Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-2 έως και 23-2
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 17-2 έως και 23-2 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου
Στον πρωινό ουρανό της Τρίτης, μισή ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου, ο Άρης βρίσκεται κοντά στη Σελήνη. Στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική θα έχουμε απόκρυψη του Άρη από τη Σελήνη. (Δείτε Χάρτες).
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου
Ξημερώματα Τετάρτης, ο Δίας βρίσκεται 7 μοίρες αριστερά της Σελήνης.
Περίπου στις 8 το βράδυ αυτή την εβδομάδα, η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου θα έχει σηκωθεί στα βορειοανατολικά στο ίδιο ύψος που θα έχει χαμηλώσει η Κασσιόπη στα βορειοδυτικά. Η εποχιακή τους επικράτηση (η Κασσιόπη κυριαρχεί στο φθινοπωρινό ουρανό και η Μεγάλη Άρκτος στον ανοιξιάτικο ουρανό) αντιστρέφεται καθώς πλησιάζει η άνοιξη.
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου
Η Σελήνη κινείται καθημερινά περίπου 13° ανατολικά σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρο. Βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, περίπου 4° δεξιά του Κρόνου. Και τα δύο ουράνια σώματα ανατέλλουν μετά τις 5 πμ. και φαίνονται πολύ ωραία μέσα στο φως του λυκαυγούς. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,6, 10 φορές πιο αμυδρός από τον γειτονικό του πλανήτη, τον Δία.
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου
Ο αστερισμός του Λέοντα περιέχει πολλούς γαλαξίες και είναι μια δημοφιλής περιοχή του ουρανού, ιδιαίτερα την άνοιξη, που ονομάζεται και «εποχή των γαλαξιών». Ο γαλαξίας Μ95 βρίσκεται 2,5° νότια από το μέσο μια γραμμής που σχηματίζεται από τον Βασιλίσκο και το αστέρι θ του Λέοντα (μέγεθος +3,4). Με μέγεθος 9,7, αυτός ο ελλειπτικός γαλαξίας φαίνεται δύσκολα με τηλεσκόπιο 6 ιντσών. Με ένα όργανο 10 ιντσών αποκαλύπτονται αρκετές λεπτομέρειες και φαίνεται καλύτερα το λαμπρό κέντρο του. Ο Messier περιέγραψε τον Μ95 ως ένα «υποτονικό νεφέλωμα χωρίς αστέρι». Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι πολύ περισσότερο από ένα νεφέλωμα και αξίζει να ψάξει κανείς για να το βρει.
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
Νωρίς το βράδυ, ψηλά πάνω από την Αφροδίτη είναι τα δύο πιο λαμπρά αστέρια του Κριού, πάνω σε μία κατακόρυφη γραμμή.
Πάνω από τον Κριό και λίγο στα αριστερά είναι οι Πλειάδες. Τώρα η Αφροδίτη βρίσκεται 42° μακριά από τις Πλειάδες. Όμως, παρατηρήστε τον πλανήτη και το σμήνος τις επόμενες έξι εβδομάδες να πλησιάζουν ο ένας το άλλο. Το βράδυ της 3ης Απριλίου, η Αφροδίτη θα βρεθεί να λάμπει στην άκρη των Πλειάδων.
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου
Το όμορφο σμήνος της Κυψέλης, Μ44, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό στις 22:30, όταν η Σελήνη θα είναι ακόμα κάτω από τον ορίζοντα. Το σμήνος διακρίνεται εύκολα με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό, αλλά η καλύτερη θέαση του γίνεται με ένα ζευγάρι κιάλια.
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου
Νέα Σελήνη στις 5:33 μμ.
Πρωινή σύνοδος Κρόνου , Δία, Άρη και Σελήνης, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου. Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Φαρμακόπουλου.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής αρχίζει να χαμηλώνει στον ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα αυτή την εβδομάδα.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2, στους Ιχθύες) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Η φαινόμενη διάμετρος του πλανήτη είναι 17 δευτερόλεπτα της μοίρας.
Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) φαίνεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Έχει μόνο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας σε διάμετρο 22 δευτερόλεπτα και μέγεθος -2,6, δηλαδή θα είναι 50 φορές λαμπρότερος από ό,τι είναι τώρα.
Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στον Τοξότη) είναι κάτω και στα αριστερά του Άρη. Ψάξτε τον μία ώρα πριν την ανατολή. Δεν υπάρχει άλλο «αστέρι» τόσο λαμπρό σ’ αυτή την περιοχή του ουρανού.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, επίσης στον Τοξότη) αρχίζει να φαίνεται περίπου 10 μοίρες χαμηλότερα από τον Δία. Θα τον βρείτε ευκολότερα με ένα ζευγάρι κιάλια.
Ο Ουρανός (μέγεθος +5,8, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, περίπου 20° πάνω από την Αφροδίτη.
Ο Ποσειδώνας αρχίζει να χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.