Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-9 έως και 23-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 17-9 έως 23-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου

Τώρα η Σελήνη λάμπει κοντά στον Κρόνο αυτό το βράδυ, όπως φαίνεται παραπάνω. Ο Άρης βρίσκεται στα αριστερά τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:46 μμ.   

 

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου

Οι κυνηγοί αστεροειδών έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εντοπίσουν την Εστία κοντά σε μία από τις πιο λαμπερές περιοχές αστρικής γέννησης του Γαλαξία μας αυτή την εβδομάδα. Ο αστεροειδής 7ου μεγέθους βρίσκεται στον δυτικό Τοξότη, μια περιοχή που φιλοξενεί σήμερα τον πλανήτη Κρόνο. Η Εστία βρίσκεται λίγες μοίρες νοτιοδυτικά του Κρόνου. Όμως, ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι ο αστεροειδής βρίσκεται λιγότερο από 2° νοτιοδυτικά του νεφελώματος της Λιμνοθάλασσας (M8), απόψε. Την Παρασκευή το βράδυ η Εστία θα βρεθεί 1° νότια του Μ8.

 

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη και ο Άρης ταξιδεύουν στο νότιο ουρανό μαζί απόψε. Ο Άρης είναι σήμερα 200 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη. Βρείτε τον Κρόνο κάτω και δεξιά τους. Ο Κρόνος είναι σχεδόν 20 φορές πιο μακριά από τον Άρη.

Η Σελήνη φτάνει στο απόγειο, το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 3:55 πμ της Πέμπτης. Θα βρίσκεται 404.876 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη εποχή απόψε. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου από τη Γη και παραμένει κρυμμένος στην λάμψη του αστεριού μας. Θα επιστρέψει στο βραδινό ουρανό στα τέλη Οκτωβρίου.

Το διαστημικό σκάφος MESSENGER πρώτα πέρασε από τον Ερμή τον Ιανουάριο του 2008, προτού βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον πιο εσωτερικό πλανήτη του ηλιακού συστήματος μεταξύ 2011 και 2015. Αυτές οι εικόνες που δημιουργήθηκαν με δεδομένα από το  MESSENGER παρέχουν μερικές από τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι σήμερα για την ύπαρξη παγωμένου νερού παγιδευμένου στους σκοτεινούς κρατήρες που βρίσκονται στους πόλους του Ερμή.

Φωτογραφία: NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington/NAIC, Arecibo Observatory/Science Source

 

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του (η ισημερία είναι αύριο) και πάντοτε αυτή την εποχή ο Τοξότης κινείται προς τα δυτικά και γυρίζει όλο και περισσότερο προς τα δεξιά.

Η Αφροδίτη φτάνει σε μέγιστο φαινόμενο μέγεθος, -4,8, αυτό το βράδυ. Λάμπει εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της βραδινής της εμφάνισης. (Η διαφορά είναι όμως ουσιαστικά αμελητέα αφού φαίνεται μόνο ένα χιλιοστό του μεγέθους της λαμπρότερη σήμερα από ότι χθες.) Η Αφροδίτη βρίσκεται μόλις 5° ψηλά στα νοτιοδυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, ωστόσο, θα πρέπει να την αναζητήσετε χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα. Καθώς ο πλανήτης ταλαντεύεται πιο κοντά στη νοητή γραμμή μεταξύ του Ήλιου και της Γης, η τηλεσκοπική του εμφάνιση αλλάζει γρήγορα. Απόψε, ο δίσκος της Αφροδίτης εκτείνεται στα 40″ και εμφανίζεται περίπου κατά το ένα τέταρτο φωτισμένος.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:25 μμ.   

 

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου

Η Φθινοπωρινή ισημερία συμβαίνει στις 4:55 πμ της 23ης Σεπτεμβρίου. Ο Ήλιος διασχίζει τον Ισημερινό με κατεύθυνση νότια. Αυτή η στιγμή σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ο Ήλιος δύει σχεδόν ακριβώς στα δυτικά.

Αν ο Ήλιος ήταν ένα σημείο φωτός και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα, όλοι οι άνθρωποι στη Γη θα είχαν σήμερα 12 ώρες ηλιακού φωτός και 12 ώρες σκοτάδι. Αλλά η ατμόσφαιρα της Γης και ο όγκος του αστεριού κάνουν τη διάρκεια της ημέρας μερικά λεπτά περισσότερο από 12 ώρες.

 

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου

Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση σε ένα μήνα από σήμερα, αλλά είναι ήδη ένας δελεαστικός στόχος το βράδυ. Ο παγωμένος πλανήτης ανατέλλει πριν από τις 9 μμ. και αναρριχάται περίπου 30° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μετά τις 11 μμ. Ο πλανήτης μεγέθους 5,7 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Κριό, 12° νότια από το λαμπρότερο αστέρι του Κριού, τον 2ου μεγέθους άλφα. Ο δίσκος του πλανήτη έχει φαινόμενη διάμετρο 3,7″.

 Αυτή την εποχή του έτους ο γαλαξίας μας φαίνεται όλο και πιο κατακόρυφα πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα νωρίς το βράδυ. Η φωτογραφία με τον φάρο είναι από τα Αντικύθηρα. Του Αντώνη Φαρμακόπουλου.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8) λάμπει πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως οπότε και δύει. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει μεγαλώσει και φτάνει τώρα στα 36 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε την όσο ακόμα ο ουρανός είναι ακόμα μπλε, αρκετή ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα. Η Αφροδίτη είναι στα δεξιά του Δία και πολύ λαμπρότερη απ’ αυτόν. Η μεταξύ τους απόσταση μικραίνει, φτάνοντας τώρα τις 14 μοίρες.

Ο Άρης (μέγεθος -1,5) φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο στις 9 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 17 δευτερόλεπτα της μοίρας, από τα 28 που ήταν στην αντίθεσή του. Παρατηρήστε τον όσο ακόμα μπορείτε. Δεν θα εμφανιστεί τόσο μεγάλος μέχρι το 2035.

Ο Δίας (μέγεθος -1,9 , στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 34 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα. Βρίσκεται 14 μοίρες πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, δύει περίπου τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο, σε αντίθεση στις 7 Σεπτεμβρίου) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν τα μεσάνυχτα. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί