Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20-2 έως 26-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 20-2 έως 26-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου

Ο κομήτης 2P/Encke φαίνεται χαμηλά στον δυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ. Ένας από τους πιο δραστήριους κομήτες του ηλιακού συστήματος (περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 3,3 χρόνια), κάνει την 63η εμφάνιση (που έχει παρατηρηθεί). Βρίσκεται στους Ιχθύες, κάτω από τον Αφροδίτη. Έχει μέγεθος 8. Απόψε, ο κομήτης βρίσκεται περίπου 2° βορειοανατολικά από το 4ου μεγέθους αστέρι ωμέγα των Ιχθύων.

Ο κομήτης  252P/LINEAR φαίνεται στα αριστερά σαν μια πρασινωπή μπάλα, στην 5η πιο κοντινή του προσέγγιση στη Γη, πάνω από το αστεροσκοπείο Paranal Observatory.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:44 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 21 Φεβρουαρίου

Αυτή είναι η κατάλληλη εβδομάδα για να δείτε το ζωδιακό φως, τώρα που ο βραδινός ουρανός είναι χωρίς φεγγάρι και η εκλειπτική γέρνει ψηλά προς τα πάνω από το δυτικό ορίζοντα το σούρουπο. Από μια σκοτεινή περιοχή με καθαρό ορίζοντα, κοιτάξτε στα δυτικά στο τέλος του λυκόφωτος. Προσπαθήστε να διακρίνετε μια αμυδρή αλλά τεράστια, σε σχήμα πυραμίδας, λάμψη που γέρνει προς τα αριστερά και ευθυγραμμίζεται με τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου, περνώντας από την Αφροδίτη και, ψηλότερα, ανάμεσα στον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες. Αυτό που βλέπετε είναι διαπλανητική σκόνη που φωτίζεται από τον Ήλιο. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, κοντά στο επίπεδο της εκλειπτικής. Το «ζωδιακό φως» της σκόνης γύρω από άλλα αστέρια μπορεί να είναι ένα πραγματικό εμπόδιο για να διακρίνουμε τους μικρούς πλανήτες γύρω απ’ αυτά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:35 πμ της Τετάρτης.
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου

Τα σαρκοφάγα ζώα βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη. Όταν αρχίζει να βραδιάζει, αυτή την εποχή του έτους, οι πέντε αστερισμοί «σαρκοφάγων» ανεβαίνουν κατακόρυφα σε μια σειρά από τα βορειοανατολικά προς τα νότια. Αυτοί είναι η Μεγάλη Άρκτος, ο Λέων στα ανατολικά, η Ύδρα το “νερόφιδο”, στα νοτιοανατολικά, ο Μικρός Κύων ψηλότερα στα νότια-νοτιοανατολικά, και ο φωτεινός Μέγας Κύων στον νότο.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου

Ορισμένα αντικείμενα του βαθέως ουρανού κρύβουν εκπλήξεις. Με το τηλεσκόπιο σας και έναν ουράνιο άτλαντα θα βρείτε ένα πλανητικό νεφέλωμα μέσα στο ανοιχτό σμήνος Μ46, ανατολικά του Σείριου, στον αστερισμό της Πρύμνης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:13 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου

Ο Σείριος λάμπει ψηλά στον νότο, στον μεσημβρινό, περίπου στις 9 μμ. Χρησιμοποιώντας κιάλια, ψάξτε 4° νότια του Σείριου (ακριβώς κάτω από αυτόν, όταν είναι στον μεσημβρινό). Τέσσερις μοίρες είναι κάτι λιγότερο από το πλάτος ενός οπτικού πεδίου με ένα ζευγάρι κιάλια. Εκεί, λοιπόν, μπορείτε να δείτε ένα αμυδρό μικρό ομιχλώδες σημείο μέσα στο πεδίο αυτό. Είναι το ανοιχτό σμήνος Μ41, περίπου 2.200 έτη φωτός μακριά. Ο Σείριος, για να κάνουμε τη σύγκριση, είναι μόνο 8,6 έτη φωτός μακριά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:04 πμ του Σαββάτου. 

 

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου

Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν από την αυγή, είναι ένας έναστρος ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού.  Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το θερινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος Γαλαξίας του καλοκαιριού ρέει κατά μήκος του ανατολικού ουρανού. Αν θέλετε λοιπόν μια προεπισκόπηση του ουρανού, όπως δηλαδή θα είναι τα βράδια του Ιουνίου, κάνετε παρατήρηση πριν από το πρώτο φως της ημέρας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:51 πμ της Κυριακής. 

 

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου

Νέα Σελήνη στις 5 μμ.

Όταν η Σελήνη είναι στη φάση αυτή, τις περισσότερες φορές παραμένει κρυμμένη από τον Ήλιο. Αλλά σήμερα, η ευθυγράμμιση μεταξύ της Σελήνης και του Ήλιου είναι τέλεια και οι άνθρωποι σε κάποιες περιοχές μπορούν να δουν μια ηλιακή έκλειψη. Οι παρατηρητές στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής και νοτιοδυτικής Αφρικής θα δουν τον Ήλιο σε μερική έκλειψη. Το καλύτερο μέρος της έκλειψης, όμως, θα είναι σε ένα στενό μονοπάτι που περνάει από τη νότια Χιλή και την Αργεντινή, διασχίζει τον Ατλαντικό και καταλήγει στις ακτές της Αγκόλας. Οι άνθρωποι εκεί θα γίνουν μάρτυρες μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης Ηλίου. Η Σελήνη φαίνεται λίγο μικρότερη από τον Ήλιο στον ουρανό, έτσι ώστε οι παρατηρητές κατά μήκος αυτής της κεντρικής γραμμής, θα δουν ένα δαχτυλίδι του ηλιακού φωτός γύρω από τη Σελήνη. Επειδή η έκλειψη δεν είναι ολική, οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ασφαλή ηλιακά φίλτρα για να τη δουν απευθείας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:42 πμ της Δευτέρας. 

 

Η μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία από το 2003 μέχρι και το 2016 δείχνει την αλλαγή στο χρώμα της ίδιας αλλά και των γύρω νεφών. Ο Damian Peach δημιούργησε αυτή τη σύνθεση φωτογραφιών που συστηματικά έβγαλε όλα αυτά τα χρόνια. Το κεραμιδί χρώμα της κηλίδας συνεχίζει να φαίνεται και το 2017.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 40 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα είναι στη μέγιστη λαμπρότητά της όλο τον Φεβρουάριο. Προσπαθήστε να τη δείτε νωρίς το βράδυ, πριν ακόμα το ηλιοβασίλεμα, έτσι ώστε να αποφύγετε την εκθαμβωτική λάμψη της.

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) είναι το αμυδρό «αστέρι» πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Η απόσταση των δύο πλανητών αρχίζει να μεγαλώνει. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Η Εστία, με μέγεθος 6,8, μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα. Δείτε χάρτες http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/vesta-the-brightest-asteroid-now-high-overhead/  με τις θέσεις του αστεροειδή. Φαίνεται με κιάλια με μέγεθος 6,8, καθώς μετακινείται κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στην Παρθένο) ανατέλλει περίπου στις 10 μμ και λάμπει ψηλά στον νότο πριν το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη έχει τώρα φαινόμενη διάμετρο 41″ και θα φτάσει στα  44″, όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, στις 7 Απριλίου. Ο Δίας είναι 4° πάνω και αριστερά του Στάχυ.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5) κινείται όλο και ψηλότερα. Ο Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 17 μοίρες πάνω και δεξιά από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθύες) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, κοντά στον Άρη. Οι δύο πλανήτες θα περάσουν σε απόσταση 0,6° ο ένας από τον άλλον το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου.

Ο Ποσειδώνας χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί