Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, απο 20-6 έως 26-6
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,
από 20-6 έως 26-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, ένας τεράστιος αντικυκλώνας με σχήμα οβάλ που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια, είναι το κύριο από τα πολλά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στον γίγαντα των πλανητών. Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.
Δευτέρα, 20 Ιουνίου
Το θερινό ηλιοστάσιο της Γης είναι στις 1:35 πμ της Τρίτης, όταν ο Ήλιος φτάνει στο πιο βόρειό του σημείο στον ουρανό. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και αρχίζει επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:16 μμ.
Τρίτη, 21 Ιουνίου
Ο αστεροειδής 10 Υγιεία βρίσκεται τώρα κοντά στα σύνορα των αστερισμών του Λέοντα με την Παρθένο. Απόψε, θα βρείτε τον 11ου μεγέθους αστεροειδή 1° νότια του 4ου μεγέθους αστέρα υ του Λέοντα.
Τετάρτη, 22 Ιουνίου
Ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι πολύ ψηλά στα ανατολικά. Λίγο κάτω και αριστερά του, όταν θα έχει βραδιάσει, είναι ένα από τα πιο γνωστά διπλά αστέρια στον ουρανό: το 4ου μεγέθους ε της Λύρας, το «διπλό-διπλό». Είναι μία από τις κορυφές ενός περίπου ισοσκελούς τριγώνου, που στις άλλες δύο κορυφές του έχει τον Βέγα και το ζήτα της Λύρας. Τα ίσα σκέλη είναι μικρότερα από 2°. Με κιάλια μπορείτε εύκολα να διακρίνετε το έψιλον, και με ένα 4-ιντσών τηλεσκόπιο με μεγέθυνση 100× ή παραπάνω θα μπορέσετε να διαχωρίσετε κάθε μέλος του ζεύγους σε δύο αστέρια.
Το ζ της Λύρας είναι επίσης ένα διπλό αστέρι, που πολύ πιο δύσκολα διαχωρίζεται με κιάλια, αλλά εύκολα με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Το δ της Λύρας, κάτω από το ζήτα, είναι ένα διπλό αστέρι που διαχωρίζεται πολύ ευκολότερα.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:55 μετά τα μεσάνυχτα.
Πέμπτη, 23 Ιουνίου
Τώρα που υπάρχει ένα μακρύ χρονικό διάστημα μεταξύ του τέλους του λυκόφωτος και της ανατολής του φεγγαριού, κατευθύνετε το τηλεσκόπιο σας μακριά από τον Άρη και τον Κρόνο και αναζητήστε τα αμυδρά σφαιρωτά σμήνη ανατολικά του Αντάρη.
Ο Άρης παραμένει κοντά στο μέγιστο μέγεθος του όλη αυτή την εβδομάδα. Ο κόκκινος πλανήτης έφτασε σε αντίθεση πριν από ένα μήνα, αλλά, όπως ο Κρόνος, δεν έχει μειωθεί πολύ σε λαμπρότητα. Με μέγεθος -1,5, ανάμεσα στα πολύ αμυδρά αστέρια του Ζυγού, έχει έναν πορτοκαλή-κόκκινο δίσκο με διάμετρο 17″ της μοίρας. Ψάξτε για μικρά σκούρα σημάδια και έναν λευκό βόρειο πόλο πάνω στην επιφάνειά του.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:47 μμ.
Παρασκευή, 24 Ιουνίου
Οι περισσότεροι ερασιτέχνες γνωρίζουν ότι το θερινό τρίγωνο περιλαμβάνει του αστερισμούς της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού. Δύο λιγότερο γνωστοί αστερισμοί βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο: η Αλώπηξ με αστέρια όχι λαμπρότερα από 5ο μέγεθος και το Βέλος με λίγα αστέρια 4ου μεγέθους.
Σάββατο, 25 Ιουνίου
30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου προσπαθήστε να βρείτε τον Ερμή χαμηλά στα ανατολικά βόρειο-ανατολικά. Αν και ο πλανήτης είναι λαμπρός, θα χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε στον Ταύρο, έναν αστερισμό που δύσκολα θα συσχέτιζε ένας παρατηρητής με τον μήνα Ιούνιο.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη νωρίς το βράδυ, στις 10:26 μμ.
Κυριακή, 26 Ιουνίου
Αν ποτέ υπήρξε μια καλή νύχτα για να εντοπίσετε τον Πλούτωνα, αυτή είναι απόψε. Ο μακρινός νάνος πλανήτης περνά μόλις 2,7′ νότια του 3ου μεγέθους αστέρα π του Τοξότη, συγκυρία που διευκολύνει πολύ τον εντοπισμό του. Ωστόσο, ο Πλούτωνας είναι πολύ αμυδρός, με μέγεθος 14,1, οπότε θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο τουλάχιστον 8-ιντσών για να τον εντοπίσετε οπτικά.
Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer’s Guide: “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.” Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”
Η γέφυρα της Χαλκίδας και η Πανσέληνος. Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Αγιομαμίτη. Περισσότερες φωτογραφίες του Αντώνη Αγιομαμίτη με τον Ήλιο ή την Σελήνη και με φόντο ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους ή άλλα αξιοθέατα θα δείτε εδώ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής (μέγεθος -1) είναι λαμπρός, αλλά χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα πριν την ανατολή του Ήλιου. Προσπαθήστε να τον εντοπίσετε με κιάλια, 20 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο αμυδρός Αλντεμπαράν βρίσκεται στα δεξιά του Ερμή. (Δείτε πιο πάνω το σχεδιάγραμμα του Σαββάτου).
Η Αφροδίτη έχει χαθεί στη λάμψη του Ήλιου.
Ο Άρης (μέγεθος -1,6, στον Ζυγό) παραμένει μεγάλος και λαμπρός με χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί στον νότο, τόσο λαμπρός όσο και ο Σείριος. Η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται λίγο, στα 17 δευτερόλεπτα της μοίρας. Στην επόμενή του αντίθεση, τον Ιούλιο του 2018, ο Άρης θα φτάσει τα 24,3 δευτερόλεπτα της μοίρας, σχεδόν στη μέγιστη διάμετρό του!
Ο Δίας (μέγεθος -2,0, στον Λέοντα) λάμπει ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει στα 35 δευτερόλεπτα της μοίρας, το μικρότερο μέγεθος που φτάνει ποτέ.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1 στον νότιο Οφιούχο) είναι το λαμπρότερο «άστρο» περίπου 20° στα αριστερά του Άρη. Κάτω και στα δεξιά του, 7° μακριά, είναι ο αμυδρότερος Αντάρης.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθύες) είναι στα ανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές.
Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.