Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

O ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20-2 έως 26-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 20-2 έως και 26-2 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι στην πραγματικότητα ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα. Ένα μπλε ή πράσινο φίλτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του κοντράστ στον Δία.

 

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου

Νέα Σελήνη στις 9:07 πμ.

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) φαίνεται νωρίς το βράδυ στα δεξιά του Ωρίωνα. Ο κομήτης έχει παρατηρηθεί πρόσφατα γύρω στο 7ο μέγεθος. Συνεχίζει να χάνει την λαμπρότητά του μετά το περιήλιο του, την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη, πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες. Ωστόσο, παραμένει ένα υπέροχο θέαμα με κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο. Οι αστροφωτογραφίες συνεχίζουν να αποτυπώνουν την κόμη του και την ουρά του.

Τρίτη,  21 Φεβρουαρίου

Μόλις δείτε για πρώτη φορά την Αφροδίτη μέσα από το βραδινό λυκόφως, κοιτάξτε κάτω από αυτήν για να βρείτε την πολύ λεπτή ημισέληνο. Ο Δίας και η Αφροδίτη συνεχίζουν να πλησιάζουν ο ένας στον άλλο. Η ημισέληνος κρέμεται από κάτω τους την Τρίτη και πλησιάζει ακόμα περισσότερο τον Δία την Τετάρτη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 7:45 μμ.

 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Δία, και λίγο στα αριστερά τους. Αυτή είναι μια όμορφη εικόνα στον ουρανό που αξίζει να φωτογραφηθεί.

Τώρα που μπήκε ο Μάρτιος, είναι η σειρά του Σείριου να σταθεί στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μόλις βραδιάζει. Ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός, μεγάλος νότιος αστερισμός, βρίσκεται εύκολα αν προεκτείνουμε προς τα νοτιοανατολικά την ευθεία που συνδέει τα άστρα δ, ε, ζ, τα οποία αποτελούν την ζώνη του Ωρίωνα δίπλα στον ομώνυμο αστερισμό. Ο περίφημος Σείριος, το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, με μέγεθος – 1,57, είναι και το λαμπρότερο άστρο του ουρανού και ένα από τα πιο κοντινά μας άστρα, μόλις 8,5 έτη φωτός μακριά. Το όνομά του σημαίνει Στίλβων, δηλαδή σπινθηροβόλος, γιατί φαίνεται πολύχρωμος και με μεταβλητό φως, αν και στην πραγματικότητα είναι ένα λευκό άστρο. Λατρευτό άστρο των Αρχαίων Αιγυπτίων, προμηνούσε τις ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου γατί τότε ανέτελλε με τον Ήλιο στο θερινό ηλιοστάσιο. (Πηγή: «Τα άστρα και οι μύθοι τους», Θεοδοσίου – Δανέζης.)

 

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου

Ένας από τους πιο μεγάλους σχηματισμούς στον ουρανό από αστέρια, διαφορετικός από τους σχηματισμούς των αστερισμών, καταλαμβάνει κεντρικό μέρος στο βραδινό ουρανό του Μαρτίου. Αυτό το «Εξάγωνο του Χειμώνα» αρχίζει από τον Ρίγκελ του Ωρίωνα, και με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, συνεχίζει με τον Σείριο, τον Προκύων στον αμυδρό αστερισμού του Μικρού Κυνός, τον Πολυδεύκη στους Διδύμους, την Αίγα στον Ηνίοχο, τον Αλντεμπαράν στον Ταύρο, καταλήγοντας και πάλι στον Ρίγκελ.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου  

Αυτή είναι η κατάλληλη εβδομάδα για να δείτε το ζωδιακό φως, τώρα που ο βραδινός ουρανός είναι χωρίς φεγγάρι και η εκλειπτική γέρνει ψηλά προς τα πάνω από το δυτικό ορίζοντα το σούρουπο. Από μια σκοτεινή περιοχή με καθαρό ορίζοντα, κοιτάξτε στα δυτικά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Προσπαθήστε να διακρίνετε μια αμυδρή αλλά τεράστια, σε σχήμα πυραμίδας, λάμψη που γέρνει προς τα αριστερά και ευθυγραμμίζεται  με τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου: από την Αφροδίτη και ψηλά  μεταξύ του Αλντεμπαράν και των Πλειάδων. Αυτό που βλέπετε είναι διαπλανητική σκόνη που φωτίζεται από τον Ήλιο και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κοντά στο επίπεδο της εκλειπτικής. Το «ζωδιακό φως» της σκόνης γύρω από άλλα αστέρια μπορεί να είναι ένα πραγματικό εμπόδιο για να διακρίνουμε  μια μέρα τους μικρούς πλανήτες γύρω απ’ αυτά.

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου

Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν την αυγή, είναι ένας έναστρος ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού.  Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το θερινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος γαλαξίας του καλοκαιριού ρέει κατά μήκος του ανατολικού ουρανού. Αν θέλετε λοιπόν μια προεπισκόπηση του ουρανού όπως δηλαδή θα είναι τα βράδια του Ιουνίου, κάνετε παρατήρηση πριν το πρώτο φως της ημέρας.

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 10:07 πμ. της Δευτέρας. Το πρώτο τέταρτο της Σελήνης αργά τον Φεβρουάριο είναι πάντοτε στον Ταύρο.

Σήμερα το βράδυ η Σελήνη λάμπει πολύ κοντά στις Πλειάδες, όπως φαίνεται παρακάτω. Ο Άρης βρίσκεται πάνω στα «κέρατα» του Ταύρου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 6:55 μμ.

 

 Το Νεφέλωμα της Μέδουσας (Jellyfish Nebula ) ή IC 443 είναι υπόλειμμα σουπερνόβα που βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων. Αυτό το νεφέλωμα απέχει περίπου 5000 έτη φωτός από τη Γη και εκτιμάται ότι έχει μέγεθος περίπου 70 έτη φωτός. Η φωτογραφία είναι του Κώστα Τσέκα από τις Φιλιάτες του νομού Θεσπρωτίας. Διαβάστε περισσότερα…

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής χάνεται μέσα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη και ο Δίας, οι δύο φωτεινότεροι πλανήτες, λάμπουν στα δυτικά-νοτιοδυτικά με μέγεθος -3,9 και -2,1, αντίστοιχα. Η Αφροδίτη είναι χαμηλότερα. Θα απέχουν 5 μοίρες στις 24 Φεβρουαρίου. Θα βρεθούν σε σύνοδο την 1η Μαρτίου, σε απόσταση μισή μοίρα.

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη δείχνει έναν μικρό δίσκο (12 δευτερόλεπτα της μοίρας). Ο Δίας έχει δίσκο με πλάτος 35 δευτερόλεπτα της μοίρας. Η απόστασή του από τον Ήλιο είναι 7 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν της Αφροδίτης.

Ο Άρης, με μέγεθος +0,3 βρίσκεται στον Ταύρο. Έχει φαινόμενη διάμετρο 9” αυτή την εβδομάδα. Βρίσκεται ψηλά στο νότο πριν τα μεσάνυχτα, ακόμα λαμπρότερος από τον Αλντεμπαράν (μέγεθος + 0,8, 9° κάτω από τον Άρη).

Ο Κρόνος έχει εξαφανιστεί στη λαμπρή λάμψη του ηλιοβασιλέματος.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,8 στο νότιο Κριό,  βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Χρειάζεται ένα τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι κιάλια για να παρατηρηθεί. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 3,6”.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 8,0, είναι στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύ, βρίσκεται σε σύνοδο με την Αφροδίτη.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί