Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20-5 έως 26-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 20-5 έως και 26-5
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 20 Μαΐου

Το λαμπρό αστέρι στα δεξιά της Σελήνης μετά τα μεσάνυχτα είναι ο Δίας, 3 μοίρες μακριά της. Ο πλανήτης είναι 40 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο από τη Σελήνη αλλά είναι 1700 φορές πιο μακριά μας από ό,τι εκείνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:31 πμ  της Δευτέρας.  

 

Τρίτη, 21 Μαΐου

Ο Ερμής φτάνει σε ανώτερη σύνοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο εσώτατος πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου, όπως φαίνεται από τη Γη, και μένει κρυμμένος στη λάμψη του αστεριού μας. Θα επιστρέψει σε θέα στο βραδινό ουρανό στο τέλος Μαΐου.

 

Τετάρτη, 22 Μαΐου

Περίπου στις 3 πμ της Πέμπτης θα βρείτε τη Σελήνη μόλις 1,5 μοίρα κάτω και αριστερά από τον Κρόνο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:09 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 23 Μαΐου

Το μεγαλύτερο σφαιρωτό σμήνος του Γαλαξία μας, το Ωμέγα του Κενταύρου ή NGC 5139, που φαίνεται ακόμα και με γυμνό μάτι στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό της Ελλάδας και φαίνεται καλύτερα στο τέλος της άνοιξης. Είναι σε απόσταση 150.000 ετών φωτός από εμάς και η έκταση του κατά μήκος  είναι περίπου 150 έτη φωτός. Υπάρχουν εκατομμύρια αστέρια στο κέντρο του σμήνους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Παρασκευή, 24 Μαΐου

Το αστέρι Ντενέμπ που φαίνεται τώρα στα μέσα της νύχτας, είναι ένα από τα πιο μακρινά αστέρια στην λίστα με τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού. Όταν κοιτάζετε  αυτό το αστέρι, ουσιαστικά κοιτάζετε πέρα από μια απόσταση 1.500 ετών φωτός, σύμφωνα με το βιβλίο Observer’s Handbook. Όμως, η Wikipedia τοποθετεί τον Ντενέμπ σε απόσταση 3.200 ετών φωτός. Γιατί αυτή η διαφορά; Αφορά εν μέρει τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη η ίδια δουλεύει. Η επιστήμη δεν είναι μόνο ένα σύνολο από αλήθειες. Είναι μια διαδικασία. Οι αστρονόμοι ή οι ομάδες των αστρονόμων προσπαθούν περιστασιακά να βελτιώσουν τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις απόστασης των αστέρων. Αργότερα, οι διάφορες εκτιμήσεις τους  δημοσιεύονται. Η απόσταση του Ντενέμπ υπολογίζεται με τη μέθοδο της αστρικής παράλλαξης. Την βασική αρχή της μεθόδου αυτής  μπορείτε να την καταλάβετε οι ίδιοι αν κρατήσετε ένα δάχτυλο σας μπροστά από τη μύτη σας και το κοιτάξετε με το ένα σας μάτι κλειστό, και μετά με το άλλο σας μάτι κλειστό. Θα δείτε ότι το δάχτυλο σας φαίνεται να πηδά από την μια πλευρά στην άλλη, σε σχέση με τα αντικείμενα που βρίσκονται στο φόντο. Εάν κρατήσετε το δάχτυλό σας λίγο πιο μακριά από τη μύτη σας, θα φαίνεται να μετατοπίζεται κατά μικρότερη απόσταση. Καθώς η Γη κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, οι αστρονόμοι μπορούν να μετρήσουν τις θέσεις των αστεριών μέσα στο αστρικό υπόβαθρο, πρώτα από τη μια πλευρά της γήινης τροχιάς και έπειτα – έξι μήνες αργότερα – από την αντίθετη πλευρά. Η μετατόπιση των αστεριών εξαιτίας της παράλλαξης είναι υπερβολικά μικρή, για αυτό και υπολογίζεται με πιθανά λάθη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:47 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 25 Μαΐου

Κοντά στο ζενίθ αυτό το βράδυ είναι ο αστερισμός της Κόμης της Βερενίκης. Η Κόμη της Βερενίκης βρίσκεται ανάμεσα στην ουρά του Λέοντα και στον αστερισμό του Βοώτη. Ο μύθος λέει ότι τα μαλλιά κάποτε ήταν της βασίλισσας Βερενίκης ΙΙ της Αιγύπτου, περίπου το έτος 240 π.Χ. Τα μαλλιά τοποθετήθηκαν στους ουρανούς από τους Θεούς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:38 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 26 Μαΐου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 7:35 μμ. Όταν ανέβει ψηλά, γύρω στις 2:30 πμ, θα φαίνεται φωτισμένος λιγότερος από τον μισό δίσκο. Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης εμφανίζεται στο υπόβαθρο των αστεριών του Υδροχόου.

Σήμερα επίσης βρίσκεται σε απόγειο η Σελήνη, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Στις 4:28 μμ, θα βρίσκεται 404,138 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία φωτογραφήθηκε από τον Christopher Go στις 12 Μαΐου. «Το seeing ήταν τέλειο», γράφει. “Αυτές είναι οι καλύτερες εικόνες μου για τη σεζόν”. Η Κηλίδα δείχνει πολλά χαρακτηριστικά που στο εσωτερικό της.

  

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα στο δυνατό φως του λυκαυγούς. Ψάξτε την μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια .

Ο Άρης (μέγεθος +1,7) φαίνεται χαμηλά στα δυτικά όταν βραδιάζει, δεξιά από  τα πόδια των Διδύμων. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη. Μη μπερδέψετε τον Άρη με τον πολύ πιο λαμπρό Προκύνα χαμηλότερα και μακριά του.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο ανατολικό πόδι του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά πριν τις 10:30 μμ. Πριν την αρχή του λυκαυγούς βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για παρατήρηση. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 45”. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 10 Ιουνίου.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,4, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 28 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας χάνονται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί