Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 19-3 έως 25-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 19-3 έως 25-3
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 19 Μαρτίου

Η λεπτή ημισέληνος φαίνεται αρκετά ψηλότερα από την Αφροδίτη και τον Ερμή. Κοιτάξτε πάνω από τον δυτικό ουρανό μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

.

Ο Άρης ανατέλλει περίπου στις 2 πμ και φαίνεται περίπου 25° ψηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές. Ο πλανήτης βρίσκεται στον Τοξότη και έχει μια πολύ όμορφη συνάντηση με το Τρισχιδές νεφέλωμα (Μ20) και το νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας (Μ8). Είναι ευκαιρία για μια πολύ εντυπωσιακή φωτογραφία!

.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:21 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 20 Μαρτίου

Εαρινή Ισημερία στις 07:17 μμ. Ο ήλιος τέμνει τον ισημερινό στο ταξίδι του προς βορρά για αυτό το έτος. Η άνοιξη αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο και το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο. Τα σημεία ανατολής και δύσης του ήλιου σήμερα αντιστοιχούν στα αντίστοιχα γεωγραφικά σημεία της ανατολής και δύσης.

Φωτογραφία: Αντώνης Αγιομαμίτης

 

Τετάρτη, 21 Μαρτίου

Πάνω δεξιά του σεληνιακού μηνίσκου αυτό το βράδυ, θα βρείτε τις Πλειάδες. Πάνω αριστερά της Σελήνης είναι ο Αλντεμπαράν και οι Υάδες.

Ένα από τα ωραιότερα αντικείμενα του βαθέως ουρανού, το αστρικό σμήνος της Κυψέλης (M44) στον αστερισμό του Καρκίνου, βρίσκεται ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ. Με γυμνό μάτι κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε αυτήν την ομάδα αστέρων σαν ένα αχνό νέφος. Αλλά η Κυψέλη αναλύεται σε δεκάδες αστέρια με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο!

Το M44 είναι ένα από τα ωραιότερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό που κοσμούν τον ουρανό της άνοιξης. Βρίσκεται μόλις 600 έτη φωτός μακριά, είναι ένα από τα πλησιέστερα ανοικτά σμήνη στη Γη. Φωτογραφία: M. Van Norden

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:59 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 22 Μαρτίου

Ο Αλντεμπαράν βρίσκεται πολύ κοντά στη Σελήνη αυτό το βράδυ.

 

Παρασκευή, 23 Μαρτίου

Ο Λέοντας είναι ένας πολύ πλούσιος σε γαλαξίες αστερισμός. Αν ο παρατηρητής αφιερώσει χρόνο με ένα καλό  τηλεσκόπιο (έχοντας προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος) ή με ένα δυνατό ζευγάρι κιάλια, σίγουρα θα ανταμειφθεί καλά από την πλειάδα  και ποικιλία γαλαξιών που θα δει. Μέσα στο τηλεσκοπικό πεδίο ενός προσοφθαλμίου χαμηλής μεγέθυνσης βρίσκονται τρεις γαλαξίες, ο M65 (NGC3623), ο M66 (NGC3527) και ο NGC3628. Αυτό το τρίδυμο σύστημα γαλαξιών βρίσκεται περίπου 21 μοίρες νότιο-νότιο-ανατολικά του αστέρα θ του Λέοντα, περίπου στην μισή απόσταση ανάμεσα από αυτό το αστέρι και τον 78 του Λέοντα.  Θα μπορέσετε να δείτε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια τον Μ65 και τον Μ66, κάτω από έναν καθαρό και σκοτεινό ουρανό. Με μέγεθος 9,7, ο Μ66 είναι ο πιο λαμπρός από τους δύο, ενώ ο Μ65 είναι κάπως πιο αμυδρός, με μέγεθος 10,2.

Φωτογραφία: Philippe Durville

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:37 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 24 Μαρτίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 5:37 μμ. Αν και το δορυφόρος μας ανατέλλει περίπου το μεσημέρι, γίνεται πολύ πιο εμφανής καθώς πέφτει το σκοτάδι. Στη συνέχεια βρίσκεται νότια και σχεδόν 70° πάνω από τον ορίζοντα. Η Σελήνη βρίσκεται τη νύχτα στα πόδια των Διδύμων, πάνω από το πιο οικείο σχήμα του Ωρίωνα του κυνηγού, και δύει περίπου στις 3 πμ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:28 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 25 Μαρτίου

Αν και είναι αμυδρότερος από άλλα αστέρια 1ου μεγέθους (έχει μέγεθος 1,36), ο Βασιλίσκος έχει διατηρήσει αυτό το τιμητικό όνομα για χιλιάδες έτη, το οποίο προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «ο μικρός βασιλιάς» επειδή πίστευαν ότι το αστέρι κυριαρχούσε στον ουρανό. Θεωρήθηκε επίσης ότι ήταν ο  «ηγέτης» των τεσσάρων βασιλικών αστεριών της αρχαίας Περσίας. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται πιο κοντά στην εκλειπτική από οποιαδήποτε άλλο λαμπρό αστέρι, μόνο μισή μοίρα μακριά από την νοητή γραμμή. Η εκλειπτική αποτυπώνει την κίνηση του ήλιου μέσω του ζωδιακού κύκλου κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:15 πμ της Δευτέρας.

 

Ο γαλαξίας NGC 289 στον αστερισμό του Γλύπτη δεν απολαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα στο Βόρειο ημισφαίριο λόγω της θέσης του αρκετά νότια. Στη φωτογραφία αυτή του Adam Block από την Αριζόνα, αποκαλύπτονται όμορφες λεπτομέρειες της δομής του γαλαξία.

  

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Βρείτε τον Ερμή και την πολύ λαμπρότερη Αφροδίτη (μέγεθος -4) χαμηλά πάνω από τον δυτικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια. Ο Ερμής βρίσκεται κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Η μεταξύ τους απόσταση θα είναι στις 4 μοίρες μέχρι τις 22 Μαρτίου. Η Αφροδίτη θα παραμείνει στον βραδινό ουρανό ως ο λαμπρός «Αποσπερίτης» μέχρι και το καλοκαίρι.

Ο Άρης και ο Κρόνος, μαζί στον Τοξότη, ανατέλλουν μετά τις 2 πμ. Βρίσκονται σχετικά χαμηλά στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Έχουν το ίδιο φαινόμενο μέγεθος, + 0.5, αλλά ο Άρης είναι πιο κόκκινος. Πιο μακριά στα δεξιά τους είναι ο Αντάρης και ακόμα πιο δεξιά είναι ο Δίας. Οι δύο πλανήτες θα είναι στην πιο κοντινή τους σύνοδο, σε απόσταση 1,3° στις 2 Απριλίου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Περίπου στις 4-5 τα ξημερώματα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να δείτε καλύτερα ή και να φωτογραφίσετε τον Δία.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στην λάμψη του Ήλιου.

.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί