Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20-6 έως 26-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 20-6 έως και 26-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 20 Ιουνίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 6:12 πμ. της Τρίτης.

Στην τελευταία εβδομάδα του μήνα, και οι επτά πλανήτες παρατάσσονται, μαζί με τη Σελήνη. Κοιτάξτε στον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Τρίτη,  21 Ιουνίου

Καλό καλοκαίρι! Το θερινό ηλιοστάσιο είναι σήμερα στις 12:14 μμ. Αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος είναι στην βορειότερη θέση του για το έτος (στον ουρανό της Γης) και αρχίζει την εξάμηνη επιστροφή του νότια. Το καλοκαίρι ξεκινάει στο Βόρειο Ημισφαίριο και ο χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο.

Για εμάς τους βόρειους, αυτή είναι η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Είναι επίσης η μέρα που (στα βόρεια εύκρατα γεωγραφικά πλάτη) ο Ήλιος το μεσημέρι περνάει όσο πιο κοντά γίνεται ψηλά στο ζενίθ και η σκιά μας γίνεται η μικρότερη που μπορεί ποτέ να είναι από την τοποθεσία μας.

Και αν έχετε έναν καλό δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα, σημειώστε προσεκτικά πού δύει ο Ήλιος. Σε λίγες μέρες θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε ότι ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να δύει λίγο νότια (αριστερά) αυτού του σημείου.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου

Η Σελήνη συνεχίζει να βρίσκεται κατά μήκος της εκλειπτικής, περνώντας νότια του Άρη. Εκμεταλλευτείτε τον ασέληνο ουρανό απόψε για να απολαύσετε μερικούς από τους πολλούς «θησαυρούς» από αντικείμενα του βαθέος ουρανού που κρύβονται στον Κύκνο. Ο αστερισμός ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα και «πετά» ψηλά αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης.

Το M39 είναι ένα ανοικτό σμήνος που βρίσκεται 9° βορειοανατολικά του φωτεινού Ντενέμπ (άλφα του Κύκνου, μέγεθος 1,3). Λάμποντας με μέγεθος 4,6, οι παρατηρητές μπορούν πιθανώς να το εντοπίσουν από μια σκοτεινή τοποθεσία με γυμνό μάτι μόλις ο αστερισμός θα είναι σχετικά ψηλά πάνω από τον ορίζοντα. Το σμήνος εκτείνεται περίπου μισή μοίρα και είναι σχετικά κοντά στη Γη – μόλις 800 έτη φωτός μακριά. Αν και  το M39 περιέχει σχετικά λίγα αστέρια (περίπου 30 αστέρια σε διάστημα 7 ετών φωτός), είναι το περιβάλλον του συμπλέγματος που μας δίνει μια πραγματικά εκπληκτική θέα. Επειδή βρίσκεται σε μια τόσο πλούσια σε αντικείμενα περιοχή του Γαλαξία μας, το κοντινό σμήνος μπορεί να εμφανιστεί τρισδιάστατο στο φόντο πολλών αμυδρών άστρων.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου  

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες γνωρίζουν ότι το θερινό τρίγωνο περιλαμβάνει του αστερισμούς της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού. Δύο λιγότερο γνωστοί αστερισμοί επίσης βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο: η Αλώπηξ, με αστέρια όχι λαμπρότερα από 5ο μέγεθος και το Βέλος, με λίγα αστέρια 4ου μεγέθους.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου

Ο αστερισμός του Σκορπιού φαίνεται ολόκληρος δυο ώρες περίπου μετά το ηλιοβασίλεμα. Δυστυχώς, ο αστερισμός δεν αναρριχάται πολύ ψηλά για παρατηρητές στην Ελλάδα. Στη Νότια Αμερική όμως φαίνεται στο ζενίθ (παρακάτω χάρτης).


Σάββατο, 25 Ιουνίου

Μια πολύ όμορφη εικόνα στον πρωινό ανατολικό ουρανό της Κυριακής! Κοιτάξτε τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Η λεπτή ημισέληνος βρίσκεται 2° πάνω από την λαμπρή Αφροδίτη και 4° κάτω από τις Πλειάδες.

Κυριακή, 26 Ιουνίου

Το κέντρο του Γαλαξία μας, μόλις στα δυτικά της «τσαγιέρας» του Τοξότη, φθάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο, περίπου στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Ακολουθήστε το «γαλακτώδη ποταμό» αστρικού φωτός να ξεχύνεται από το «θερινό τρίγωνο» μέχρι την Κασσιόπη και τον Περσέα, στα βορειοανατολικά. Όταν κοιτάζουμε το «μεγάλο αστρικό νέφος του Κύκνου», στην πραγματικότητα,  κοιτάζουμε προς τον δικό μας σπειροειδή βραχίονα διαμέσου των αστεριών που βρίσκονται μπροστά μας και ελαφρώς προς το εσωτερικό της τροχιάς που διαγράφουμε κατά την περιφορά μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει θεαματικά ότι η ελαφρά ομίχλη του «νέφους του Κύκνου» περιέχει ένα μεγάλο πλήθος αστεριών! Αυτό το «αστρικό νέφος», περνάει σχεδόν από το ζενίθ κατά δύο ώρες πιο νωρίς κάθε μήνα και θα φαίνεται έτσι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ στα τέλη του Αυγούστου.

Επτά πλανήτες της αυγής! Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, με τον Ερμή να αυξάνει το φαινόμενο μέγεθός του, και οι πέντε πλανήτες ορατοί με γυμνό μάτι σχηματίζουν μια μακριά γραμμή. Επιπλέον, παρατάσσονται κατά σειρά της απόστασής τους από τον Ήλιο, μετρώντας από κάτω αριστερά προς τα πάνω δεξιά. Οι αμυδροί Ουρανός και ο Ποσειδώνας βρίσκονται επίσης στην ίδια γραμμή. Η Σελήνη βαδίζει κατά μήκος της γραμμής αυτή την εβδομάδα, μέρα με τη μέρα, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη της Δευτέρας.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι χαμηλά μέσα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου, περίπου 9° κάτω αριστερά της φωτεινής Αφροδίτης όλη αυτή την εβδομάδα. τω. Το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη αυξάνει από +0,1, στην αρχή της εβδομάδας, σε -0,3, στο τέλος της εβδομάδας.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3.9) ανατέλλει αμέσως μετά την αρχή του λυκαυγούς. Θα συνεχίζει να κάνει το ίδιο μέχρι και τον Αύγουστο. Βρίσκεται αρκετές μοίρες κάτω από τον Δία και τον Άρη.

Ο Άρης και ο Δίας, πολύ διαφορετικοί σε μέγεθος, +0,5 και -2,4, αντίστοιχα, λάμπουν μαζί στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Τώρα, ο Άρης απομακρύνεται από τον λαμπρό πλανήτη από νύχτα σε νύχτα. Στις 15 Ιουνίου, η απόσταση των δύο πλανητών θα φτάσει τις 16°.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,7, βρίσκεται στον ανατολικό Αιγόκερω περίπου 40° πάνω και στα δεξιά του Δία. Το αστέρι 2° κάτω και δεξιά του Κρόνου είναι το δέλτα του Αιγόκερου, με μέγεθος 2,8. Ο λόγος που το δ παραμένει εκεί από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι επειδή ο Κρόνος βρίσκεται κοντά στο σημείο της «στάσης», το ανατολικό άκρο του ανάδρομου βρόχου που εκτελεί στον ουρανό κάθε 12 ½ μήνες. Και, δεδομένου ότι ο Κρόνος είναι μακριά, ο ανάδρομος βρόχος του είναι μικρός. Έτσι, το αστέρι αυτό θα κρατήσει αρκετά τη σύνοδο του με τον Κρόνο μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,8,  βρίσκεται πάνω δεξιά της Αφροδίτης.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,9, βρίσκεται περίπου  11° δεξιά του Δία πριν την αρχή της αυγής.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί