Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-7 έως 23-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 17-7 έως 23-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 17 Ιουλίου

Τριάντα λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου, ψάξτε τον Ερμή χαμηλά πάνω από το δυτικό ουρανό. Ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 8° πάνω από τον ορίζοντα από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και λίγο ψηλότερα εάν ζείτε νοτιότερα. Με μέγεθος -0,1, ο Ερμής είναι αρκετά λαμπρός για να εντοπιστεί ακόμα και στο φως του βραδινού λυκόφωτος. Με ένα ζευγάρι κιάλια ο εντοπισμός του γίνεται ευκολότερος. Με τηλεσκόπιο ο δίσκος του πλανήτη είναι 6″ σε φαινόμενη διάμετρο και είναι φωτισμένος στα δύο τρίτα του.

Τρίτη , 18 Ιουλίου

Το πρώτο «αστέρι» που θα δείτε να βγαίνει μετά το ηλιοβασίλεμα αυτό τον μήνα είναι ο λαμπρός Δίας, στα νοτιοδυτικά. Όταν θα τον βρείτε, παρατηρήστε τον ουρανό 30° πάνω απ’ αυτόν. Εκεί θα είναι ο Αρκτούρος, δύο φαινόμενα μεγέθη πιο αμυδρός.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:05 μετά τα μεσάνυχτα.      

 

Τετάρτη, 19 Ιουλίου

Περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου την Πέμπτη, η Αφροδίτη και η ημισέληνος λάμπουν μαζί στα ανατολικά. Πάνω  στα δεξιά τους είναι ο Αλντεμπαράν και πιο πάνω είναι οι Πλειάδες. Αύριο το πρωί, η εικόνα αλλάζει αφού η Σελήνη μετατοπίζεται πιο κάτω και αριστερά.

Πέμπτη, 20 Ιουλίου

Η βροχή διαττόντων Δέλτα Υδροχοΐδες αρχίζει αυτή την εβδομάδα. Θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στα τέλη Ιουλίου. Θα μπορέσετε να δείτε τώρα μερικά από αυτά τα μετέωρα στις ώρες πριν από την αυγή. Η καλύτερη ώρα για να κοιτάξετε είναι μεταξύ 3 και  4, δηλαδή, πριν  αρχίσει το λυκαυγές.  Οι συνθήκες παρατήρησης είναι ιδανικές για το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας αφού το φεγγάρι θα έχει αμυδρό φως στην παρουσία του στον πρωινό ουρανό.  Για να διαπιστώσετε ότι κάποιο μετέωρο είναι όντως μετέωρο των Υδροχοΐδων, από τα τόσα μόρια σκόνης που καίγονται πάνω στη γήινη ατμόσφαιρα, ακολουθήστε το ίχνος της πορείας του φωτός προς τα πίσω. Ένα τέτοιο μετέωρο φαίνεται ότι προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου.

 

Παρασκευή, 21 Ιουλίου

 

Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο, το κοντινότερό της σημείο της από τη Γη, στις 8:13 μμ (361.236 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης).

Σύνοδος Δία, Σελήνης, Άρη και Αφροδίτης στις 7 Νοεμβρίου 2015.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:35 μμ.   

 

Σάββατο, 22 Ιουλίου

Μια περιοχή του καλοκαιρινού ουρανού που η ιδιαιτερότητά της εκτιμάται καλύτερα αν αφήσουμε το τηλεσκόπιο κατά μέρος και κοιτάξουμε με γυμνό οφθαλμό είναι ο αστερισμός της Ασπίδας. Το κυρίαρχο σημείο του είναι το Αστρικό νέφος της Ασπίδας, ένας πυκνός, φωτεινός όμιλος από αστέρια του γαλαξία μας που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του αστερισμού αυτού. Σε έναν σκοτεινό και διαυγή ουρανό, αυτό το φαινόμενο φαίνεται σαν ένα πραγματικό ατμοσφαιρικό σύννεφο. Με πιο προσεχτική παρατήρηση όμως, η πραγματική φύση του αποκαλύπτεται στον παρατηρητή. Άξια προσοχής και παρατήρησης (με τηλεσκόπιο) είναι το ανοιχτό σμήνος Μ26 και το πολύ όμορφο σφαιρωτό σμήνος Μ11.

 

Κυριακή, 23 Ιουλίου

Νέα Σελήνη στις 12:47 μμ. Στη «νέα» της φάση, η Σελήνη βρίσκεται στο ίδιο μέρος του ουρανού με τον Ήλιο και έτσι κρύβεται από το αστέρι μας. Όμως δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη φορά που ο δορυφόρος μας ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τη Γη. Στις 21 Αυγούστου, η Νέα Σελήνη θα περάσει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο, κάνοντας μία ολική έκλειψη Ηλίου ορατή σε εκατομμύρια παρατηρητές κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Όρεγκον μέχρι την Νότια Καρολίνα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:14 μμ.      

 

 

 

Εάν έχετε έναν αρκετά σκοτεινό ουρανό, ο γαλαξίας σχηματίζει ένα υπέροχο τόξο σε όλο τον ανατολικό ουρανό όταν θα έχει βραδιάσει. Αρχίζει από την Κασσιόπη στα βορειοανατολικά, πάνω ψηλά στον Κύκνο και το Θερινό Τρίγωνο κάτω από τον λαμπρό Βέγα, και κάτω πέρα από τον Τοξότη στο νότιο ουρανό.  Φωτογραφία: Κώστας Τσέκας.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά στα δυτικά περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

 Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Αλντεμπαράν, αρκετά πιο αμυδρός, στα δεξιά της Αφροδίτης, αρχίζει να απομακρύνεται απ’ αυτήν.

Ο Άρης έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 36” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 9° στα αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο τα μεσάνυχτα. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 13 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι επίσης στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί