Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-12 έως 24-12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-12 έως και 24-12 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που ο Ωρίων λάμπει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Είναι τώρα ψηλά, με τη ζώνη των τριών αστέρων του να εξακολουθεί να είναι σχεδόν κάθετη. Η Ζώνη δείχνει προς το Aldebaran και, ακόμη ψηλότερα, προς τις Πλειάδες. Προς την άλλη κατεύθυνση, δείχνει προς τα κάτω όπου ο φωτεινός Σείριος θα ανατείλει γύρω στις 8 μμ.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:25 μμ.

 

Τρίτη,  19 Δεκεμβρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης (στις 8:39 μμ.). Πάνω δεξιά της νωρίς το βράδυ είναι το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, που αρχίζει να γέρνει προς τα πάνω σε μια γωνία του. Το πάνω αριστερό άκρο του τετραγώνου δείχνει διαγώνια προς τα κάτω στη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:12 πμ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου

Η Σελήνη πλησιάζει τον Δία νύχτα με τη νύχτα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:03 μμ.

Σε θυμόμαστε, Carl Sagan (9 Νοεμβρίου 1934 – 20 Δεκεμβρίου 1996).

 

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου

Απόψε είναι η μεγαλύτερη νύχτα του έτους (στο βόρειο ημισφαίριο). Το ηλιοστάσιο είναι στις 5:28 πμ. της Παρασκευής. Τότε είναι που ο Ήλιος παραμένει ακίνητος σε απόκλιση και στη συνέχεια αρχίζει την εξάμηνη επιστροφή του προς τα βόρεια, προς το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:50 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου

Αν κοιτάξετε χαμηλά κάτω από τον Ωρίωνα θα βρείτε τον υπέρλαμπρο Σείριο να  αναδύεται. Αν προλάβετε και δείτε τον Σείριο κοντά στον ορίζοντα, θα βρείτε ότι τρεμοσβήνει πολύ γρήγορα με γρήγορες αναλαμπές από ζωηρά χρώματα. Αν έχετε μαζί σας κιάλια ή  ένα τηλεσκόπιο θα πάρετε μια αξέχαστη εικόνα από την ανατολή αυτού του πιο λαμπρού άστρου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:42 μμ.

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου

Καθώς τελειώνει το λυκόφως και βγαίνουν τα αστέρια, θα βρείτε τον φωτεινό Βέγα να λάμπει στο ίδιο ύψος στα βορειοδυτικά με την εξίσου φωτεινή Αίγα στα βορειοανατολικά. Αυτή η πράξη ισσοροπίας των δύο λαπρών άστρων Βέγα και Αίγας συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος γύρω στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:33 μμ.

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου

Σε αυτές τις μακριές νύχτες του Δεκεμβρίου, ο αστερισμός του Ηνίοχου οδηγά το άρμα του μέσα στον ουρανό όλη τη νύχτα. Αυτό το θεϊκό άρμα, όμορφα ντυμένο με το λαμπρό κίτρινο αστέρι του την Αίγα,  αρχίζει το ταξίδι του στα βορειοανατολικά το σούρουπο, φθάνει πολύ ψηλά τα μεσάνυχτα και τερματίζει πάνω στα βορειοδυτικά την αυγή. Ένας σκοτεινός ουρανός της υπαίθρου, χωρίς φεγγάρι, φανερώνει τον δρόμο με τα αστέρια απ’ όπου περνά ο Ηνίοχος: τον γαλαξία μας. Με κιάλια θα μπορέσετε να βρείτε τα φωτεινά ανοιχτά αστρικά σμήνη τον αστερισμό:M37, M36 και M38. Τα αστέρια Menkalinan και θ του Ηνίοχου είναι σε κατεύθυνση από βορρά προς νότο και δείχνουν προς τον Πολικό στα βόρεια και προς τον λαμπρό και κοκκινισμένο Μπετελγκέζ προς τα νότια. Ακόμα, με κιάλια, θα μπορέσετε να διακρίνετε και το σμήνος M35 ανάμεσα στο θ του Ηνίοχου και τον Μπετελγκέζ.

Καλά Χριστούγεννα!
Προς τα μέσα και προς τα τέλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η 25η Δεκεμβρίου ήταν τα γενέθλια του ανυπέρβλητου ήλιου. Γιόρταζαν την επιβίωση του ήλιου μετά από ένα άλλο σκοτεινό χειμερινό ηλιοστάσιο και έπαιρναν την υπόσχεση ότι το περισσότερο φως και η ζεστασιά της άνοιξης θα έφερνε τελικά το καλοκαίρι στο επόμενο διάστημα.

 Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:20 μμ.

 

Ο Δίας στις 17-12-2023, από την Ισπανία. Του Moisés Portillo

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, αυτή την εβδομάδα δεν θα είναι ορατός.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1), στο Ζυγό, είναι στα νοτιοανατολικά, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ανατέλλει περίπου 1 ½ ώρα πριν την αρχή του λυκαυγούς. Ο πλανήτης βρίσκεται στον Ζυγό, κάτω και αριστερά από τον Στάχυ. Αρκετά πάνω και στα αριστερά της είναι ο Αρκτούρος.

Ο Άρης θα παραμείνει πίσω στη λάμψη του Ήλιου για το υπόλοιπο του έτους. Θα εμφανιστεί ξανά στον πρωινό ουρανό στο τέλος του Ιανουαρίου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Κριό) βρίσκεται στο ψηλότερό του σημείο μετά τις 8:30 μμ., 65 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του δίσκου του είναι 46 δευτερόλεπτα του τόξου.

Ο Κρόνος, με μέγεθος +0,9, στον αμυδρό Υδροχόο, λάμπει κιτρινωπός ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Το φωτεινό αστέρι κάτω από τον πλανήτη είναι ο Φομαλχώ, ενώ ο Αλτάιρ λάμπει πάνω και στα δεξιά του. Δύει μετά τις 9 μμ.

Ο Ουρανός έχει μέγεθος 5,6 στον Κριό, βρίσκεται ψηλά τις πρώτες πρωινές ώρες, 14° ανατολικά του Δία. Με τηλεσκόπιο, φαίνεται η μικρή διάμετρος του, 3,8 δευτερόλεπτα του τόξου.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,9, στα σύνορα Ιχθύων-Υδροχόου φαίνεται ψηλά περίπου στις 7 μμ., 23° ανατολικά του Κρόνου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί