετά τις 2 πμ αύριο το πρωί. Παρατηρητές με καθαρό ουρανό θα πρέπει να είναι σε θέση να δουν 5-10 μετέωρα ανά ώρα. Όμως, οι αστρονόμοι προβλέπουν μια πιθανή έξαρση της βροχής φέτος.

 

.

Δείτε την εκπληκτική εικόνα των αλληλεπιδρώντων γαλαξιών NGC 5394/5 που λήφθηκε πρόσφατα με το τηλεσκόπιο Gemini North, 8 μέτρων, στη Χαβάη. Περίπου μισό τρισεκατομμύριο αστέρια γύρω σε έναν όμορφο κοσμικό χορό. Προσέξτε όλους τους μικρότερους απομακρυσμένους γαλαξίες στο βάθος, πολλοί από τους οποίους είναι δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι ακόμα λαμπρός με μέγεθος -0· αλλά αρχίζει να φαίνεται χαμηλότερα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου, 30 λεπτά νωρίτερα, κάτω αριστερά του αμυδρότερου Άρη.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -3,9, στον Τοξότη), ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και λάμπει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 12 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,7, στον Ζυγό) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές, πάνω δεξιά του Ερμή. Ο λαμπρότερος Στάχυς είναι πάνω δεξιά του Άρη. Αυτή η γραμμή με τα τρία ουράνια σώματα φτάνει στις 43 μοίρες.

Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι», στα νότια-νοτιοδυτικά, κοντά στην Αφροδίτη. Οι δύο πλανήτες βρίσκονται 11 μοίρες μακριά στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο μετά τις 10 μμ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί