Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20-8 έως και 26-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 20-8 έως 26-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 20 Αυγούστου

Μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα η Σελήνη βρίσκεται κοντά στον Κρόνο. Αύριο θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον πλανήτη.

 Τρίτη, 21 Αυγούστου

Ξημερώματα, πριν ακόμα αρχίσει το λυκαυγές, ο ουρανός είναι πλέον φθινοπωρινός. Οι Πλειάδες και οι Υάδες του αστερισμού του Ταύρου αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά στον ουρανό. Στο νοτιοδυτικό ουρανό είναι ο λαμπρός Άρης. Στα αριστερά του Ταύρου βρίσκεται το πολύγωνο του Ηνίοχου που έχει την Αίγα ως το λαμπρότερό του αστέρι. Παρατηρήστε το αστέρι αυτό να ανατέλλει στα βόρειο-ανατολικά και συγκρίνετε το με τον πλανήτη Άρη. Επιβεβαιώνεται η σκέψη ότι οι πλανήτες φαίνεται να λάμπουν με σταθερό φως χωρίς να τρεμοπαίζουν όπως τα αστέρια;

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:35 μμ.   

 

Τετάρτη, 22 Αυγούστου

Αν και θα είναι δύσκολο να το εντοπίσετε με γυμνό μάτι, εξαιτίας της Σελήνης, ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε ένα από τα πιο παραγνωρισμένα αστέρια σε αυτήν την περιοχή του ουρανού, το ήτα του Τοξότη.

Αυτός ο γίγαντας αστέρας τύπου M έχει θαυμάσια αντίθεση χρώματος με κιάλια ή με τηλεσκόπιο, όντας ελαφρώς περισσότερο πορτοκαλής από το περιβάλλον πεδίο. Σε απόσταση 149 ετών φωτός, αυτό το ανώμαλα μεταβλητό αστέρι είναι μια πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας και είναι λίγο μεγαλύτερο από τον ήλιο μας, όμως 585 φορές πιο φωτεινό. Ηλικίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ετών, το ήτα  είτε έχει καταναλώσει το ήλιο του είτε μόλις έχει αρχίσει τη σύντηξη άνθρακα και οξυγόνου, η οποία το κάνει ασταθές αστέρι, που έχει την ικανότητα να μεταβάλλει την φωτεινότητά του κατά 4%. Όμως, παρατηρήστε το πιο προσεκτικά… Το ήτα είναι ένα διπλό σύστημα με έναν συνοδό 8ου μεγέθους!

Πέμπτη, 23 Αυγούστου

Τώρα ο Άρης είναι κάτω από τη Σελήνη, νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος του πλανήτη εκτείνεται στα 22″. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε κάποιες λεπτομέρειες στην επιφάνειά του καθώς φαίνεται ότι η καταιγίδα σκόνης έχει υποχωρήσει αισθητά.

Η Σελήνη σε απόγειο, πιο μακριά από τη Γη, στις 2:24 μμ, σε απόσταση 405.746 χιλιομέτρων.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:14 μμ.   

 

Παρασκευή, 24 Αυγούστου

Ο Άρης συνεχίζει να κινείται προς τα δυτικά σε σχέση με τα αστέρια του υποβάθρου και σήμερα διασχίζει τα σύνορα από το νοτιοδυτικό Αιγόκερο προς τον ανατολικό Τοξότη. Αλλά η παραμονή του στα αστέρια του Τοξότη δεν θα είναι μακρά. Ο πλανήτης θα αρχίζει να επιστρέφει στον Αιγόκερο στις 28 Αυγούστου.

Σάββατο, 25 Αυγούστου

Το αστέρι 5ου μεγέθους στον βόρειο Κύκνο είναι άξιο παρατήρησης. Έχει τον αριθμητικό προσδιορισμό ‘61.’ Το αστέρι βρίσκεται 8 μοίρες νοτιοανατολικά του Ντενέμπ και κοντά σε ένα αραιό ζεύγος αστέρων 4ου μεγέθους. Μπορεί να χρειαστείτε έναν χάρτη του ουρανού για να το εντοπίσετε. Με τηλεσκόπιο το αστέρι αναλύεται σε ένα όμορφο διπλό, που αποτελείται από δύο πορτοκαλιά μέλη 6ου μεγέθους. Αλλά είναι επίσης ιστορικά σημαντικό. Ο 61 του Κύκνου ήταν το πρώτο αστέρι του οποίου η απόσταση μετρήθηκε. Η τιμή του που καθορίστηκε το 1838 ήταν 10,3 έτη φωτός, αρκετά κοντά στη σημερινή τιμή του 11,4.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:53 μμ.    

Κυριακή, 26 Αυγούστου

Πανσέληνος στις 2:56 μμ, στον Υδροχόο.

Ο Ερμής κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση πριν από την αυγή στα τέλη Αυγούστου. Φτάνει σε μέγιστη αποχή σήμερα το πρωί, όταν θα βρίσκεται 18° δυτικά του Ήλιου, σε ύψος 10° στα ανατολικά, 30 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,2 και είναι το πιο εμφανές ουράνιο αντικείμενο κοντά στον ανατολικό ορίζοντα. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του πλανήτη, ο οποίος εκτείνεται στα 7″ και εμφανίζεται κατά 43% φωτισμένος.

Ο λαμπρός γαλαξίας του καλοκαιριού συναντά  τον κρατήρα του ηφαιστείου στη Νίσυρο. Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Φαρμακόπουλου. Περισσότερα εδώ.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου. Θα αρχίσει να φαίνεται ξανά στον πρωινό ουρανό στο τέλος της εβδομάδας.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5) λάμπει χαμηλά στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο φαίνεται ότι ο δίσκος του πλανήτη έχει μεγαλώσει και φτάνει τώρα στα 26 δευτερόλεπτα της μοίρας. Αν και γίνεται λαμπρότερη, ολοένα και θα χαμηλώνει στον ορίζοντα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Παρατηρήστε την όσο βρίσκεται ψηλά, αρκετή ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα.

Ο Άρης (μέγεθος -2,3, στον νότιο Αιγόκερο) ανατέλλει περίπου στις 7 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 23 δευτερόλεπτα της μοίρας, από τα 28, που ήταν στην αντίθεσή του. Παρατηρήστε τον όσο ακόμα μπορείτε. Δεν θα εμφανιστεί τόσο μεγάλος μέχρι το 2035.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0 , στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 40 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν τις 9 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν τις 2 πμ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://wwwcdn.skyandtelescope.com/wp-content/uploads/WEB_UrNep18.pdf

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί