Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-1 έως και 24-1

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-1 έως και 24-1 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου

Τέσσερις μοίρες νότια του Σείριου θα βρείτε το όμορφο ανοιχτό σμήνος Μ41. Πιθανότατα, πρώτος ο Αριστοτέλης διαπίστωσε την ύπαρξη αυτού του σμήνους. Με ένα μίγμα από θερμά μπλε-άσπρα αστέρια και μερικούς ερυθρές γίγαντες, αυτό το σμήνος παρουσιάζει μια διακύμανση στην χρωματική αντίθεση  και στην φωτεινότητα.  Σε έναν σκοτεινό ουρανό,  μπορείτε να δείτε το Μ41ακόμα και με γυμνό μάτι.  Φαίνεται  καλύτερα με χαμηλή μεγέθυνση με ένα μέτριο τηλεσκόπιο ή με ένα ζευγάρι κιάλια αργά το βράδυ.

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου

Η σελήνη βρίσκεται στα αριστερά του Μεγάλου Τετραγώνου του Πήγασου, κάτω από τον Άρη. Τις επόμενες νύχτες, η Σελήνη θα βρίσκεται ψηλότερα και πιο κοντά στον πλανήτη.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 11:03 μμ.

Ο Άρης είναι σε σύνοδο με τον Ουρανό απόψε! Με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να εντοπίσετε τον Ουρανό που έχει μέγεθος 5,7 και απέχει 1.5° κάτω και στα αριστερά του Άρη. Στο αστρικό πεδίο που βρίσκεται ο Ουρανός υπάρχει ένα αστέρι μεγέθους 6,9 που είναι και το πιο φωτεινό αντικείμενο στο πεδίο αυτό.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, παρακολουθήσετε την «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου να ανεβαίνει  ψηλά στα βορειοανατολικά καθώς αφήνουμε όλο και περισσότερο το χειμώνα πίσω μας.

Αν κοιτάξετε στον δυτικό ουρανό, μετά τις 8:00 το βράδυ, θα δείτε το τετράγωνο του Πήγασου να χαμηλώνει. Από τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το σχήμα αυτό, ο β είναι αυτός που ξεχωρίζει λόγω του διαφορετικού, κιτρινωπού, χρώματός του από τα άλλα τρία. Παρόμοιο χρώμα έχει και ο Ενίφ (ε του Πήγασου) που βρίσκεται όμως αρκετά πιο χαμηλά. Αυτό το αστέρι αποτελεί δείκτη για εντοπισμό του όμορφου και αρκετά φωτεινού σφαιρωτού σμήνους Μ15.

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου

Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό δίνει ένα ωραίο σόου τα βράδια του Ιανουαρίου. Με μέγεθος -1,5, στον Μέγα Κύνα, ο Σείριος λάμπει σχεδόν τέσσερις φορές πιο φωτεινός από ότι το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι ορατό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη: τον Αρκτούρο, στον αστερισμό του Βοώτη. Ο Σείριος ανατέλλει μετά τις 6 μμ. και ανεβαίνει στα νοτιοανατολικά τις βραδινές ώρες.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου

Η Σελήνη απόψε βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ανοιχτά σμήνη του Ταύρου, τις Πλειάδες και τις Υάδες. Εκεί βρίσκεται και ο Λαμπαδίας (Αλντεμπαράν) ο οποίος φαίνεται να ανήκει στο σμήνος, χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα αφού η απόσταση που τον χωρίζει από τα υπόλοιπα αστέρια του σμήνους είναι πολύ μεγάλη.

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου

Το «Εξάγωνο του Χειμώνα», ένας άτυπος σχηματισμός από λαμπρά αστέρια, γεμίζει τον ουρανό στα ανατολικά και νότια νωρίς το βράδυ. Αρχίζοντας από τον Σείριο κάτω, και πηγαίνοντας με τη φορά του ρολογιού, έχουμε τον Προκύνα, τον Πολυδεύκη και τον Κάστορα, την Αίγα και τον Αλντεμπαράν πάνω και στα δεξιά, τον Ρίγκελ στα πόδια του Ωρίωνα, και πάλι στον Σείριο. Ο Μπετελγκέζ λάμπει μέσα σ’ αυτό το «εξάγωνο».

 

Ο γαλαξίας NGC 578 στο Κήτος είναι ένας λαμπρός σπειροειδής γαλαξίας που έμφανίζει άλλους αμυδρότερους γαλαξίες στο υπόβαθρό του. Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία είναι του Adam Block. Περισσότερα

 

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (λαμπρότερος από ότι συνήθως, με μέγεθος περίπου -0,7) κάνει μια ωραία βραδινή εμφάνιση χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Ψάξτε τον χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά περίπου 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές. Θα την δείτε 20 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Ο Άρης έχει μέγεθος +0,2, στον Κριό. Η φαινόμενη διάμετρος του φτάνει τώρα τα 9 δευτερόλεπτα του τόξου. Με λίγο καλό seeing μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη με τηλεσκόπιο.

Ο Δίας, με μέγεθος -1,9 αρχίζει να χάνεται στη λάμψη του ηλιοβασιλέματος. Θα χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε!  

Ο Κρόνος δεν είναι ορατός αφού χάνεται μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ, σε κοντινή σύνοδο με τον Άρη, περίπου σε απόσταση 1,5° στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Δείτε αναλυτικούς χάρτες του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί