Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20-4 έως και 26-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 20-4 έως και 26-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 20 Απριλίου

Ο Εξάς (ΛατινικάSextans) είναι  ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Τέμνεται από τον ουράνιο ισημερινό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Είναι ολόκληρος ορατός από την Ελλάδα. Ο εξάς είναι ένα αστρονομικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε σε αστρικές μετρήσεις μετά τα μέσα του 17ου αιώνα. Το πιο λαμπρό αντικείμενο απ’ τον βαθύ ουρανό του Εξάντα είναι ο γαλαξίας 9ου μεγέθους NGC 3115, ο οποίος φαίνεται με ένα τηλεσκόπιο 4 ή 6 ιντσών.

Τρίτη, 21 Απριλίου

Σήμερα και αύριο το βράδυ, η Αφροδίτη διασχίζει τη γραμμή από τον Αλντεμπαράν, κάτω στα αριστερά της, προς την Αίγα (Capella) δύο φορές πιο ψηλά και στα δεξιά της.

Οι Λυρίδες, μια σχετικά απρόβλεπτη βροχή διαττόντων, θα είναι ενεργή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και της Πέμπτης. Ο ουρανός θα είναι χωρίς σελήνη. Υπό εξαιρετικές συνθήκες, σε έναν σκοτεινό ουρανό, λίγο πριν από την αυγή, μπορεί να δείτε έως και 10 μετέωρα ανά ώρα.


Τετάρτη
, 22 Απριλίου

Νέα Σελήνη στις 5:27 πμ. της Πέμπτης.

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 10:00 το βράδυ για να δείτε το λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Πέμπτη, 23 Απριλίου

Το M44 (NGC 2632), επίσης γνωστό ως το σμήνος της «Κυψέλης», είναι ένα εξαιρετικό αντικείμενο. Αναζητήστε το στον δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Χαμηλώνοντας αργά προς τον ορίζοντα, αυτό το μεγάλο ανοιχτό σμήνος με περισσότερα από 200 αστέρια έχει οπτικό μέγεθος περίπου 3. Πολλοί παρατηρητές αναφέρουν ότι εμφανίζεται ως ένα θολό αντικείμενο με γυμνό μάτι. Με κιάλια ή τηλεσκόπιο, μυριάδες αστέρια εμφανίζονται. Παρόλο που ο Καρκίνος, στον οποίο βρίσκεται το M44, είναι ένας αμυδρός αστερισμός, δοκιμάστε να τραβήξετε μια γραμμή μεταξύ των φωτεινών αστεριών του Βασιλίσκου στον Λέοντα και του Πολυδεύκη στους Διδύμους. Το M44 είναι περίπου στα δύο τρίτα της γραμμής μεταξύ αυτών των δύο φωτεινών αστεριών.

Παρασκευή, 24 Απριλίου

Ο Άρης λάμπει κοντά στο αστέρι 4ου μεγέθους ι του Αιγόκερου σήμερα το πρωί πριν από την ανατολή. Ο μεγέθους 0,5 κόκκινος πλανήτης στέκεται σχεδόν 20 ° ψηλά, μια ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό το αμυδρότερο αστέρι. Κοιτάζοντας προς τα δυτικά θα βρείτε τον Κρόνο και τον Δία σε κοντινή απόσταση. Οι γιγαντιαίοι πλανήτες απέχουν μόλις 5° και λάμπουν με μεγέθη 0,6 και –2,4, αντίστοιχα. Ο Άρης θα συνεχίσει να φαίνεται ανατολικά καθώς αφήνουμε τον Απρίλιο και πάμε στον Μάιο, ενώ οι πιο μακρινοί πλανήτες, ο Κρόνος και ο Δίας παραμένουν περίπου στατικοί σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρό τους.

Σάββατο, 25 Απριλίου

Λιγότερο από 1 ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, η ημισέληνος βρίσκεται κοντά στον Αλντεμπαράν και αρκετά κάτω από την Αφροδίτη. Το σμήνος των Πλειάδων είναι στα δεξιά της. Αύριο το βράδυ, η Σελήνη θα έχει ανεβεί ψηλότερα, μέσα στα κέρατα του Ταύρου.

Κυριακή, 26 Απριλίου

Τώρα που είμαστε στο τέλος Απριλίου, μπορείτε να βρείτε ακόμα τη ζώνη του Ωρίωνα στο τέλος της παρουσίας της στον νυχτερινό ουρανό; Καθώς τελειώνει το βραδινό λυκόφως, ψάξτε την κοντά στον ορίζοντα, στα αριστερά της φωτεινής Σελήνης. Η ζώνη είναι σχεδόν οριζόντια. Πάνω της στέκεται ο κόκκινο-πορτοκαλής Μπετελγκέζ, το τελευταίο από τα φωτεινά αστέρια του Ωρίωνα που βυθίζεται χαμηλά στον ορίζοντα.

Ο πλανήτης Αφροδίτη κάνει μια υπέροχη εμφάνιση στον δυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ. Η φωτογραφία είναι του Αγάπιου Ηλία, στις 11 Απριλίου.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι μέσα στην λάμψη της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,7, στον βορειοκεντρικό Ταύρο) κυριαρχεί πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτήν την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 36 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα συνεχίσει να λάμπει τόσο φωτεινή και τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, -2,3, και +0,6, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρείς. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 6 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Στις 25 Απριλίου θα βρεθεί 16° μακριά από τον Κρόνο.

Ο Δίας στις 11 Απριλίου, 2020. Η φωτογραφία είναι του Christopher Go, από τις Φιλιππίνες. Η Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα του πλανήτη συνεχίζει να ξεχωρίζει.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στο φως του λάμψης του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί