Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 19-6 έως 25-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 19-6 έως 25-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 19 Ιουνίου

Τα ξημερώματα της Τρίτης θα βρείτε τη Σελήνη δεξιά και πάνω από τη λαμπρή Αφροδίτη. Τις επόμενες ημέρες ο μηνίσκος θα βρεθεί χαμηλότερα πάνω από τον ορίζοντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:58 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 20 Ιουνίου

Αυτή είναι η μικρότερη νύχτα του έτους στο Βόρειο ημισφαίριο. Αστρονομικά, το καλοκαίρι αρχίζει με το ηλιοστάσιο, στις 7:24 πμ ακριβώς, την 21η Ιουνίου. Αρχή του καλοκαιριού για το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης και αρχή του χειμώνα για το Νότιο Ημισφαίριο, αντίστοιχα.

Παρόλο που η Αφροδίτη έφτασε σε μέγιστη αποχή από τον Ήλιο νωρίτερα αυτό το μήνα, τώρα ανατέλλει νωρίτερα και ανεβαίνει ψηλότερα πριν την αυγή. Ανατέλλει λίγο μετά τις 3 πμ και είναι 17° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου. Είναι δύσκολο να μη δει κανείς τον πλανήτη, αφού, με μέγεθος -4,3, λάμπει πιο έντονα από κάθε άλλο “σημειακό” ουράνιο σώμα. Σήμερα το πρωί βρίσκεται κοντά στον όμορφο μηνίσκο της Σελήνης. (Δείτε την παραπάνω εικόνα). Ο δίσκος της Αφροδίτης έχει διάμετρο 20″ και από τη Γη φαίνεται φωτισμένος περίπου κατά το ήμισυ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:50 μμ.       

 

Τετάρτη, 21 Ιουνίου

Ο Ερμής περνά πίσω από τον Ήλιο στις 5 μμ. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου από τη Γη και παραμένει κρυμμένος στη λάμψη του αστεριού μας. Θα επιστρέψει ξανά στον βραδινό ουρανό στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:37πμ της Πέμπτης.      

 

Πέμπτη, 22 Ιουνίου

Ο εξαίσιος Κρόνος, αν και ήδη έχει περάσει μια εβδομάδα από την αντίθεσή του, παραμένει εντυπωσιακός στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο. Παρατηρείται σχεδόν όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια του νότιου Οφιούχου και βρίσκεται στον νοτιοανατολικό ουρανό, όταν πέφτει το σκοτάδι. Ανεβαίνει ψηλά στον νότο τα μεσάνυχτα. Ο Κρόνος συνεχίζει να λάμπει έντονα, με μέγεθος 0.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:29 μμ.      

 

Παρασκευή, 23 Ιουνίου

Νέα Σελήνη στις 5:32 πμ του Σαββάτου. Το φεγγάρι είναι σε περίγειο, στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη, 357.937 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Σάββατο, 24 Ιουνίου

Όταν κοιτάζουμε το «μεγάλο αστρικό νέφος του Κύκνου», στην πραγματικότητα,  κοιτάζουμε προς τον δικό μας σπειροειδή βραχίονα ανάμεσα από τα αστέρια που βρίσκονται μπροστά μας και ελαφρώς προς το εσωτερικό της τροχιάς που διαγράφουμε κατά την περιφορά μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει θεαματικά ότι η ελαφρά ομίχλη του «νέφους του Κύκνου» περιέχει ένα μεγάλο πλήθος αστεριών! Αυτό το «αστρικό νέφος», περνάει σχεδόν από το ζενίθ δύο ώρες πιο νωρίς κάθε μήνα και θα φαίνεται ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ στα τέλη του Αυγούστου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:07 μετά τα μεσάνυχτα.  

 

Κυριακή, 25 Ιουνίου

Αυτή η εβδομάδα προσφέρει μια καλή ευκαιρία για παρατηρητές με κιάλια να εντοπίσουν το λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος του βόρειου ουρανού. Το M5, του οποίου τα 100.000 αστέρια λάμπουν με μέγεθος περίπου 5,7, βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του αστερισμού του Όφεως. Μπορείτε να το εντοπίσετε μόλις 0,4° βόρεια-βορειοδυτικά του αστέρα 5ου μεγέθους 5 του Όφεως. Τα κιάλια δείχνουν το σμήνος σαν μια θολή μπάλα φωτός με έναν λαμπρό πυρήνα.

 

«Παίζοντας στην Λίμνη Προντάνη, Θεσπρωτίας».  Η φωτογραφία είναι του Κώστα Τσέκα

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) λάμπει στα ανατολικά στο φως του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σε φάση gibbous.

Ο Άρης έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το βράδυ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 39″. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 10° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος 0, στον νότιο Οφιούχο) μόλις πέρασε από αντίθεση. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τη 1 πμ. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 15 μοίρες δεξιά του Κρόνου.

Ο Ουρανός είναι χαμηλά μέσα στο φως του λυκαυγούς, πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.

Ο Ποσειδώνας είναι στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί