Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-5 έως και 24-5
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 18-5 έως και 24-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 18 Μαΐου
Σουπερνόβα στον Λέοντα, μέγεθος 12,8: Μια σουπερνόβα τύπου Ia μπορεί να παρατηρηθεί με ένα τηλεσκόπιο 6 ή 8 ιντσών. Βρίσκεται στον γαλαξία NGC 3643 νότια από τα πίσω πόδια του Λέοντα, ψηλά νωρίς το βράδυ. Από τις 15 Μαΐου, η SN 2020hvf ήταν περίπου μέγεθος 12,8, ξεπερνώντας σε μέγεθος τον αμυδρό γαλαξία στον οποίο βρίσκεται. Μια πολύ, δύσκολα να παρατηρηθεί σουπερνόβα, είναι η SN 2020jfo, με μέγεθος 14,5, στον γαλαξία M61 στην Παρθένο, επίσης ψηλά στον ουρανό αυτά τα βράδια.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:36 πμ. της Τρίτης.
Τρίτη, 19 Μαΐου
Ο κομήτης SWAN (C / 2020 F8), είναι τώρα χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα πριν από την αυγή για τους παρατηρητές από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Έχει φτάσει σε μέγεθος περίπου 5,5 αντί του 3ου μεγέθους, καθώς πλησιάζει στο περιήλιό του στις 27 Μαΐου. Διασχίζει τον Περσέα για το υπόλοιπο του Μαΐου. Αυτή την εβδομάδα είναι χαμηλά στα βορειοανατολικά λίγο πριν την αρχή του λυκαυγούς (περίπου μία ώρα και 50 λεπτά πριν από την ώρα της ανατολής του Ήλιου, ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος). Θα χρειαστείτε μεγάλα κιάλια ή τηλεσκόπιο και ανοιχτή θέα προς τα βορειοανατολικά. Διαβάστε περισσότερα.
Τετάρτη, 20 Μαΐου
Για τους παρατηρητές του βόρειου ημισφαιρίου, τα λαμπερά αστέρια είναι λίγα αυτό το μήνα. Μπορείτε όμως εύκολα να εντοπίσετε μερικούς προεξέχοντες αστερισμούς. Η Μεγάλη Άρκτος είναι σχεδόν στο ζενίθ περίπου στις 9 μ.μ. Ακολουθήστε το τόξο της λαβής της κατσαρόλας της Άρκτου μέχρι το φωτεινό κίτρινο αστέρι, τον Αρκτούρο, και από εκεί στο λευκό Στάχυ στον αστερισμό της Παρθένου. Και ο σχηματισμός σαν δρεπάνι του Λέοντα μαζί με την Κόμη της Βερενίκης χρησιμεύουν σαν σήματα εντοπισμού γαλαξιών ορατών με μεγαλύτερα τηλεσκόπια.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:10 πμ. της Πέμπτης.
Πέμπτη, 21 Μαΐου
Η Αφροδίτη και ο Ερμής βρίσκονται σε σύνοδο στα δυτικά-βορειοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.
Η Αφροδίτη ξεπερνά τον Ερμή σε φωτεινότητα κατά 30 φορές. Αν και φαίνονται κοντά, ο Ερμής βρίσκεται στην μακρινή πλευρά του Ήλιου από τη Γη, ενώ η Αφροδίτη είναι τώρα στην κοντινή πλευρά. Δηλαδή, ο Ερμής απόψε είναι 3,5 φορές πιο μακριά. Είναι 9,1 λεπτά φωτός από εμάς, σε σύγκριση με την απόσταση της Αφροδίτης των 2,6 λεπτών φωτός.
Πόσο γρήγορα κινούνται! Η Αφροδίτη πηγαίνει προς τα κάτω δεξιά, μέρα με τη μέρα, ενώ ο Ερμής ανεβαίνει πάνω και στα αριστερά.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:01 πμ. της Παρασκευής.
Παρασκευή, 22 Μαΐου
Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι πολύ κοντά, 1,2° μακριά.
Νέα Σελήνη στις 8:40 μμ.
Σάββατο, 23 Μαΐου
Πόσους γαλαξίες μπορείτε να δείτε με ένα ζευγάρι κιάλια; Κάτω από «χερούλι» της «κατσαρόλας» υπάρχουν τέσσερις: ο Μ51, ο Μ106, ο Μ63 και ο Μ94.
Πόσο σύντομα μετά το ηλιοβασίλεμα μπορείτε να διακρίνετε τον Αντάρη να βγαίνει από τα νοτιοανατολικά; Ο Αντάρης είναι το αστέρι 1ου μεγέθους που χαρακτηρίζει την καρδιά του Σκορπιού, αν και θα περιμένατε να δείτε ένα μεγάλο μέρος του αστερισμού αρκετές ώρες μετά. Η λαμπρότητα του Αντάρη εξαπατά λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη, 600 έτη φωτός. Στην πραγματικότητα είναι 12.000 φορές φωτεινότερο από τον ήλιο μας, ένας τεράστιος ερυθρός γίγαντας.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:39 πμ. της Κυριακής.
Κυριακή, 24 Μαΐου
Η πολύ λεπτή Σελήνη, μόνο μιας ημέρας, βρίσκεται κοντά στους δύο πλανήτες, Αφροδίτη και Ερμή.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής φαίνεται στον βραδινό ουρανό νωρίς στο λυκόφως. Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα βρεθεί σε σύνοδο με την Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα (στις 22 Μαΐου είναι πιο κοντά). Στο τέλος της εβδομάδας, ο Ερμής περνάει λίγο ψηλότερα από την Αφροδίτη.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3, στον βόρειο Ταύρο) είναι πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, ο λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη μεγαλώνει και φτάνει στα 54 δευτερόλεπτα της μοίρας.
Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, -2,4, και +0,5, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρείς. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Στις 15 Μαΐου θα βρεθεί 35° μακριά από τον Κρόνο.
Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.
Ο Ποσειδώνας μόλις που φαίνεται στα ανατολικά αργά στο λυκαυγές.