Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-6 έως και 24-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-6 έως 24-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 18 Ιουνίου

Τώρα ο Βασιλίσκος λάμπει κάτω δεξιά της Σελήνης. Ψάξτε για την Ντενέμπολα, την άκρη της ουράς του Λέοντα πάνω από τη Σελήνη.

Οι παρατηρητές μπορούν να δουν τον Ερμή στον βραδινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται σε ύψος 6° στα δυτικά-βορειοδυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα απόψε. Θα πάρει επιπλέον 2° ύψος το Σαββατοκύριακο. Αν και ο Ερμής λάμπει έντονα, με μέγεθος -0,9, μπορεί να χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε στην αρχή του λυκόφωτος. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του πλανήτη, ο οποίος εκτείνεται στα 5,5″ και εμφανίζεται φωτισμένος κατά 83 τοις εκατό.

Τρίτη , 19 Ιουνίου

Η προς ανατολάς κίνηση της Αφροδίτης σε σχέση με τα αστέρια του υποβάθρου τη μεταφέρει απόψε κοντά στο σμήνος M44 («Κυψέλη»). Η σύνοδος αυτή δίνει μια υπέροχη θέα μέσα από κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο με μικρή μεγέθυνση. Η καλύτερη εμφάνιση θα είναι μια ώρα έως 90 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν τα δύο αντικείμενα θα είναι σχετικά ψηλά. Με μέγεθος -4,0, η Αφροδίτη έχει λαμπρότητα σχεδόν 1.000 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο των αστεριών της Κυψέλης. Με ένα τηλεσκόπιο, απόψε το βράδυ, φαίνεται ο δίσκος της Αφροδίτης φαινόμενης διαμέτρου 15″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:15 μμ.  

 

Τετάρτη, 20 Ιουνίου

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο τέταρτο της Σελήνης πολύ πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα καθώς πέφτει το σκοτάδι. Ο δορυφόρος μας φτάνει επίσημα στη φάση του πρώτου τετάρτου στις 1:52 μμ.

Η προς ανατολάς κίνηση του Ποσειδώνα σταματά απόψε. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,9 βρίσκεται στον Υδροχόο, 0,9° δυτικά-νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τον εντοπισμό του Ποσειδώνα μέσω ενός τηλεσκοπίου. Ο πλανήτης έχει μικρή διάμετρο δίσκου, μόνο 2,3″, και μπλε-γκρι χρώμα.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου

Το ηλιοστάσιο του Ιουνίου είναι στις 13:08 μμ. Αυτή είναι η στιγμή που ο Ήλιος είναι στο πιο βορεινό του σημείο για το έτος και αρχίζει την εξάμηνη επιστροφή του προς τον νότο. Το καλοκαίρι ξεκινά στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπου αυτή είναι και η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Στο Νότιο Ημισφαίριο αρχίζει ο χειμώνας.

Εάν έχετε καλή θέα προς στον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα (από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη), σημειώστε ακριβώς το σημείο όπου δύει ο ήλιος. Σε λίγες μέρες θα πρέπει να είστε σε θέση να διαπιστώσετε ότι δύει λίγο πιο νότια από το σημείο αυτό.

Φωτογραφία: Paul Townsend

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:53 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 22 Ιουνίου

Η Σελήνη απόψε λάμπει πάνω και δεξιά από τον Δία. Αύριο βράδυ θα βρεθεί μόνο 3,5 μοίρες μακριά του και ακριβώς από πάνω του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:53 μμ.     

 

 

Σάββατο, 23 Ιουνίου

Με τον σκοτεινό ουρανό να εμφανίζεται μετά τις 2 πμ απόψε, μπορείτε να παρατηρήσετε τον γαλαξία σ’ όλη του την έκταση. Το σμήνος της Πεταλούδας, Μ6, στον Σκορπιό, περίπου στο μέγεθος της πανσελήνου, έχει αστέρια από 7ο μέχρι 12ο μέγεθος. Τα «φτερά» του Μ6 φαίνονται εύκολα στα ανατολικά και δυτικά του κυρίου σώματος της πεταλούδας. Με χαμηλή μεγέθυνση μπορείτε να δείτε περίπου 75 μπλε-λευκά αστέρια.

Στις 17 Οκτωβρίου 2014, ο κομήτης Siding Spring (C/2013 A1) βρέθηκε πολύ κοντά στο ανοιχτό σμήνος Μ6  https://apod.nasa.gov/apod/ap141017.html

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:32 πμ της Κυριακής.   

 

Κυριακή, 24 Ιουνίου

Στο τέλος Ιουνίου, η κεφαλή του Σκορπιού είναι στο ψηλότερό της σημείο στον νότο μόλις βραδιάσει. Από την γραμμή με τα τρία αστέρια που σχηματίζουν την κεφαλή, το μεσαίο (δέλτα του Σκορπιού), ακόμα ξεχωρίζει σαν το πιο λαμπρό. Δεν ήταν  πάντα έτσι. Πριν τον Ιούλιο του 2000, το δέλτα ήταν ελαφρώς πιο αμυδρό από το βήτα (πάνω, βόρεια του δέλτα). Η ξαφνική έκρηξη φωτεινότητας του δέλτα διάρκεσε πέντε έτη, κατόπιν το αστέρι εξασθένισε μερικώς σε λάμψη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:23 μμ.  

 

 www.pixabay.com

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται ευκολότερα στο βραδινό λυκόφως, μακριά στα δεξιά της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0 στον Καρκίνο) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 15 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση αμφίκυρτη (gibbous), φωτισμένος κατά 73%.

Ο Άρης (μέγεθος -1,8, στον Αιγόκερο) ανατέλλει περίπου στις 11:30 πμ. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, 30 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 19 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Η Εστία (Vesta), ο πιο λαμπρός αστεροειδής, βρίσκεται ασυνήθιστα κοντά στον γαλαξία μέσα στον αστερισμό του Οφιούχου, λίγο πιο βόρεια του Κρόνου. Έχει μέγεθος 5,3 στην αντίθεσή του στις 19 Ιουνίου. Δείτε αναλυτικό χάρτη με τις θέσεις της Εστίας εδώ.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο Ζυγό) ανατέλλει μετά τις 9 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Όταν ο ουρανός γίνει εντελώς σκοτεινός είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη και να δείτε λεπτομέρειες στην επιφάνειά του. Τώρα έχει ακόμα διάμετρο 43 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,1), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει πριν τις 10 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο γύρω στις 2 πμ,  περίπου 30 μοίρες στα δεξιά του λαμπρότερου Άρη.

Ο Ουρανός είναι ακόμα χαμηλά μέσα στο φως του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νοτιοανατολικά πριν την αρχή του λυκαυγούς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί