Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21-09 έως και 27-09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 21-9 έως και 27-9 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 21  Σεπτεμβρίου

Ο πλανήτης Ερμής και ο λαμπρός Στάχυς βρίσκονται δίπλα-δίπλα στην Παρθένο σήμερα το βράδυ. Απέχουν μόνο 0,6 °. Το ζευγάρι φαίνεται με δυσκολία στα δυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Είκοσι λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, είναι σε ύψος περίπου 4,5 °.

Μόλις η Παρθένος εξαφανιστεί από τον βραδινό ουρανό, κοιτάξτε ανατολικά, μετά το Ζυγό και μέσα στον Σκορπιό για να βρείτε την ημισέληνο. Σε κοντινή απόσταση είναι ο έντονα κόκκινος Αντάρης που απεικονίζει την «καρδιά του Σκορπιού». Μετακινήστε το βλέμμα σας πιο ανατολικά ακόμα για να βρείτε τον Δία και τον Κρόνο, κοντά στην «τσαγιέρα» του Τοξότη. Οι γιγαντιαίοι πλανήτες απέχουν λίγο λιγότερο από 8 °. θα συνεχίσουν να πλησιάζουν τους επόμενους μήνες έως ότου φτάσουν σε μια θεαματική κοντινή σύνοδο στις 21 Δεκεμβρίου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:36 μμ.

 

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου

Η φθινοπωρινή ισημερία είναι σήμερα στις 4:31 μμ. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου στο Βόρειο Ημισφαίριο και την αρχή της άνοιξης στο Νότιο Ημισφαίριο. Τότε ο Ήλιος διασχίζει τον ισημερινό με κατεύθυνση νότια. Ο Ήλιος ανατέλλει σχεδόν στο ανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει σχεδόν στο αντίστοιχο δυτικό σημείο.

Συμπτωματικά, όταν το καλοκαίρι δίνει τη θέση του στο φθινόπωρο κάθε χρόνο, ο Ντενέμπ αναλαμβάνει από τον φωτεινότερο Βέγα ως το αστέρι στο ζενίθ νωρίς το βράδυ (για τους παρατηρητές στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη).

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 4:56 πμ. της Πέμπτης. Η Σελήνη λάμπει στο νότο στο σούρουπο. Στα αριστερά του είναι ο Δίας και ο Κρόνος.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:14 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου

Καθώς χάνεται το λυκόφως, κοιτάξτε ψηλά για να βρείτε τα τρία λαμπρά αστέρια που σχηματίζουν το Θερινό Τρίγωνο: ο Βέγας στην Λύρα, ο Αλτάιρ στον Αετό, και ο Ντενέμπ στον Κύκνο. Ο Ντενέμπ σημαδεύει την ουρά του Κύκνου, και ο Αλμπίρεο (β του Κύκνου) είναι το κεφάλι του πουλιού. Με τηλεσκόπιο θα διαχωρίσετε τον Αλμπίρεο σε δύο άστρα που λάμπουν με χρώματα χρυσαφί και γαλάζιο. Όμως, το Θερινό Τρίγωνο δεν είναι το μόνο γεωμετρικό σχήμα στον φθινοπωρινό ουρανό. Κοιτάξτε ανατολικά από το Τρίγωνο για να εντοπίσετε τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το κύριο μέρος του αστερισμού του Πήγασου, του «φτερωτού αλόγου». Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ονομάζουν αυτή την αστρική τετράδα Μεγάλο Τετράγωνο. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βρουν τη θέση του μυθικού αλόγου στον ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:06μμ.

 

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου

Απόψε το ζευγάρι των πλανητών, Δία και Κρόνου, είναι κοντά στη Σελήνη, όπως φαίνεται παρακάτω.

 

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

Λίγο πιο μακριά και κάτω αριστερά της Σελήνης είναι ο Φομαλχώ, το αστέρι του φθινοπώρου, που αρχίζει να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:45 μμ.

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου

Το ζωδιακό φως φαίνεται στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Θα πρέπει ο ουρανός να είναι σκοτεινός για να μπορέσετε να εντοπίσετε την αμυδρή λάμψη, σαν σχήμα πυραμίδας.

Λίγοι είναι οι μετεωρίτες που μπορούν να εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχουν σημαντικές βροχές διαττόντων και αν φανούν κάποιοι διάττοντες, αυτοί συνήθως παράγουν μόνο 2 ή 3 μετέωρα την ώρα.  Αλλά μπορείτε να δείτε πολλά Μετεωροειδή, το όνομα που δίνεται σε σωματίδια σκόνης που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και φαίνονται ιδιαίτερα στο πρωινό ουρανό αυτού του μήνα. Αυτά τα σωματίδια αντανακλούν το φως του ήλιου, δημιουργώντας μια αιθέρια λάμψη πριν από την αυγή γνωστή ως το ζωδιακό φως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού εγκαθίσταται στο επίπεδο της εκλειπτικής, ακολουθώντας έτσι τους ζωδιακούς αστερισμούς. Κοιτάξτε από ένα σκοτεινό ουρανό  περίπου 2 ώρες πριν την αυγή από σήμερα και μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όσο η Σελήνη είναι απούσα.

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

Ο Άρης στις 12 Σεπτεμβρίου. Η φωτογραφία είναι του Αγάπιου Ηλία.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά, περίπου 15 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψάξτε τον με ένα ζευγάρι κιάλια. Έχει μέγεθος -0,1. Ο Στάχυς και ο Ερμής βρίσκονται σε σύνοδο, μόνο ¾° μακριά ο ένας από τον άλλο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2, στον Λέοντα, από τον Καρκίνο) βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό, λίγο πριν τις 4 πμ. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το φθινόπωρο. Με τηλεσκόπιο φαίνεται κατά 67% φωτισμένη. Το φαινόμενο μέγεθός της μικραίνει και φτάνει τώρα στα 17 δευτερόλεπτα του τόξου.

Ο Άρης ανατέλλει τώρα στις 8:30 μμ, με μέγεθος -2,1 στους Ιχθείς. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 22 δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου. Η αντίθεσή του είναι στις 13 Οκτωβρίου.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του και τις σκοτεινές περιοχές πάνω στην επιφάνειά του. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,4, και +0,4, αντίστοιχα) φέγγουν στα νότια-νοτιοανατολικά στο βραδινό λυκόφως. Απέχουν περίπου 8° ο ένας από τον άλλο. Θα βρεθούν στο ψηλότερό τους σημείο μετά τις 9:00 μμ.

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό μετά τις 11 μμ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια λίγο μετά τα μεσάνυχτα, 37° δυτικά από τον Άρη.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί