Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21-6 έως και 27-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 21-6 έως και 27-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 21 Ιουνίου

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες γνωρίζουν ότι το θερινό τρίγωνο περιλαμβάνει του αστερισμούς της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού. Δύο λιγότερο γνωστοί αστερισμοί επίσης βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο: η Αλώπηξ με αστέρια όχι λαμπρότερα από 5ο μέγεθος και το Βέλος με λίγα αστέρια 4ου μεγέθους.

Τρίτη,  22 Ιουνίου

Η Σελήνη, σχεδόν στην πλήρη της φάση, λάμπει πάνω από τον Αντάρη απόψε. Στις 11 μμ. τα δύο ουράνια σώματα θα έχουν φτάσει νότια στον μεσημβρινό, που σημαίνει ότι ο Σκορπιός θα βρεθεί στο ψηλότερό του σημείο στον ουρανό. Εκτός από τον Αντάρη, πόσα άλλα αστέρια από τον αστερισμό μπορείτε να διακρίνετε μέσα στο έντονο φως του φεγγαριού;

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:35 πμ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 23 Ιουνίου

Ο Άρης περνά μέσα από την καρδιά του σμήνους της Κυψέλης (M44) αυτό το βράδυ. Κοιτάξτε περίπου 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα  τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου χαμηλής μεγέθυνσης. Θα βρείτε τον Άρη πολύ χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά, ακριβώς στο τέλος του σούρουπου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:26 πμ. της Πέμπτης.

Πέμπτη, 24 Ιουνίου

Πανσέληνος (ακριβώς στις 9:42 μμ.). Η Σελήνη ανατέλλει στο λυκόφως, περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Όταν θα έχει βραδιάσει, θα δείτε ότι βρίσκεται στην άκρη της «τσαγιέρας» του Τοξότη, αν μπορέσετε να εντοπίσετε τα αστέρια 2ου  και 3ου μεγέθους μέσα από το φως του φεγγαριού! Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει.  Θυμηθείτε, η «τσαγιέρα» (πλάτος 12 °) υπερχειλίζει το οπτικό πεδίο από ένα ζευγάρι κιάλια (συνήθως 6 ° ή 8 ° περίπου).

Παρασκευή, 25 Ιουνίου

Ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι πολύ ψηλά στα ανατολικά. Λίγο κάτω και αριστερά του, όταν θα έχει βραδιάσει, είναι ένα από τα πιο γνωστά διπλά αστέρια στον ουρανό: το 4ου μεγέθους ε της Λύρας, το «διπλό-διπλό». Σχηματίζει μια γωνία ενός περίπου ισοσκελούς τριγώνου με τον Βέγα και το ζήτα της Λύρας. Το τρίγωνο είναι μικρότερο από 2° στη πλευρά του. Με κιάλια μπορείτε εύκολα να διακρίνετε το έψιλον, και με ένα 4-ιντσών τηλεσκόπιο με μεγέθυνση 100 × ή περισσότερο, θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε το κάθε ένα αστέρι από το ζευγάρι αυτό σε άλλο ένα διπλό αστέρι.

Το ζ της Λύρας είναι επίσης ένα διπλό αστέρι, πολύ πιο δύσκολο να ξεχωρίσει με κιάλια,  αλλά ευκολότερα ξεχωρίζει με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Το δ της Λύρας, κάτω από το ζήτα, είναι ένα διπλό αστέρι που ξεχωρίζει πολύ ευκολότερα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:04 πμ. του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 26 Ιουνίου

Όταν κοιτάζουμε το «μεγάλο αστρικό νέφος του Κύκνου», στην πραγματικότητα,  κοιτάζουμε προς τον δικό μας σπειροειδή βραχίονα διαμέσου των αστεριών που βρίσκονται μπροστά μας και ελαφρώς προς το εσωτερικό της τροχιάς που διαγράφουμε κατά την περιφορά μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει θεαματικά ότι η ελαφρά ομίχλη του «νέφους του Κύκνου» περιέχει ένα μεγάλο πλήθος αστεριών! Αυτό το «αστρικό νέφος», περνάει σχεδόν από το ζενίθ, δύο ώρες πιο νωρίς κάθε μήνα. Θα φαίνεται έτσι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ στα τέλη του Αυγούστου.

Κυριακή, 27 Ιουνίου

Τις επόμενες νύχτες, όταν η Σελήνη θα έχει αποχωρήσει από το βραδινό ουρανό, θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους παρατηρητές με ένα ζευγάρι κιάλια να εντοπίσουν ένα από τα ωραιότερα ανοιχτά σμήνη του καλοκαιριού. Το NGC 6231 βρίσκεται στην ουρά του Σκορπιού , μόλις 0,5 ° βόρεια από το διπλό αστέρι ζήτα (ζ) του Σκορπιού (που είναι ένα άλλο όμορφο αντικείμενο με κιάλια). Το NGC 6231 λάμπει με μέγεθος 2,6 και περιέχει περισσότερα από 100 αστέρια σε μια περιοχή περίπου το ήμισυ του πλάτους της πανσέληνου. Αυτό το μέρος του Σκορπιού βρίσκεται σχεδόν στο νότο όταν θα έχει αρχίσει να βραδιάζει, αν και δεν ανεβαίνει ψηλά από τα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:42 πμ. της Δευτέρας.

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Οι καλοκαιρινοί μήνες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι κυρίως η εποχή των εξορμήσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων στη φύση, σε μέρη μακριά από τα φώτα της πόλης. Η φωτογραφία αυτή, του Αντώνη Φαρμακόπουλου, είναι από μια τέτοια εξόρμηση τον μήνα αυτό ( Ιούνιος 2021) στον Πάρνωνα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής κρύβεται πολύ χαμηλά μέσα στη λάμψη του λυκαυγούς.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8, στους Διδύμους) λάμπει χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει. Στις 24 Ιουνίου, ο πλανήτης θα ευθυγραμμιστεί στα δεξιά του με τα αστέρια των Διδύμων, Κάστορα και Πολυδεύκη.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,8, στον Καρκίνο, λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά  νωρίς το βράδυ, πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 4  δευτερόλεπτα του τόξου, πολύ μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Η λαμπρότητά του είναι μόλις το 1/175 της λαμπρότητας της Αφροδίτης. Οι δύο πλανήτες απέχουν τώρα 10°, στις 25 Ιουνίου. Θα βρεθούν σε σύνοδο, σε απόσταση μόλις  ½°, στις 12 και 13 Ιουλίου.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον αμυδρό Υδροχόο και Αιγόκερω, αντίστοιχα) ανατέλλουν περίπου  τα μεσάνυχτα και φαίνονται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,5. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,5, 20° στα αριστερά του Κρόνου. Θα φτάσουν σε αντίθεση τον Αύγουστο.

Ο Ουρανός έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του χαμηλά στα ανατολικά στην αρχή του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας, 21° ανατολικά του Δία, με μέγεθος 7,9, βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει η αυγή.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί